Het wordt steeds warmer in de zomer. Bij sommige werkzaamheden in de ambachtelijke sector kan het erg warm zijn. Voornamelijk bij bakkerijen. BakkerijMonitor geeft als advies te overwegen om je winkel eerder te sluiten met extreme hitte. Hoe houd je het hoofd koel tijdens het werk?

Effecten van warmte

Uit onderzoek blijkt, dat de stijging van de temperatuur effect heeft op productiviteit. Is het 25 graden of warmer, dan daalt de productiviteit met zo’n 2% per graad. Bij warmte neemt ook het concentratievermogen af, en hierdoor neemt de kans op ongelukken toe. Dit vormt een extra risico bij werknemers met functies waarbij aandacht en concentratie belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan werken in de slagerij, met scherpe messen.

Wetgeving

Als werkgever bent je verplicht jouw mensen een gezonde en veilige werkomgeving te bieden. In geval van hitte betekent dit dat de warmte geen schade aan de gezondheid van de werknemers mag veroorzaken. Een maximumtemperatuur is niet vastgesteld, het is aan jou en je werknemer om hier afspraken over te maken.

Zo houd je het hoofd koel

> Stel bij hitte een tropenrooster op. Begin bijvoorbeeld eerder, of ruil werk- en parttime dagen om;
> Stel zwaar werk uit wanneer dit mogelijk is, en neem vaker pauze;
> Zet minder verlichting aan waar dit kan en zet apparaten die veel warmte produceren zoveel mogelijk uit (of plaats ze in een aparte ruimte);
> Draag luchtige kleding, pas eventueel tijdelijk de kledingvoorschriften aan;
> Zorg voor goede ventilatie op de werkplek.

Winkel eerder sluiten?

Nu het opnieuw extreem warm gaat worden, is het goed de openingstijden goed onder de loep te nemen. Los van het kwaliteitsverlies dat optreedt bij diverse productgroepen en mogelijke problemen tijdens het vervaardigen ervan, is het zinnig om goed naar de temperaturen in combinatie met de omzet te kijken.

Uit onderzoek van BakkerijMonitor blijkt dat op warme dagen het winkelverkeer vooral ’s ochtends hoog is. Tot 14.00 uur wordt er al 83,1 procent van de dagomzet gehaald ten opzichte van 78,8 procent op andere dagen. Op de uren na 14.00 uur daalt de omzet met gemiddeld 15 procent ten opzichte van reguliere dagen. 

Overweeg de voor- en nadelen van het eerder sluiten van je winkel, en als je ervoor kiest eerder te sluiten, informeer dit dan goed bij je klanten. Facebook en Instagram zijn hiervoor goede middelen

Bron: BakkerijMonitor en ArboNed
Beeld: ©Sanit Fuangnakhon/Shutterstock.com

- Publicatiedatum: 23 July 2019

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl