Een groep voedingswetenschappers, het International Carbohydrate Quality Consortium (ICQC), melde dat vaker volkoren eten samenhangt met een lager sterfterisico, minder kans op type 2 diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas. ICQC vindt dat wetgevers aan de consumenten moeten uitleggen wat wel en geen volkoren product is. Prof. dr. Fred Brouns van de Universiteit Maastricht, zegt dat in Nederland nog veel producten het predicaat ‘volkoren’ claimen, terwijl dat er nauwelijks in zit. Dat moet worden aangepakt.

Tweemaal daags volkoren

Wil je de gezondheidsvoordelen bereiken, dan is het genoeg om twee keer per dag volkoren te eten, volgens ICQC. Dit geldt niet voor consumptie van geraffineerde graandproducten, denk aan wit brood of witte rijst.

Beter dan groente en fruit

Gegevens tonen aan dat de effecten voor de gezondheid sterker lijken dan die van groente en fruit. Hierdoor bevorderen veel internationale voedselautoriteiten nu ook het consumeren van volkoren producten. Granen vallen onder een van de belangrijkste voedselbronnen wereldwijd. Door deze ontwikkeling zijn er veel investeringen en ontwikkelingen geweest op het terrein van de levensmiddelentechnologie. Het gevolg hiervan is de productie van geraffineerde producten. Het is tijd voor een ommekeer, terug naar volkoren.

Levensmiddelenindustrie

De bevindingen van ICQC werden deze maand bevestigd tijdens de internationale Whole Grain Summit in Wenen. ICQC roept de levensmiddelenindustrie op meer aandacht aan volkoren te geven en de claim ‘volkoren’ beter te controleren.

www.maastrichtuniversity.nl

- Publicatiedatum: 5 December 2017

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl