Gertjan van den Brink (21) en Emma van Roekel (20) zijn de jongste slagers van Nederland, sinds ze begin juni 2018 de bestaande slagerij F. Schilder in de Arnhemse wijk De Laar Oost overnamen. Voor het duo is het een droom die uitkomt.

“Ik ben in 2017 bij Frans Schilder begonnen”, vertelt Gertjan. “Bij mijn opleiding aan de slagersvakschool in Houten heb ik laten weten dat ik wilde werken bij een bedrijf dat ik uiteindelijk in de toekomst samen met mijn vriendin Emma zou kunnen overnemen. Frans zocht een opvolger: een en een werd twee. Het is iets sneller gegaan dan wij in gedachten hadden: het plan was om de zaak over een paar jaar pas over te nemen. ‘Een paar jaar’ werden echter een paar maanden, want de oude eigenaar gaf begin dit jaar aan dat hij het runnen van zijn bedrijf vanwege zijn leeftijd te zwaar vond worden. We zijn in gesprek gegaan en begin juni was het rond. De zaak was van ons. Je snapt dat we er superblij mee zijn.” Ter introductie deelden Gertjan en Emma ‘welkomstburgers’ uit in het winkelcentrum. “Dat vonden wij wel een leuke en ludieke actie. Zulke dingen willen we vaker doen.”

Liefde

Emma begon ooit op de bakkerschool, Gertjan zat een blauwe maandag op het Cios. Beiden kozen uiteindelijk voor het slagersvak. Emma: “Waarom? Ik heb als zaterdaghulp in een slagerij gewerkt en dat vond ik altijd al heel leuk. Vlees is een prachtig product waar je alle kanten mee op kunt. Ik hou er van om iets te maken, te creëren. En dat kan met vlees uitstekend.” Ook haar toekomstige echtgenoot – ze trouwen in september – heeft een passie voor vlees. Gertjan: “Ik mocht bij mijn eerste baantje in een slagerij een keer mee naar een worstenmakerij. Dat vond ik fantastisch! De liefde is nooit meer overgegaan.”

Assortiment

Het stel heeft zo zijn eigen ideeën over het assortiment. Emma: “Zware, dikke karbonades bieden wij niet meer aan, want daar is amper vraag naar. Onze klanten hebben laten weten dat zij meer aanbod in kipproducten willen, daar luisteren we natuurlijk naar. We zijn begonnen met allerlei zelfgemaakte kipproducten zoals kippeling en snackjes. Eerst hebben we het zelf geproefd, toen vrienden en kennissen om hun mening gevraagd en uiteindelijk zijn we voor onze zaak gaan staan en hebben het uitgedeeld. Het viel goed in de smaak en nu hebben we het in ons assortiment opgenomen. Ook nieuw is ons Bourgondisch gebraad: een varkensfilet met buik er om, gepekelde kruiden, afgegrild als een rollade. Dat idee heeft Gertjan ooit eens ergens opgepikt en hebben wij geoptimaliseerd. We gaan ons ook meer richten op maaltijden. Er wonen veel tweeverdieners in De Laar Oost en zij kiezen voor gemak en kwaliteit. We zullen blijven vernieuwen en aanpassen. Onze inspiratiebronnen zijn collega-slagerijen, het internet en Instagram.”

Reacties

Op de eigenaarswisseling werd verschillend gereageerd. Gertjan: “Sommige klanten zijn sceptisch, zo van ‘wat is dit allemaal voor nieuwigheid’, anderen reageren enthousiast met opmerkingen in de trant van ‘dat zou eens tijd worden.’ We respecteren ieders mening, maar zullen toch vooral onze eigen koers gaan en blijven varen. Wat we in de nabije toekomst willen veranderen? Nou, we willen graag onze eigen naam op de voorgevel en op onze kleding en we willen de winkel opener maken qua ingang. Nu geeft de voordeur soms de indruk dat we gesloten zijn. De inrichting is nog een beetje ouderwets, dat willen we moderniseren. Frans werkte met een interieurdesigner, maar daar gaan wij niet mee verder. Dat zijn behoorlijke investeringen waar we nu eerst voor willen sparen. Als we het doen, doen we het goed.”

Leverancier

Gertjan en Emma betrekken hun varkens, - en rundvlees van Patrick van Berg uit Dodenwaard. “Patrick heeft dezelfde passie voor vlees als wij hebben. Ik ken hem al heel lang en de kwaliteit is altijd constant. We zijn een keer bij zijn bedrijf op bezoek geweest en weten dus precies waar ons vlees vandaan komt, dat voelt goed. En als wij bijvoorbeeld een aanbieding hebben in schnitzels, denkt Patrick met ons mee en past hij zijn prijzen aan. Het werkt twee kanten op bij ons, en dat is veel waard.”

Toekomst

Gertjan: “Hoe de toekomst er uit ziet? Nou, we hebben er een goed gevoel over. En misschien nog wel belangrijker: we hebben er ontzettend veel zin in! Of we een tweede zaak in gedachten hebben? Nu nog niet, maar je weet het natuurlijk nooit.” 

www.schilder.keurslager.nl

Beeld: ©Henk Riswick

© vakblad Vers-inspiratie - een uitgave van b2b Communications BV - (026) 370 00 27 - Publicatiedatum: 27 August 2018

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl