Slager Peter Jan van den Broek won dit jaar de Spareribs Trophy 2017. Traditiegetrouw wordt de winnaar uitgenodigd zijn winnend product te serveren op de Binnenhof Barbecue in Den Haag. “Dat was een buitengewoon leuke ervaring!” aldus Peter Jan. 

Slagerij Peter Jan van den Broek is een begrip in de Haagsche wijk Duinoord. De winkel, op de hoek van de Reinkenstraat/ Obrechtstraat, zit in een historisch pand uit 1896. Bijzonder is dat dit pand altijd al in gebruik is geweest als slagerij. Die historie zie je terug in enkele Jugendstilelementen en een tegeltableau naar het beroemde schilderij van Paulus Potter. 

Het geheim

De wijk waar de slagerij gevestigd is, was ook de buurt waar begin 1950 veel Indische repatrianten kwamen wonen. Nog steeds zijn er in de wijk, en in heel Den Haag, veel mensen met Indische roots. “Mijn marinade is van eigen receptuur, de smaak is duidelijk terug te voeren op die Indische voorkeuren. Ik zou hier geen spareribs kunnen verkopen met veel kruidnagel, zoals een slager in bijvoorbeeld Groningen.” Zijn geheim? Een tipje van de sluier wil Peter Jan wel geven. “Wij stomen niets, maar braden de spareribs van A tot Z. Ons braadprogramma blijft natuurlijk geheim. Dat hebben we in de loop van de jaren ontwikkeld en gefinetuned.” Slagerij Van den Broek bereidt en verkoopt zijn spareribs het hele jaar door. Maar de eerste week na het winnen van de Trophy piekte de verkoop duidelijk omhoog: ruim drie keer meer spareribs gingen er over de toonbank dan normaal. Zelfs weken later is de spin off nog merkbaar: “Net nog; drie nieuwe klanten, die speciaal voor de spareribs naar onze slagerij komen!” 

Smaken verschillen

De jaarlijkse vakwedstrijd om de lekkerste sparerib wordt georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS). Dit jaar bestond de jury uit Rinus de Rijder (onderwijsmanager SVO vakopleiding food), Simon van Schaik (Slagerij Van Schaik uit Leiden en winnaar Spareribs Trophy 2016) en juryvoorzitter Ramon Beuk. De spareribs worden landelijk gekeurd; op basis van een voorselectie, een finaleronde en een mysterieaankoop en -keuring. Bij de beoordeling wegen alle onderdelen van een lekkere sparerib mee: uiteraard de smaak, geur en kleur, maar ook het uiterlijk speelt mee.

Peter Jan van den Broek bereikte in eerdere edities van de wedstrijd meerdere keren de finale. In 2014 werd hij zelfs tweede. “Het feit dat we al meerdere keren een finaleplaats bereikten, bewijst wel dat onze spareribs van goede kwaliteit zijn,” concludeert Peter Jan. Dat hij dit jaar won, heeft, zo vermoed hij, veel te maken met de samenstelling van de jury. “Smaken verschillen. En de een let daarbij meer op kleur, geur of uiterlijk, een ander meer op de bite.” Aan de marinade en het braadprogramma heeft hij niets veranderd. “Mijn klanten zijn gewend aan deze rib, en vinden hem zo juist lekker. Dat ga ik niet veranderen voor een wedstrijd.”

Met je vingers eten

Op de Binnenhof Barbecue (georganiseerd door de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en de Vereniging van de Nederlandse Pluimvee Verwerkende Industrie (NEPLUVI)) acte de présence geven met de lekkerste spareribs, was vooral “een buitengewoon leuke ervaring,” aldus Peter Jan. “We doen wel vaker grotere barbecues, maar nu waren we uitgenodigd. Dat is toch anders. We werden erg goed ontvangen, de sfeer was heel ontspannen. In het begin was men wat schuchter; dat je spareribs met je vingers moeten eten, was voor veel bezoekers blijkbaar een drempel.” Maar toen het onder de genodigden begon rond te zingen dat je deze ribbetjes écht eens moest proberen, ging het hard. “Ik zal je vertellen; minister Plasterk was onze grootste afnemer.”  

Foto's:  © Fred Dörfel

© vakblad Vers-inspiratie - een uitgave van b2b Communications BV - (026) 370 00 27 - Publicatiedatum: 28 August 2017

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl