Waar denk je aan bij Hollandse producten? Waarschijnlijk aan Goudse en Edammer kaas. Aan stroopwafels en drop. Aan zoute haring met uitjes. Producten die er in het dagelijks leven gewoon bij horen. Maar als je het vliegtuig neemt en een paar weken op vakantie bent in een ver land verschrikkelijk begint te missen.

In de week dat ik dit schrijf, stond het groot in de krant: ‘De Verenigde Staten dreigen met importheffingen op Goudse en Edammer kaas’. Wat is er aan de hand? De Amerikaanse regering dreigt voor 11 miljard dollar aan importheffingen in te voeren op goederen uit de Europese Unie. De lijst is zorgvuldig samengesteld; juist Europese streekproducten staan erop, waaronder Edammer kaas, maar ook mosselen en olijfolie.  
De VS zien de heffingen als tegenmaatregel op subsidies die de Europese Unie verstrekt aan vliegtuigbouwer Airbus. De regering Trump stelt dat het Amerikaanse Boeing een aanzienlijk marktaandeel heeft verloren door de subsidies en dat die negatieve gevolgen hebben gehad voor de Amerikaanse economie. 

Hoewel er jaarlijks voor zeker 60 miljoen euro aan Nederlandse kazen naar de VS worden verscheept en/of gevlogen, en er dus flink wat op het spel staat, is al dat heen en weer vliegen van personen, goederen en eten, natuurlijk helemaal niet goed voor het klimaat. Met die CO2 cijfers worden we de laatste maanden herhaaldelijk om de oren geslagen. 

Dus: verkoop en eet kaas van buurvrouw Durkje, haring uit onze eigen Noordzee, mosselen uit Zeeland, spare-ribs van Nederlandse varkens. En geef kleur aan het leven met zomerkoninkjes van de Hollandse grond!

Judith Witte
Judith@b2bcommunications.nl

© vakblad Vers-inspiratie - een uitgave van b2b Communications BV - (026) 370 00 27 - Publicatiedatum: 23 April 2019

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl