Toen hij begon als slager, stelde Arie de Roode zichzelf een doel: ‘op mijn 35e wil ik een eigen zaak hebben’. Dat lukte. En hij blijft ambitieus: uiteindelijk wil hij vier winkels runnen. 

Vier jaar geleden opende Arie de Roode Slagerij Gelderblom in Gorinchem. Sinds kort heeft hij nog een tweede slagerij; in Hendrik-Ido-Ambacht. Uitbreiden naar vier winkels kan alleen als zijn medewerkers goed werk leveren, weet hij. “Iedereen die hier aan de slag gaat, moet een opleiding volgen bij SVO vakopleiding food.”

“Het succes van een slagerij staat of valt met je medewerkers”

Zeventien jaar was Arie de Roode freelance-slager. Hij werkte in zo’n driehonderd zaken; als slager, poelier, uitbener en alles wat daartussen zit. Altijd met één doel: zorgen dat hij genoeg ervaring opdeed om een eigen slagerij te beginnen. “Veel zien en meemaken, daar ging het mij om”, vertelt Arie. “Ik wilde leren wat goed werkt en wat niet, zodat ik fouten zou voorkomen in mijn eigen zaak. Toen ik mijn eerste slagerij opende, koos ik ervoor om me aan te sluiten bij de Gelderblom-organisatie. Zij hebben onder andere een centrale worstmakerij en vleesinkoop. Dat geeft mij de kans om me volledig op de verkoop te richten.” 

Zorgen voor groei

Eind juli opende Arie met zijn compagnon Dominique Melis zijn tweede Gelderblom-slagerij, in Hendrik-Ido-Ambacht. Zijn chef in Gorinchem draaide de winkel zo zelfstandig dat Arie een nieuwe uitdaging zocht. “Ze had mij niet meer zo hard nodig”, lacht Arie. “Het succes van een slagerij staat of valt met je medewerkers. Ik laat mensen voelen hoe belangrijk ze zijn en betrek hen overal bij. Tot aan de omzetcijfers toe, zodat we samen kunnen kijken waar het beter kan. Mijn mensen nemen hun verantwoordelijkheid. Ik kan daardoor veel loslaten. Ik vind meedraaien in de winkel leuk, maar het opleiden van medewerkers doe ik nog veel liever. Daar wil ik me op richten: zorgen dat zij groeien en  zich in hun element voelen in mijn winkels. Mensen moeten hier met veel plezier werken. Dat plezier ziet de klant terug.” 

Opleiding is verplicht

Opleiden is belangrijk in de groeistrategie van Arie. Al het personeel moet een slagersopleiding bij SVO gaan volgen. “Ik wil alleen mensen met een diploma, met kennis van het vak”, zegt hij. “Als iemand niet naar school wil, neem ik hem of haar niet aan. Ik heb nu twee medewerkers in opleiding, waarvan één leert voor Verkoopmedewerker slagerij. Het is fantastisch om te zien hoe ze gegroeid is. Ze begon als zaterdaghulp en is nu een zelfstandige verkoopmedewerker die bereidingsadvies geeft, klanten professioneel benadert en een kei is in de bijverkoop. Ze staat met zelfvertrouwen achter de toonbank en heeft mijn hulp nog maar weinig nodig. Als ik zie hoe klanten met haar weglopen, dan ben ik echt trots.”

www.svo.nl/vlees

© vakblad Vers-inspiratie - een uitgave van b2b Communications BV - (026) 370 00 27 - Publicatiedatum: 20 February 2017

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl