De laatste jaren zie je op internet een stijgende vraag naar streekproducten: van Amelander Kweldergans rookworst, Wâldfeintsjes en Kamerikse Blauw Klaver, tot Speltkoek, Limburgs zuurvlees en Achterhoeks Kaneel-Beschuit. Ook ondernemers die er bewust mee werken, zien een toename van de omzet in deze categorie. 

Kennelijk is de hang naar vertrouwde artikelen groeiende. Consumenten zoeken naar de herkomst van de van oudsher bekende lekkernijen. Verwachten ze dat deze van betere kwaliteit zijn dan de ‘gewone’ varianten? Lekkerder van smaak? Ik weet het niet. Wat ik wel constateer, is dat de streekproducten er te vaak maar gewoontjes bij liggen, zonder enige nadere aanduiding. Als ze überhaupt te verkrijgen zijn…

Ik stapte onlangs bij een ambachtelijke bakker binnen om een paar pakken van mijn geliefde Achterhoekse theebeschuitjes mee te nemen. De jongedame die me hielp gaf aan dat zij de beschuitjes niet hadden. Vriendelijk verwees ze me naar de supermarkt verderop, waar ze blijkbaar wel in de schappen lagen. Ik nam met een beleefde glimlach afscheid, maar het deed mijn haren ten berge rijzen. Hoe is het mogelijk? Slim van de plaatselijke supermarktondernemer natuurlijk, maar dat is niet de plaats waar ik dit streekproduct verwacht. 

Dus vraag ik mij af: hoe kan het dat, ondanks die onmiskenbaar groeiende belangstelling van het publiek, deze categorie producten niet veel meer in ons blikveld ligt. Waarom wordt er niet meer voordeel uit gehaald? Zo jammer! Je mist als ambachtelijke versondernemer omzetkansen. 

Maak je een goed streekproduct, zet dit dan in om je vakbekwaamheid te promoten. Zo laat je zien dat je ondanks alle moderne technieken, het ambacht nog steeds in de vingers hebt. Daar mag je trots op zijn! En maak je ze niet (allemaal) zelf, dan is er nog geen man overboord; er zijn genoeg ondernemers die goede streekproducten maken en best een extra verkoopkanaal kunnen gebruiken. Leg contact en werk samen! Je promoot daarmee ook jouw bedrijf en je maakt extra omzet. Mooi meegenomen.
 

© vakblad Vers-inspiratie - een uitgave van b2b Communications BV - (026) 370 00 27 - Publicatiedatum: 6 December 2016

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl