In de winkel van de banketbakker is het heerlijk koel. Watertandend hang ik boven de kraakheldere vitrine. Ik denk na. Zoveel smaken en kleuren... Welke taarten gaan het worden? Die met vers fruit op banketbakkersroom, de frambozen op red-velvet vulling, de kersen met chocolade, of de vanille-gele mangomousse?

Bijna jarig, en de felicitaties stromen mijn e-mail inbox binnen. De HEMA nodigt mij uit een gratis tompouce te komen halen, van de Consumentenbond mag ik een e-book downloaden, de NS geeft me €5,- korting op een uitje uit de Spoordeelwinkel. Bij de sportschool wacht er leuke attentie op me, en de plaatselijke banketbakker belooft mij op vertoon van de mail een leuke korting bij aankoop van mijn verjaardagsgebak. Daarom sta ik hier nu. Maar ik kan niet kiezen.

Kan ik dat de bakker kwalijk nemen? Is hij schuldig aan het feit dat zijn taarten en gebak zo heerlijk zoet zijn, de vullingen romig en vet, dat zijn chocolade calorierijk is? Is het erg dat hij mij via een mail uitnodigt, mij verleidt om zijn winkel te bezoeken zodat hij mij een cadeautje kan geven? Natuurlijk niet! Ik vind het geweldig. Gelukkig is en blijft het mijn eigen keuze. En ook al sta ik, eenmaal binnen, hevig te twijfelen; de vrijheid om te kiezen laat ik me door niemand afpakken. 

Filosoferend beland ik een gedachten-spagaat. Het is een vreemde ontwikkeling in onze samenleving. Feit is dat ‘we’ dikker en ongezonder worden. Ons eten moet minder zout, minder vet, minder zoet. Sowieso: minder. De overheid voelt zich verantwoordelijk en vindt dat burgers geholpen moeten worden bij het maken van gezonde keuzes. Investeert in voorlichtingscampagnes en maakt nieuwe wet- en regelgeving. Ik vind dat prima; kennis helpt bij het maken van keuzes. 

Ik kies zoveel mogelijk voor gezond en puur: vette zilte haring, een malse biefstuk, Hollandse bloemkool en zoete aardbeien. En op zijn tijd voor gebak. Oja, gebak! Ik schrik op uit mijn overpeinzingen. De dame achter de balie wacht geduldig en kijkt nog steeds vriendelijk. En ik maak mijn keuze. 

© vakblad Vers-inspiratie - een uitgave van b2b Communications BV - (026) 370 00 27 - Publicatiedatum: 25 June 2018

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl