27-februari-2017 | Door: Gerhard Kwak
Beroemde bakkers en bakkerskinderen

Beroemde bakkers en bakkerskinderen

Op een gegeven moment kreeg Versinspiratie een tip van Leo Kwak, een fervent jager die hem al vaker adviseerde aangaande de gebruiken rond de jacht in Nederland. Het betrof een radio-uitzending waarin muziek van Antonín Dvořák werd gedraaid. De componist bleek af te stammen van een slager. Dat moment was de aanzet tot deze pagina die gaat over beroemde ambachtsmensen en hun kinderen. . Met enkele verrassende uitkomsten. Veel van de informatie is afkomstig van derden die via Wikipedia hun bijdrage hebben geleverd. 

Britt Dekker (1992 - )

is geboren in Purmerend op 24 februari 1992 als dochter van bakkersechtpaar Willem en Anja Dekker. Ze is een Nederlandse media-persoonlijkheid en presenteerde verschillende programma's op de TV. Sinds 2018 presenteert ze samen met Ron Boszhard 'the battle' een onderdeel van Zappsport. Dé hobby van Britt is dressuur rijden. Ze plaatste zich in 2018 voor de Nederlandse kampioenschappen. De paardensport staat bij haar centraal en speciaal daarvoor heeft ze een youTube-kanaal opgezet.

Robèrt van Beckhoven (1961 - )

Robèrt van Beckhoven kreeg het bakkersvak met de paplepel ingegoten in de bakkerij van zijn opa en vader. Vele jaren ervaring, wedstrijden en prijzen verder is hij nu de enige in Nederland die zowel de titel Meester Patissier als Meester Boulanger heeft. Robert is landelijk bekend als jurylid van 'Heel Holland bakt'.

Evert ten Napel (1944 - )

Is op 24 maart 1944 geboren als zoon van een bakker uit Klazienaveen. Na de HBS stapte hij in 1966 bij zijn vader in de bakkerij. Daar kon jij niet mee doorgaan vanwege een meelallergie. Hij trad daarom in dienst van de Drents-Groningse Pers als leerling-journalist. In 1970 begint daar zijn journalistieke carrière. In de loop der jaren ontwikkelt hij zich als sportverslaggever. In 1982 kwam hij in diens van NOS Studio Sport. Hij noemt zichzelf een 'commentator van het volk' en is wars van stereotiepe uitdrukkingen. Een commentator van het oude stempel die op 29 maart 2009 stopte als verslaggever. Hij bleef op oproepbasis beschikbaar.

Stijn Streuvels (1871 - 1969)

Stijn Streuvels (psuedoniem van Frank Lateur) werd geboren op 3 oktober 1871 in Heule, een dorp in de directe nabijheid van de stad Kortrijk als Franciscus Petrus Maria Lateur en zijn roepnaam was Frank. Hij was niet de zoon van een bakker, zoals vaak wordt beweerd, maar van een kleermaker. Deze kleermaker, Camille Lateur, was getrouwd met Louise Gezelle, een zuster van de grote dichter Guido Gezelle. Frank bracht zijn kinderjaren door te Heule, waar hij het lager onderwijs volgde. Hij leed aan een minderwaardigheidsgevoel dat aanleiding gaf tot een geldingsdrang. Hij werd leerling aan het Sint-Jan-Berchmansinstituut te Avelgem, waar zijn literaire begaafdheid voor het eerst tot uiting kwam. De jonge Frank aardde niet binnen het keurslijf van het onderwijs en in 1885 verliet hij de school om het vak van bakker te leren. Hij ging aan het werk als leerling-bakker bij twee broers van zijn vader, die bakker waren. In hun bakkerij, waar de conversatie zeldzaam was, besteedde Frank zijn vrije uren aan het kennismaken met alle teksten, die hij maar kon vinden. In 1891 vestigde hij zich als bakker te Avelgem. 

Rond 1894 begon hij zelf met schrijven. Voor de meeste literatuurkenners is Streuvels een van de voornaamste Vlaamse prozaschrijvers van zijn tijd, wiens kunst door iedere generatie opnieuw wordt gewaardeerd, omdat zij er ook telkens weer nieuwe facetten in ontdekt. Het is vooral het scheppend proza waarin Streuvels' oorspronkelijkheid van visie en stijl het sterkst tot uitdrukking komt. Hij was eredoctor van de universiteiten te Leuven (1937) en te Münster (1941) en van de Universiteit Zuid-Afrika te Pretoria (1964). In 1962 werd hij onderscheiden met de Prijs der Nederlandse Letteren. Het Lijsternest is sinds 1980 het Stijn Streuvelsmuseum.

Franz Sacher (1816-1907)

Het eerste chocoladegebak danken we waarschijnlijk aan Franz Sacher, de Weense banketbakker van prins Klemens von Metternich. Een Oostenrijks staatsman en een van de belangrijkste diplomaten van zijn tijd. Franz Sacher creëerde rond 1832 de wereldberoemde Sacher Torte. Franz Sacher kreeg naar aanleiding van zijn uitvinding een baan aangeboden in Boedapest, maar keerde al snel terug naar Wenen om bij hofleverancier Dehne te gaan werken. Later opende hij zijn eigen winkel en nam het recept mee. Eduard Sacher, de zoon van Franz, opende in 1876 een restaurant achter de opera, het latere hotel Sacher.

Sachertorte is misschien wel de beroemdste taart ter wereld. De taart uit Wenen bestaat uit chocoladecake, gevuld met abrikozenmarmelade en bedekt met een dikke laag chocoladeglazuur. De taart is een veel geëxporteerd product. In vier verschillende formaten, verpakt in houten kistjes, gaan ze de hele wereld over. De houdbaarheid is, dankzij de dikke laag glazuur, bijzonder lang. De taart wordt geserveerd met slagroom, die gezoet dient te zijn met vanillesuiker. Men drinkt hier een koffie verkeerd, een cappuccino, een "großer Schwarzer" (zwarte koffie) of een "großer Brauner " (koffie met koffieroom) bij.

Jean Neuhaus (rond 1900)

Neuhaus, oorspronkelijk een fabrikant van farmaceutische bonbons in Brussel creëerde een harde chocoladevorm die kon gevuld worden met room, parliné en andere lekker dingen. De geboorte van de wereldberoemde Belgische praline (1912). In België betekent 'praline' een chocoladebonbon met een vulling die in eindeloze variaties bestaat.

De firma Neuhaus, opgericht in 1857, is in de loop der jaren uitgegroeid tot een gerenommeerd pralinemerk.

Terug naar boven