Olijven

Er zijn ongeveer 20 soorten olijven voornamelijk uit de landen rond de Middellandse zee. De olijf zelf wordt gegetenen uit de pit en het vruchtvlees wordt olijfolie gewonnen. Tijdens het rijpingsproces kleurt de olijf van groen, via paars naar zwart. Groene olijven, zo van de boom zijn niet lekker. Ze worden voor de consumptie eerst behandeld met onder andere pekel en natronloog waardoor de bittere smaak gedeeltelijk verdwijnt. Na het afspoelen worden de olijven ingelegdin verse pekel of olie samen met verschillende smaakmakers als kruiden, azijn, citroen en knoflook.

Klik op een foto voor de vergroting.

Olijven met basilicum

Door toevoeging van basilicum 
hebben de olijven een sterke 
specifieke aromatische geur. 

Pikante olijven 

De smaakmakers voor deze olijven ingelegd in olie zijn pittige chili en knoflook.

Groene olijven

Ze zijn over het algemeen fris-wrang en iets bitter van smaak, maar ze hebben stevig vruchtvlees.

Olijven chevre

De uitgeholde olijven worden gevuld met zachte romige geitenkaas. 

Zoete olijven

De marinade waarin de olijven worden bewaard is verrijkt met honing. 

Italiaanse olijvenmix

Een mix van zongerijpte zwarte olijfjes, groene olijven en stukjes paprika.

Olijven met kaas

Voor deze mix van gemarineerde olijven en kaas wordt over het algemeen oud kaas gebruikt. 

Kalamata olijven

Deze zwarte olijven komen uit Griekenland. Het zijn grote stevige amandelvormige vruchten met een wat wrange nasmaak. 

Knoflook olijven 

In de marinade wordt rijkelijk knoflook verwerkt. 

Pinoli olijven 

Donkere olijven met pijnboompitjes.

Zwarte olijven met knoflook

Zwarte knoflook olijven met zongerijpte zwarte olijfjes.

Taggiasche olijven

Taggiasche olijven uit de Liguria zonder pit.

Tapenade

Het woord tapenade komt van 'tapeno' het Provençaalse woord voor kappertjes. Een tapenade heeft als basis olijven en olijfolie. De toevoegingen aan deze, fijngemalen, basis zorgen voor de specifieke smaak. Toevoegingen kunnen bestaan uit: kappertjes, ansjovis, gemarineerde tonijn, mosterd, cognac en Provençaalse kruiden. Het resultaat is een dikke koude saus die in Nederland veel wordt gebruikt als pastasaus, op brood of toast en als dressing. 

Het Spaanse en Italiaanse woord voor saus is 'salsa'. Tegenwoordig worden daarmee in het algemeen de pittige sausen uit de Latijns-Amerikaanse keuken bedoeld. De basis bestaat veelal uit rauwe grondstoffen.

Tapenade tricolore 

De basis bestaat uit groene-,en zwarte olijven, zongedroogde tomaatjes en olie. Daaraan toegevoegd: kappertjes, knoflook en Parmezaan. 

Tapenade tomaat 

Voor deze tapenade worden aan de basis uitsluitend zongedroogde tomaatjes toegevoegd. Smaakmaker voor pastasaus.

Salsa di nocci 

Walnoten en pijnboompitten vormen de basis voor deze heerlijk Italiaanse notensaus. Heerlijk bij pasta.

Pesto

Een pesto is een pittige saus op basis van basilicum. Het is een Italiaanse delicatesse, die wordt gemaakt door olijfolie, basilicumblaadjes, knoflook, zeezout, pecorino en/of Parmezaanse kaas, en pijnboompitten fijn te malen. Een pesto is lekker smeuïg en heeft textuur. In Italië eten ze pesto bij de pasta. In Nederland is deze saus populair op toast, over carpaccio en kip of als smaakmaker in salades, op pizza of broodjes. Pesto wordt vaak verward met een tapenade. Dat is niet juist want een tapenade bevat olijven. Pesto is daarnaast veel fijner van structuur en wordt gemaakt met basilicumblaadjes.

Dadels in bacon

Een gebakken lekkernij. Dun gesneden varkensbacon gerold om pitloze dadels. Lekker als snack

Knoflookteentjes

De teentjes kunnen in verschillende gerechten van vlees, vis, sauzen, salades en marinades.

Gegrilde uien

Geblancheerde en daarna in olijfolie gegrilde zoete uien. Door de bewerkingsmethode blijven de vitaminen bewaard en worden de uien zijdezacht. Heerlijk bij biefstuk

Groene pesto

Veel basilicum, ruim knoflook, olijfolie, pijnboompitjes en Parmezaanse kaas.

Rode pesto

De basis bestaat uit zongedroogde tomaatjes op olie, knoflook, pijnboompitjes en Parmezaanse kaas. Verrijkt met balsamico- of wijnazijn. 

Rucola bruschetta

Rijpe tomaten, zongedroogde tomaten, Parmezaanse kaas, knoflook en rucola. Lekker op geroosterd brood met rauwe ham. 


 

- Publicatiedatum: 11 April 2016

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl