18 jaar was Mark Willems toen hij de maatschap van zijn vader toetrad en de kans kreeg om een vleesverwerkend bedrijf op te starten binnen de maatschap. Dierenwelzijn staat bovenaan in zijn bedrijfsvoering: biggen blijven bijvoorbeeld veel langer dan gebruikelijk is bij hun moeder en de stallen zijn zo ingericht dat er een natuurlijk dag-nachtritme ontstaat. Een verhaal over drie generaties passie voor eerlijk vlees. 

De dorpsslagerij werd in 1959 opgericht door Piet Willems, de opa van Mark. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij als huisslachter in het Gelderse Ewijk begonnen. Hij ging naar de boerderijen in de buurt om ter plekke vee te slachten. Piet had oog voor kwaliteit en hanteerde hoge standaarden in zijn bedrijf. Dat viel al snel op: de klantenkring groeide binnen no time. 

Eigen slachterij

Een eigen slachterij waar zijn klanten hun dieren naar toe konden brengen, was de volgende stap. Piets zoon Peter nam het bedrijf met alle liefde over en bouwde het stap voor stap verder uit. Ook voor kleinzoon Mark Willems was het zo klaar als een klontje: na zijn opleiding aan de slagersvakschool in Arnhem, nam hij als derde generatie het bedrijf van zijn vader over. Onder zijn leiding groeide het bedrijf, maar de standaardwaarden van opa Piet bleven onveranderd: dierenwelzijn, kwaliteit en betrouwbaarheid. “Enkele jaren geleden verhuisden wij van Ewijk naar Druten. Hier hebben wij de ruimte gekregen om een mooi pand neer te zetten.  Het was even wennen omdat wij onze roots in Ewijk hebben, maar nu is het oké”, aldus Mark.

Ware liefde

“Het slagersvak is voor mij een ware liefde”, vervolgt hij. “Van voorin het bedrijf – als de dieren worden gebracht – tot achterin als we het vlees aan onze leveranciers afleveren: ik vind het een prachtig proces. Het is een ambacht, precisiewerk, elk stuk vlees is weer een uitdaging die we met liefde aangaan. Het gestoei, lees handjeklap – over de prijzen vind ik ook leuk. Dat is een spel. Wij zijn geen massaproductiebedrijf en zullen dat ook nooit worden. Kwaliteit en betrouwbaarheid zijn absoluut de twee meest belangrijke pijlers van ons bedrijf. Wij staan bekend als een vooraanstaande leverancier van varkens- en rundvlees; dat is door inmiddels drie generaties met passie voor het vak bevestigd en bewezen.”

Geen transportstress

Hij werkt samen met veehouders en veehandelaren uit de directe omgeving van de vestigingsplaats Druten: het Land van Maas en Waal, het Rijk van Nijmegen, en de Betuwe. “Dat is een bewuste keuze”, verklaart Mark. “Door de afstanden tussen toeleveranciers en ons bedrijf zo kort mogelijk te houden, zijn de dieren niet lang onderweg. Daarmee reduceren wij de transportstress. De samenwerking is gebaseerd op wederzijds vertrouwen, dat vind ik heel erg belangrijk. Je moet elkaar voor de volle honderd procent kunnen vertrouwen. We werken al heel wat jaren samen. Er is altijd goed overleg en we houden scherp in de gaten wanneer de dieren slachtrijp zijn. De intensieve samenwerking resulteert in een exclusief stukje vlees: vol van smaak en van een excellente kwaliteit.”

Stallen met ramen

De dagelijkse voeding van de runderen en de varkens bestaat uit een uitgebalanceerd menu, samengesteld in nauw overleg tussen de voedingsleverancier en de veehouders. In de voeding zijn geen dierlijke vetten verwerkt. “Alle inspanningen zijn gericht op het welzijn van de dieren: de stallen zijn ruim, van stro voorzien en hebben ramen voor een natuurlijk dagnachtritme. Ook krijgen de dieren volop bewegingsruimte. Eenmaal bij ons bedrijf aangekomen, gaan zowel de runderen als de varkens een nacht op stal om tot rust te komen en de stress te reduceren. Al onze inspanningen zijn gericht op het welzijn van de dieren. Dat doen wij uit liefde voor de dieren en om de best mogelijke kwaliteit van het vlees te krijgen.” 

Duurzaamheid

Mark geeft niet alleen veel om het welzijn van ‘zijn’ dieren, hij heeft ook oog voor de wereld om hem heen. “Ik vind dat we zuinig moeten zijn op deze wereld. Daarom loopt duurzaamheid als een rode draad door ons bedrijf. Ik heb ledverlichting en bij de bouw is een installatie gebouwd voor de terugwinning van warmte. De energie die vrijkomt tijdens het koelen, gebruiken we om het water waarmee we schoonmaken te verwarmen. Het water uit onze eigen waterbron wordt ontijzerd en onthard en heeft dan de status drinkwaterkwaliteit. We maken er onze vrachtwagens mee schoon en vullen de drinkbakken in de stallen met dit water.”

Toekomst

Mark ziet de toekomst rooskleurig tegemoet. “Wij merken dat de partijen waarmee wij samenwerken, bewuster kiezen voor kwaliteit. Ook de consument wil liever een goed stuk vlees dan onsmakelijke rommel. Misstanden die de laatste jaren in het nieuws kwamen, zijn bij ons een ver-van-mijn-bed-show. Dat willen we graag zo houden. Of ik uitbreidingsplannen voor mijn bedrijf heb? Nou, voorlopig niet! Continuiteit en oog hebben voor kwaliteit vind ik belangrijker dan groter worden. Maar, je weet het maar nooit hè?”

www.vleeshandelwillems.nl

door Mathilde Lentjes
Beeld: © Marcel van Engelenburg

© vakblad Vers-inspiratie - een uitgave van b2b Communications BV - (026) 370 00 27 - Publicatiedatum: 26 August 2019

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl