05-mei-2016 | Door: Gerhard Kwak
Olie

Olie

Wereldwijd zijn er honderden oliesoorten die vaak alleen in de eigen traditionele keuken worden gebruikt. Door de toegenomen wereldhandel zijn ze soms ook in Nederland verkrijgbaar bij speciaalzaken als toko's en dergelijke. Enkele varianten heeft Versinspiratie hieronder vermeld. Bewaar olie donker. Olie is namelijk heel gevoelig voor licht, warmte en lucht. Ze kan er onsmakelijk door worden. De olie verliest haar smaak na ongeveer 1,5 jaar. 

Olijfolie

Olijfolie bevat ongeveer 85% onverzadigde vetzuren en is de oudst bekende spijsolie. Ze wordt vooral in de landen rond de Middellandse zee overvloedig gebruikt. De olie heeft een groene of gele kleur die overigens niets te maken heeft met de kwaliteit. De kleur is afhankelijk van de gebruikte vrucht. Olijfolie kan na het persen meteen gebruikt worden en hoeft niet zoals zo veel oliesoorten eerst geraffineerd te worden waarbij de smaak vaak achteruit gaat. Olijfolie is verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten.

De beste is de duurdere Extra Vierge olijfolie waarvan de olie na het persen alleen is gefilterd en verder geen bewerking heeft ondergaan. Deze olie wordt nogal eens in recepten geadviseerd. De olie is niet geschikt zijn om in te bakken en is koud het lekkerst. Daarnaast beschikken we over de gewone olijfolie die voornamelijk bestaat uit een menging van geraffineerde olie, soms met een toevoeging van Extra Vierge olie waardoor de smaak wat verbeterd. Pas op dat olie niet verbrand want dan komen er giftige stoffen vrij. De olie verliest door verhitting wel haar smaak

Slaolie en/of plantaardige olie

Wanneer bij deze olie een specifieke plantennaam ontbreekt is het veelal een mix van verschillende plantenolie soorten. Denk daarbij aan soja-, raap-, en pindaolie. De olie wordt ook wel aangeduid als slaolie. Er zitten duidelijk minder essentiële vetzuren in. De olie kan gewoonlijk tegen heel hoge temperaturen en is daarom vooral geschikt om te koken.

Dieetolie

De verzamelnaam voor een olie die licht verteerbaar is en een neutrale smaak heeft. De olie heeft een hoog percentage essentiële vetzuren en is bij uitstek geschikt voor salades en koude gerechten omdat door verhitting deze essentiële vetzuren verloren gaan.

Zonnebloemolie

Deze olie wordt gewonnen uit de pitten van een zonnebloem en heeft net als dieetolie veel essentiële vetzuren. met zegt dat het de meest gebruikte olie ter wereld is. De olie bevat bevat 90% onverzadigde vetzuren en veel linolzuur. De olie heeft een neutrale smaak en is geschikt voor bakken en braden en dressings

Sesamolie

Een product dat gewonnen wordt uit sesamzaadjes. Het uiterlijk en de smaak van olie is afhankelijk van de productiewijze. De olie bevat ruim 40% onverzadigd vet en heeft de voor sesamzaad karakteristieke smaak. De lichte variant, gemaakt van niet geroosterde zaden, is geschikt voor frituren en (roer)bakken en de donkerde olie van geroosterde zaden is uitstekend koud te verwerken in salades en ook voor het (roer)bakken.

Arganolie

Voor deze medicinale en culinaire olie worden de keiharde noten uit de vrucht van de arganboom uitgeperst. De vruchten lijken wel wat op een olijf, maar zijn groter. De enige plek ter wereld waar de boom groeit ligt rond Agadir in Marokko. Vroeger was er de hardnekkige fabel dat de olie alleen gewonnen kon worden uit de harde pitten die de geiten uitscheten na het nuttigen van de vruchten. Tegenwoordig zijn er echter betere methoden om de olie te winnen. De olie is zeldzaam en prijzig. Daarom wordt ze wel 'vloeibaar Marokkaans goud' genoemd. De olie heeft een nootachtig aroma.

Maïsolie

De olie is afkomstig uit de kiemen van een maisplant. Het is een hoogwaardige olie met een neutrale smaak. De olie bevat een hoog gehalte aan essentiële vetzuren en bevat 51% meervoudig onverzadigd vet. Ze is met name geschikt voor koude gerechten en salades, maar er kan ook uitstekend in gebakken worden. Met name roerbakken.

Sojaolie

Deze olie wordt gewonnen uit sojabonen en heeft een neutrale smaak. Sojaolie wordt meestal gebruikt voor de productie van slaolie, speciale bak- braadproducten, frituurvetten en margarine. De olie bevat 59% meervoudig onverzadigd vet, is geschikt voor (roer)bakken en dressings.

Arachideolie

Geperst uit pinda's en rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren. De olie smaakt naar pinda's. De olie bevat daarvan ongeveer 82%. Ze is uitermate geschikt om te frituren, te (roer)bakken en voor dressings. De olie is ongeschikt wanneer je een pinda-allergie hebt.

Kokosolie

Onder deze groep vallen onder andere de palmolie en de kokosolie. Ze worden veel gebruikt in bakkerijproducten en producten om te bakken en te braden. Ze komen veel voor in de Aziatische en Afrikaanse keuken maar worden in Nederland zelden verkocht. Omdat deze oliesoorten meer verzadigde vetzuren bevatten zijn ze bij kamertemperatuur meestal vast en niet vloeibaar.

Noten olie

Deze olie heeft een overduidelijke notensmaak. Hij voldoet uitstekend als smaakmaker in salades en kan daarnaast prima over warme gerechten worden gesprenkeld waardoor de smaak een extra dimensie krijgt.

notenolie: van amandelen, hazelnoten, walnoten. Onverzadigde vetzuren circa 91%.

Pumpkin olie

De donkere pompoenpitolie heeft een volle smaak en moet mede daarom spaarzaam gebruikt worden. De olie wordt geperst uit de zaden van de pompoen. Deze wat nootachtige koudgeperste olie is rijk aan meervoudig onverzadigde vet-zuren en draagt volgens klinische studies bij aan het behoudt van een gezonde prostaat. De olie is te gebruiken als supplement, maar ook heerlijk als verrijking van salades.

Tarwekiemolie

Tarwekiemolie bevat veel bestanddelen die ook in het menselijk lichaam voorkomen en is dus een uitstekend voedingssupplement voor het zenuwstelsel en de bloedsomloop. Tarwe is een belangrijk voedingsmiddel met een hoog gehalte vitamine E, is rijk aan Omega 6 vetzuren en rijk aan vitamine E. De olie is goed en smakelijk in een koude pastasalade.

Terug naar boven