Afgelopen jaren zijn al veel producten van Bakkerij Kees Gutter met goud bekroond door het Nationaal Bakkerij Centrum. Niet eerder wonnen ze echter zoveel tegelijk en op zoveel onderdelen. Dit jaar vielen zowel zijn Waterlands Klassiek, het Tijger Volkoren én de Bakkersbonk Pittig in de prijzen.

Om in aanmerking te komen voor een gouden bekroning moet het product aan strenge kwaliteitseisen voldoen en zich onderscheiden van andere producten. Brood wordt beoordeeld op onder andere vorm, structuur, kleur, geur en smaak/aroma. De score wordt uitgedrukt in maximaal 5 gouden medailles per onderdeel. Wanneer een product op 3 onderdelen de maximale score behaalt en op alle andere onderdelen niet lager scoort dan een 4, verdient het de titel 'Bekroond met Goud'. 

Derde generatie

De 'Bakker van Waterlands', zo wordt Bakkerij Kees Gutter ook wel genoemd. De bakkerij bestaat al 59 jaar en heeft vestigingen in Monnickendam, Purmerend, Volendam, Amsterdam en meerdere verkooppunten in groot Waterland. Ze ook vers aan ziekenhuizen, bedrijfskantines, horeca en dorpskruideniers. Het familiebedrijf wordt inmiddels gedreven door Greetje en Els – de derde generatie. Hun opa en oma, Andries en Greet Gutter, begonnen vlak na de oorlog een broodbakkerij in Holysloot, een dorpje nabij Amsterdam. Na een aantal jaren zag Opa Dries geen uitbreidingsmogelijkheden meer en verhuisde het gezin naar Monnickendam. In 1960 vestigden ze zich aan de Fluwelen Burgwal. Het bedrijf ging later over in handen van hun zoon Kees Gutter. Greetje en Els Gutter namen het bedrijf van hun vader Kees over en zorgden voor nog meer verbreding en verdieping. Zij introduceerden bijvoorbeeld de mogelijkheid om online te bestellen, via www.broodonline.nl

Waterlands Klassiek

Het Waterlands Klassiek is al bijna 30 jaar het meest populaire brood van deze bakkerij en in menig broodtrommel in Waterland te vinden. Het hele brood, met twee verschillende halfjes, kent een geheime meergranenmix en is op basis van witte bloem. Greetje Gutter: “De combinatie van deze ingrediënten is gewoon heerlijk. Smaak is een belangrijk aspect, dat blijkt ook uit de beoordeling door de vakkundige jury.”

Tijger Volkoren

Dat gezond ook superlekker kan zijn, bewijst het Tijger Volkoren. Volkoren betekent dat de hele korrel van de tarwe gemalen wordt, waardoor alle vezels en voedingsstoffen er nog in zitten. Greetje: “Volkorenbrood is natuurlijk het allergezondst en tijgerbrood heeft zo’n lekkere korst. Het is echt een oer-Hollandse boterham, rijk aan voedingsstoffen en vezels. Het voordeel van volkorenbrood is dat het je sneller een verzadigd gevoel geeft.” Ook 

Bakkersbonk Pittig

Nog zo’n bekroond product is de relatief nieuwe Bakkersbonk Pittig: “De bakkersbonk bevat geen smaak- of kleurstoffen. Wél hele peppadews en zongedroogde tomaten die door het deeg gedraaid zijn. Daardoor vind je de échte smaak en grof gesneden stukjes hiervan terug in je broodje. De broodjes zijn heerlijk met beleg, maar in stukjes ook lekker bij de borrel of barbecue.”

Geheim

De kracht van de bekroonde broden zit’ m niet alleen in de (tja, logisch, geheime) receptuur van de bakkers van Kees. Greetje: “Vers is een belangrijke vereiste. Bij ons ligt het brood om vier uur ‘s morgens nog in de oven en om acht uur al in de winkels. Verser dan dit is onmogelijk. Dat proef je.”

www.keesgutter.nl

door Janine Klein

© vakblad Vers-inspiratie - een uitgave van b2b Communications BV - (026) 370 00 27 - Publicatiedatum: 24 June 2019

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl