Marco en Yvonne Jurriëns van Keurslagerij Horst uit Epe hebben voor de tweede keer in hun loopbaan de Spare Ribs Trophy gewonnen. Wat gebeurde er allemaal ná de feestelijke uitreiking het KNS Inspiratiecongres in het Apeldoornse Orpheus?

In 2012 wonnen ze de Spare Ribs Trophy voor het eerst. “We hebben het recept door de jaren heen niet aangepast. Wat goed is, is goed”, vindt Marco. Dat ze in 2014 met het recept net niet in de prijzen vielen (ze werden vierde) vindt Yvonne niet vreemd: “Iedere jury is anders,” verklaart ze. “Een jury die kiest voor een meer uitgesproken smaak, zal onze sparerib niet snel op één zetten. Wij maken een pure sparerib, met weinig marinade, een beetje pekel en kruiden, en vlees van het Wroetvarken. Het vlees van onze spareribs heeft een goede bite en valt van het bot, puur en alleen door het grillen in de combisteamer.” Jurylid Marcus Polman bij de uitreiking: “De winnende spareribs van Keurslager Horst zijn een lust voor het oog. Het is mals vlees en ze hebben een heerlijke vleessmaak. Met deze rib maak je iedereen blij.”

Vakidioot

Yvonne en Marco Jurriëns namen in 2007 de slagerij van Leo Horst in Epe over. “We wilden er echt wat moois van maken,” zeggen ze. Ze runnen de slagerij met een enorme dosis enthousiasme, maar alleen enthousiasme is niet genoeg. “Je moet ook wel een beetje vakidioot zijn,” lacht Yvonne. “Wij zijn heel gedreven.” Aan de basis van het succes ligt de verkoop van uitsluitend kwaliteitsvlees, van koeien en varkens uit de eigen omgeving: het varkensvlees heeft een Beter Leven Ster, het rundvlees komt van het Belgisch blauwe ras, dat in een kleine slachterij in Teuge geslacht wordt. In de eigen worstmakerij maken ze een keur aan producten. Hun rookworst werd vele malen met goud bekroond, er wordt leverworst geproduceerd en alle soorten ham. En natuurlijk: spareribs.

Binnenhof

De winnende spareribs in de Spare Ribs Trophy van Keurslager Horst werden ook geserveerd op de Binnenhof barbecue in Den Haag op 2 juli. Anderhalve week na de uitreiking van de prijs mochten ze acte de présence geven op de laatste kamerdag van Politiek Den Haag, die zoals gebruikelijk wordt afgesloten met een barbecue in de binnentuin van Nieuwspoort en Binnenhof. De barbecue wordt georganiseerd door de Centrale Organisatie voor de Vleessector (www.cov.nl) en NEPLUVI (www.nepluvi.nl) namens de Nederlandse vlees- en pluimveevlees sector. Het was hard werken om alles in zo’n korte tijd klaar te krijgen. Yvonne: “De eerste keer, in 2012, vonden we het ook erg spannend om de prominenten te ontmoeten. Nu waren we veel meer ontspannen.”
“We wisten wat er ging komen en wat de koks van ons verwachtten,” zegt Marco. “Eigenlijk stonden we er alleen te genieten,” lacht hij. “Het was een feestje om dit te mogen doen!”

Gouden greep

Toch draait niet álles om de sparerib bij Keurslager Horst. In 2014 maakten Marco en Yvonne de Lekkerste Gehaktvariant van 2014 met hun ‘Real American BBQ Meat Ball’, een gehaktproduct met pancetta en smokey-saus. De Lekkerste Gehaktvariant is het creatieve onderdeel van de wedstrijd de Lekkerste Bal Gehakt georganiseerd door de KNS. “Soms borrelt een idee zomaar bij ons op. We hebben hem vervolgens samen met het personeel doorontwikkeld. Het bleek een gouden greep,’’ zegt Yvonne. “We doen het echt met z’n allen. Iedereen heeft zijn kwaliteiten en doet even enthousiast mee. In combinatie met je team kom je een heel eind. Het winnen van een titel geeft echt een ‘boost’ aan je slagerij.”

www.horst.keurslager.nl

Bron: Vakblad Vers&Vers augustus 2015

Auteur: Judith Witte

Foto's: ©Fred Dörfel

Publiciteit

Het opnieuw winnen van de Spare Ribs Trophy zorgde voor veel publiciteit. Zowel het lokale weekblad uit Epe als de Stentor (die ook in de regio’s Harderwijk en Nunspeet wordt verspreid) besteedde er veel aandacht aan. Radio 538 nam het onderwerp de hele dag mee in de nieuwsuitzendingen. “De eerste dagen was de verkoop enorm,” blikt Yvonne terug. “Nu, enkele weken later, staan we nog steeds alle dagen vroeg op. Het is mooi weer, het dorp zit vol vakantiegangers. Om acht uur ’s morgens hebben we de eerste lading spareribs al klaar. Gedurende de dag houden we constant de voorraad op peil. En als het dan na een zonnige zaterdag weer ontzettend druk is geweest en het hele team zich geweldig heeft ingezet, gaan we na sluitingstijd met z’n allen naar het terras om wat te drinken.”

- Publicatiedatum: 24 January 2016

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl