Het kabinet Rutte 3 wil het lage btw-tarief van nu 6% verhogen naar 9%, de bedoeling is dat dit gaat gebeuren op 1 januari 2019. De Tweede Kamer is inmiddels akkoord met het Belastingplan 2019 waar deze verhoging onderdeel van is. De plannen zijn definitief na behandeling in de Eerste Kamer op 11 december en stemmingen op 18 december.

Als versspecialist kun je je alvast voorbereiden op deze verhoging door een aantal dingen op orde te brengen.

Prijzen

Als de verhoging doorgaat vallen de goederen van elke versspecialist onder het 9% btw-tarief. Daarom is het slim om de prijzen alvast te berekenen met 3% verhoging voor 1 januari 2019. Houd ook rekening met de inkoop van de komende periode. De prijsaanpassing is niet alleen van toepassing in de winkel, maar ook op social media. Houd er rekening mee dat je alles meeneemt met de wijzigingen.

Natuurlijk kan je je er ook voor kiezen de prijzen niet te verhogen, wat uit concurrerend oogpunt misschien een slimme zet kan zijn. Jouw zakelijke klanten zullen minder last hebben van deze regeling, aangezien zij de btw kunnen afdragen.

Administratief

De boekhoud- en kassasystemen hebben natuurlijk ook te kampen met deze tariefswijziging. De systemen moeten worden aangepast, zorg ervoor dat je hier tijdig bij bent, anders kan er wel eens een hele lange wachtrij zijn bij de leverancier.

Doe je btw-aangifte, dan moet het boekhoudsysteem voor 1 januari 2019 aangepast zijn zodat ook de aangifte van 6% naar 9% wordt veranderd. Zodat er ook daadwerkelijk 9% wordt afgedragen (dit kun je aangeven bij vraag 1b van de btw-aangifte).

Jaarovergang

Natuurlijk kan het voorkomen dat er na de tariefswijziging nog btw verschuldigd is met het oude tarief van 6%. Dit kan bijvoorbeeld bij facturen die in januari 2019 worden verstuurd voor diensten die in december 2018 zijn verricht. 

Kortom, ga goed na wat je nu al kunt doen om deze tariefswijziging zo soepel mogelijk te laten verlopen. Het is voor geen enkele versspecialist fijn om dit op het allerlaatste moment te moeten inregelen.

- Publicatiedatum: 21 November 2018

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl