Foodfestivals-met-theater en theaterfestivals-met-food doen het goed in Nederland. Iedere stad heeft inmiddels wel zijn eigen festival met het lekkerste eten, de leukste live muziek en een variëteit aan theatervoorstellingen. De grote nationale aftrap van het festivalseizoen is Koningsdag, met de vrijmarkten en oranjefeesten. Maak er een écht feest van: hou het veilig!

Hoge boetes

Mobiele keukens en pasta-bussen, foodtrucks, eettenten en gezellige kraampjes met lokale specialiteiten: het kan  een feest worden. Maar ook een drama… Vorig jaar gingen op Koningsdag 62 inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op pad om inspecties uit te voeren. De boetes die werden uitgedeeld voor het verkopen van onveilige levensmiddelen lag tussen de € 525 en € 1050 euro. De inspecteurs letten op de algemene hygiëne bij het bereiden van voedsel en kijken of de ruimte waarin het voedsel wordt bereid wel geschikt is. Ook kijken ze of salades, rauw vlees en andere bederfelijke levensmiddelen koud genoeg worden bewaard. 

Te koud

Verspreid over het land werden vorig jaar ruim 370 inspecties uitgevoerd. Daarbij werden vooral beroepsmatige standhouders gecontroleerd. NVWA-inspecteurs maakten 12 keer een boeterapport op; 103 overtreders kregen een schriftelijke waarschuwing. 
De meeste straatverkopers die in de fout gingen, hadden problemen met het goed op temperatuur brengen of houden van het aangeboden voedsel. In 13 gevallen is gewaarschuwd in verband met tekortschietende hygiëne. In 34 gevallen mochten verkopers hun voedingswaren niet meer verkopen, omdat deze ongeschikt voor consumptie waren. Meestal omdat er problemen waren met verhitten; rechauds gingen toen door de harde wind uit, waardoor het eten niet goed verhit kon worden of te snel afkoelde.

Barbecue 

Niet alleen het festivalseizoen gaat van start. Zodra het kwik boven de 18 graden schiet en de zon zijn best begint te doen, worden in de achtertuinen de barbecues aangestoken. Ongeduldig worden de eerste worstjes al op het rooster gelegd als de houtskool nog roodgloeiend is. Doodzonde toch! Geef tijdens de festivals of bij demonstraties het goede voorbeeld, en hou rauw vlees strikt gescheiden van andere voedingsmiddelen en gegaarde producten. Gebruik aparte snijplanken, borden, tangen enzovoort. Gril het voedsel gelijkmatig, door het regelmatig te draaien en te verplaatsen op de barbecue. Een open deur? Uit bovenstaande cijfers blijkt helaas van niet. Maak een mooi foldertje met tips voor veilig barbecueën en geef deze mee aan iedere klant die bij jou zijn producten komt halen voor zijn eigen, zeer lokale, foodfestival.

Auteur: Judith Witte

© vakblad Vers-inspiratie - een uitgave van b2b Communications BV - (026) 370 00 27 - Publicatiedatum: 25 April 2016

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl