Keurslagerij Johan van der Meer aan de Dorpsstraat in Leimuiden, een dorp van pakweg 4300 inwoners onder de rook van Schiphol, werd vorig jaar totaal verbouwd. Niet zozeer voor de klanten, die vonden het prima zo. Waarom dan wel? Daarvoor had Johan, nu 67 jaar, diverse redenen.

“Volgend jaar neemt mijn zoon Juriën de zaak over”, begint Johan. “De overdracht heeft nogal wat voeten in de aarde, onder andere omdat het  tegenwoordig niet eenvoudig is om de bank mee te krijgen. Het machinepark liep technisch gezien op zijn einde en ik wil Juriën niet opzadelen met een winkel die kort voor een ingrijpende renovatie staat. Na veel wikken en wegen hebben we daarom besloten de zaak grondig aan te passen. Een betere start dan dit kan ik hem niet geven.” 

Van plan naar praktijk

“We begonnen met het idee om de bestaande winkel naar achteren door te trekken, en er een dieptewinkel van te maken”, blikt Johan terug. “Deze optie bleek echter te ingewikkeld. Dan zouden we een deel van de ruimte naar de bovenverdieping moeten verplaatsen. Maar daar zit nu een huurder. Het is voor ons financieel niet interessant als die vertrekt. Als de winkel dieper wordt, moeten we de worstmakerij verplaatsen, terwijl deze onontbeerlijk is voor onze omzet; zowel voor de productie voor eigen verkoop als de ruime levering aan collega’s.” Een dieptewinkel stuit ook op verkoop-technische problemen, bedachten vader en zoon. Juriën: “Staat de winkel nu vol klanten, dan zien we dat direct en kun je inspringen. In een dieptewinkel zie je de klanten voor in de winkel goed. Wat er achterin gebeurt, is sneller aan het zicht onttrokken.” Genoeg redenen om de bestaande winkel, ook al is deze niet groot, te behouden. De ruimte werd volledig gestript om hem vanaf de grond opnieuw op te bouwen en in te richten. 

“Alles stond op zijn kop!” vertelt Juriën. “We verwijderden de kleine koelcel achterin en vervingen deze door een kleine maar efficiënt ingerichte keuken. Daar bereiden we nu de verse maaltijden, een segment waarvan de vraag nog steeds toeneemt. Het zorgt voor veel meer beleving in de winkel.” 

Kostenbesparing

De totale inrichting werd verzorgd door Emondt-KMI. Met name verkoopleider Peter Pels zorgde samen met de heren van Van der Meer voor een verrassend moderne winkel. De mooie robuuste toonbank heeft rechte ruiten en een aard-grijze marmerlook, die verrassend gezellig uitpakt en de presentatie prachtig tot zijn recht laat komen. Deze toonbank, die in de breedte is geplaatst, is niet langer dan 7 meter. Aan de rechterkant ervan zien we een ZB-meubel en een staande diepvries, achter de toonbank een ruim wandkoelmeubel, waarin Van der Meer trots een overvloed aan zelfgemaakte vleeswaren etaleert. In de oude situatie stonden er maar liefst 6 koelmotoren op het dak. Alle oude koelmotoren werden vervangen door één grote machine die alle meubelen van koude voorziet. Het resultaat is een duurzamere werkomgeving en een enorme kostenbesparing van naar schatting 25%. 

Duurzamer

Johan is duidelijk blij met de situatie, vooral met de toonbank waarin een ingrijpende technische vernieuwing is verwerkt. “In de oude situatie werd de koude onder de bodemplaat gespoten via een systeem van kronkelende leidingen, dat je het best kunt vergelijken met vloerverwarming. De leidingen hadden een temperatuur van ongeveer - 8°C.  Nadeel was dat de koude niet echt gelijkmatig over de plaat werd verdeeld. 
“Het nieuwe systeem is regelrecht revolutionair”, vertelt Johan. “Het bestaat uit een bodemplaat, de zogenaamde ‘pillow-plate’, of noppenplaat, gemaakt van twee dunne rvs-platen met slechts een paar millimeter tussenruimte. Deze platen zitten aan elkaar vast met kleine noppen en zijn rondom dicht gelast. Lekkage is daarmee uitgesloten. Tussen beide platen door wordt de antivriesgel Glycol gepompt, eventueel in combinatie met het koudemiddel R410. Deze methode biedt verschillende voordelen. Het koudemiddel is aanzienlijk minder milieubelastend en er hoeft minder diep gekoeld te worden om hetzelfde resultaat te bereiken. Ook de koude-verdeling is nu veel beter. 
Bijkomend voordeel is dat het systeem minder energie verbruikt. We besparen daarmee enorm op de kosten. Daarnaast is de luchtvochtigheid beter in balans. Daardoor hebben we een beter kleurbehoud en minder indroging van de producten.” 

Blij met resultaat

Johan: “We zijn dik tevreden; over het verloop van de verbouwing, het resultaat en de ruime kostenbesparingen die het uiteindelijk oplevert. Dat is in tijden van stijgende kosten een welkom extraatje. Ook de klanten zijn tevreden en de medewerkers vinden het uitstekend werken in hun nieuwe omgeving ”, lacht de slager. “Op naar nóg meer klanten die het geweldig vinden om bij ons hun vlees en vleeswaren te komen halen. En daarmee naar een mooie toekomst voor junior.” 

vandermeerleimuiden.keurslager.nl

Beeld: © Roel Dijkstra Fotografie

© vakblad Vers-inspiratie - een uitgave van b2b Communications BV - (026) 370 00 27 - Publicatiedatum: 25 February 2020

Copyright 2020 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl