Wim Veldman (19) werkt al sinds zijn vijftiende in de slagerij van zijn ouders. Na zijn vwo-examen koos hij voor een carrière in de slagersbranche. Dit jaar haalde hij zijn diploma voor de mbo-opleiding Productiemedewerker slagerij van SVO.

De ouders van Wim zijn eigenaar van ambachtelijke Keurslager Obe & Marijke Veldman in Joure en Wim helpt al van jongs af aan in de slagerij. “Ik vond dat werk zo leuk, dat ik na mijn vwo besloot om niet verder te studeren”, vertelt Wim. “Ik wilde niet ergens op een kantoor werken, ik zoek meer afwisseling. Het werk in de slagerij is heel gevarieerd: je bent bezig met snijden, producten maken, klanten helpen. Elke dag is anders.” 

Stage lopen

Wim haalde onlangs zijn diploma voor de opleiding Productiemedewerker slagerij en start na de zomer met de vervolgopleiding Slager. Hij koos als leerbedrijf niet de slagerij van zijn ouders, maar zocht bewust een andere slagerij om zijn opleiding te volgen. Het werd Keurslagerij Klaver in Dronten en Lelystad. “Ik wilde ergens als gewone medewerker aan de slag, in plaats van als ‘zoon van’”, zegt Wim. “Zonder die ervaring word je zelf nooit een goede baas. Bovendien is het leerzaam om in andere slagerijen te gaan kijken. Vanaf september ga ik weer bij mijn ouders werken, maar in rustige periodes wil ik bij verschillende slagerijen in heel Nederland een paar weken stage gaan lopen.”

Kennis uitwisselen

Wilma Dunnink, trainer/docent bij SVO, was mentor van Wim. Ze vindt het heel positief dat Wim bij verschillende bedrijven wil werken. “Het is goed om te zien hoe andere slagerijen werken en hoe hun bedrijfsprocessen eruit zien”, zegt ze. “Je leert daar altijd van en de goede dingen kun je meenemen in je eigen werk. Het is leerzaam voor de medewerker zelf, maar ook voor de slagerij bij wie hij stage loopt. Ook die leert van nieuwe mensen.” 

Slagerij uitbouwen

Wim leerde tijdens zijn opleiding Productieleider slagerij veel bij. “Natuurlijk had ik al veel geleerd bij mijn ouders”, zegt hij. “Maar ik heb ervaren hoe het is om voor een andere baas te werken en ik heb geleerd hoe ik de presentatie van producten en vleesspecials kan verbeteren. Ook qua worstmaken heb ik gezien waar we net wat handiger kunnen werken en ik vond het mooi dat Klaver een eigen kok in dienst heeft. Zo kunnen ze de puntjes op de i zetten met hun maaltijden. Alles wat ik geleerd heb, neem ik mee om onze slagerij verder uit te bouwen. Want het is mijn ambitie om de slagerij van mijn ouders over te nemen.” 

www.svo.nl/vlees 

©De Slager 2016 - een uitgave van de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) - (070) 390 63 65 - Publicatiedatum: 24 October 2016

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl