Gerda Meijer is één van de twee erkende ‘Meesterverkopers’ in de slagersbranche in Nederland. Zij draagt haar eretitel met trots en betrekt collega’s, klanten en jongeren bij de uitoefening van het mooie slagersambacht.

In 1994 behaalde Gerda haar slagersvakdiploma. Zij werkte destijds in de slagerij van een supermarkt. Na zes jaar koos zij ervoor een eigen gezin te starten en de aandacht voor het slagersambt verschoof even naar de achtergrond. Niet voorgoed, want in 2016 keerde Gerda terug in de branche. Zij trad in dienst bij Slagerij Hemmen in Onstwedde, waar iedere medewerker zijn of haar eigen steentje aan het succes van de slagerij mag bijdragen. Dat doet ze met verve.

“Gerda gaf aan haar kennis te willen uitbouwen, zich te willen specialiseren”, vertelt eigenaar Johnny Hemmen. “Mijn vrouw Jeichien tipte haar over het traject Meesterverkoper. Zij is zelf één van de beoordelaars van dit traject en vond haar een geschikte kandidaat. Gerda is ervoor gegaan, Jeichien heeft haar intern begeleid, maar natuurlijk niet beoordeeld.”
“Het was een mooi traject”, vult Gerda aan. “Ik wilde graag mijn vakkennis ophalen en uitbreiden. Over nieuwe ontwikkelingen leren op het gebied van catering, kant-en-klare maaltijden, walking dinners, en leren presenteren. Het was hard werken, maar na negen maanden heb ik de eretitel behaald. Helemaal leuk, ik ben er trots op!” 

Vlnr: Gerda, Jeichien, Ina, Sonja, Steven, Johnny, Jan en Mark

Inspiratiebron

“Slagerij Hemmen was tijdens het traject mijn inspiratiebron”, vertelt Gerda enthousiast. 
De slagerij in Onstwedde werd 28 jaar geleden door Johnny en Jeichien overgenomen. Johnny rolde ooit via een bijbaantje als schoonmaker bij een slagerij, het slagersvak in. Samen met zijn vrouw pakte hij de kans en bouwde de bestaande slagerij uit tot een begrip in de omgeving, met een specialisatie in droge worst en catering. 
”Ik heb mijn collega’s en ook de klanten betrokken bij het leerproces. Gezamenlijk dachten we na over klantconcepten, nieuwe producten en presentaties. Onze klanten waren de ‘proefpersonen’, ons klankbord. Ook de praktijkdag met de beoordelaars vond hier plaats. Ik kreeg de opdracht een tapas vleeswarenschaal, een luxe gourmetschaal en twee panklare artikelen te maken. Toen ik de titel behaalde, hebben we onze klanten getrakteerd op petit fours. Zij vierden mijn feestje echt mee.”

Meesterverkoper

De titel ‘branche erkende meesterverkoper’ is de hoogst haalbare erkenning van vakmanschap voor verkopers in de slagersbranche, geïnitieerd door Stichting Meestertitels Slagersbranche waarin FNV, CNV Vakmensen en Koninklijke Nederlandse Slagers deelnemen. De titel wordt behaald na het excellent afronden van de meesterproef, waarbij de verkoper beoordeeld wordt op persoonskenmerken, klantgerichtheid, verkopen, productkennis, culinaire kennis, organiseren en communicatie. Met deze erkenning kan een verkoper zich in de branche én richting consumenten onderscheiden.

Waardering

De titel Meesterverkoper is een persoonlijk titel. “Uiteraard draag ik deze uit, in de slagerij, maar ook op een markt of op een feest waar wij de catering verzorgen”, vertelt Gerda. “Maar wat ik nog belangrijker vind, is dat ik mijn opgedane ervaring deel met iedereen om mij heen. Het delen van kennis met mijn collega’s en samen met hen van gedachten te wisselen over de manier van werken, motiveert over en weer.” Ook het feit dat zij klanten nog beter kan adviseren en hiervoor waardering ontvangt in woorden én extra verkoop, vindt ze geweldig. Gedreven vertelt ze verder: “Ik dacht zelf: ‘ik werk maar gewoon in een slagerij’. Die gedachte wordt niet door de klanten gedeeld. Die leefden tijdens het traject echt mee. De felicitaties en bloemen bij het behalen van de titel waren overweldigend. En ze blijven betrokken en geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen.”

Toekomst

Johnny en Jeichien dragen per mei 2020 hun slagerij over aan één van hun medewerkers. Zelf gaan ze verder met een foodtruck om kleinschalig, leuke dingen te doen. Gerda blijft werken bij Slagerij Hemmen. “Ik blijf mijn passie inzetten om samen met mijn collega’s het kwaliteitsniveau van de slagerij hoog te houden. Daarnaast wil ik meer jongeren bij het vak betrekken. Bijvoobeeld door scholen langs te gaan en workshops te organiseren. Het slagersvak is een mooi vak. Zo kijken jongeren er niet altijd naar. De meesten rollen er per ongeluk in, net zoals Johnny en zijn opvolger. Ik zie graag dat er bewust voor het slagersvak gekozen wordt en wil bijdragen aan een meer positieve uitstraling van ons vak. Het slagersambacht de eer geven die het verdient.”

www.slagerijhemmen.nl
www.meesterverkoperslagersbranche.nl

Beeld: ©VanVlietfotografie
 

© vakblad Vers-inspiratie - een uitgave van b2b Communications BV - (026) 370 00 27 - Publicatiedatum: 28 April 2020

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl