26-augustus-2019 |
Fruits de Mer: Nederlandse zeevruchten als ware delicatesse

Fruits de Mer: Nederlandse zeevruchten als ware delicatesse

Ze zijn  niet meer weg te denken uit restaurants, delicatessenwinkels en bij de visdetaillist: Fruits de Mer. Steeds vaker zie je prachtige etagères vol met Noordzeekrab, mesheften en langoustines. Maar hoewel de naam een Franse invulling doet vermoeden, kan Fruits de Mer heel goed gemaakt worden met alleen lokale sterren uit de Noordzee. 

Meerdere soorten schaal- en schelpdieren vallen onder de verzamelnaam ‘zeevruchten’. Je kunt de keuze voor de zeevruchten laten afhangen van de lokale beschikbaarheid. Een plateau Fruits de Mer zal er over de hele wereld daarom anders uitzien. In dit verhaal lichten we toe welke schaal- en schelpdieren je voor een Nederlandse Fruits de Mer kan gebruiken.

Kreefachtigen

Dichtbij huis leven drie soorten kreeften: de Europese zeekreeft, de Oosterscheldekreeft en de langoustine. Europese zeekreeften en langoustines worden gevangen in de Noordzee en in Nederland aan wal gebracht. De Oosterscheldekreeft wordt alleen in de Oosterschelde in de provincie Zeeland gevangen. Door een afwijkende DNA-structuur heeft de Oosterscheldekreeft een fijnere en zachtere smaak dan de Europese zeekreeft. Inmiddels is in Nederland ook de (van oorsprong Amerikaanse) rivierkreeft in grote hoeveelheden aanwezig. Deze exoten rukken op in steeds meer Nederlandse binnenwateren. Het vlees van een Europese kreeft is wat zoeter en zachter dan dat van zijn Amerikaanse of Canadese soortgenoten. Oosterscheldekreeft is by far het meest verfijnd, maar helaas ook nogal kostbaar. 

De Noordzeekrab is een tienpotig schaaldier met een bruinrood pantser. Het pantser kan een breedte van 20 centimeter bereiken. Het dier leeft tussen de rotsen en stenen in de Noordzee tot aan Noorwegen. Het vlees van de Noordzeekrab is mild, visachtig en heeft een typische zoetige smaak.

In Nederland zijn veel verschillende soorten garnalen  verkrijgbaar. Lokaal worden de Hollandse garnaal en de steurgarnaal gevangen. De Hollandse garnaal mag dan klein zijn, de smaak is groots. Zoet en ziltig, een alleskunner die aan veel gerechten net dat beetje extra toevoegt. De steurgarnaal is gekookt prachtig oranjerood en geeft veel kleur aan een plateau Fruits de Mer.

Schelpdieren

Het traditioneel vissen op wild mosselzaad gebeurt twee maal per jaar in de Waddenzee, op de Oosterschelde en in de Nederlandse kustwateren van de Voordelta. Het opgeviste zaad wordt overgebracht naar kweekpercelen. Sinds enkele jaren wordt steeds meer mosselzaad geoogst van zo’n 1.500 mosselzaadinvanginstallaties. Dit zijn hangende netten waar mossellarven zich aan hechten en uitgroeien tot mosselzaad. Naast deze bodemcultuur worden tegenwoordig ook mosselen volgens de hangcultuurmethode gekweekt in Nederland. Bij de hangcultuur wordt het mosselzaad opgesokt in lange kousvormige katoenen netten met in het midden een touw. Deze mosselen zijn veelal iets eerder beschikbaar in het seizoen dan de bodemcultuur mosselen. Mosselen zijn er in de zomer, herfst en winter, doorgaans niet in de lente.

Ook oesters horen in het palet van de Fruit de Mer. In de Noordzee, de Oosterschelde en het Grevelingenmeer zijn twee soorten te vinden: de inheemse Europese platte oester en de uitheemse Japanse holle oester. De platte oester heeft een ronde, gladde schelp en een verfijnde, ziltige smaak. De holle oester heeft een ovale, grof gevormde schelp. Deze oester wordt ook wel creuze genoemd en is al in de 16e of 17e eeuw door de Portugezen vanuit Japan naar Europa gebracht. De smaak is fris en ziltig.

Nog gezond ook

De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan om tenminste één keer per week vis te eten. Ook Fruits de Mer bevatten veel gezonde voedingsstoffen. Zo zijn schaal- en schelpdieren over het algemeen rijk aan vitamine B12 en de mineralen jodium, fosfor en seleen. Afhankelijk van de soort bevatten ze wisselende hoeveelheden B-vitamines: oesters en kreeft bijvoorbeeld zijn een bron van vitamine B1; garnalen en mosselen een bron van vitamine B2. 

Kijk voor meer achtergrondinformatie over Fruits de Mer of tal van heerlijke recepten op de websites van het Nederlands Visbureau. 

www.visbureau.nl
www.visrecepten.nl

Terug naar boven