Wetenschappers uit Wageningen ontwikkelden een nieuwe techniek om vloeibare vetten vast te maken met behulp van eiwitten. Hiermee kunnen ongezonde vetten vervangen worden door gezondere vetten.

Harde vetten bevatten veel verzadigde vetten en transvetten. Deze vetten verhogen de kans op hart- en vaatziekten, maar zorgen er ook voor dat koekjes knapperig blijven en chocola niet smelt. Vet dat zacht of vloeibaar is bij kamertemperatuur bevat juist veel onverzadigd vet. Daarom zijn wetenschappers op zoek naar manieren om verzadigde vetten te vervangen door onverzadigde vetten, maar waarbij wel de structuur en vorm van vast vet behouden blijft.

Onderzoeker Auke de Vries is erin geslaagd om van vloeibaar vet een gel te maken zonder verzadigde vetten te gebruiken. Dit is de eerste keer dat het is gelukt deze zogenaamde ‘oleogels’ te maken met eiwitten. Andere methoden zijn relatief duur of ongeschikt voor levensmiddelen. Eiwit is een goed alternatief.

Onderzoekers hebben de oleogels al uitgetest in koekjes en worstjes. Een kleine groep mensen heeft deze inmiddels geproefd. De worstjes waren nog even lekker, maar de koekjes waren wel minder knapperig waardoor niet iedereen ze even lekker vond als een koekje met boter. Men wil de koekjes en worstjes voorleggen aan en groter testpanel en als ze daar goed beoordeeld worden kunnen ze op korte termijn op de markt worden gebracht..’

Bron: Resource

Foto: ©justyle/Shutterstock.com; 

- Publicatiedatum: 21 March 2017

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl