De btw-aangifte indienen? Medewerkers ziekmelden in het Werkgeversportaal van het UWV? Een vergunning aanvragen? Steeds meer bedrijven regelen het met eHerkenning. eHerkenning is hét inlogmiddel, waarmee ondernemers zaken doen met de overheid.

De ontwikkeling en invoering van eHerkenning is een initiatief van de Rijksoverheid. Dankzij technologische ontwikkelingen zijn ook overheidszaken steeds eenvoudiger online te regelen. Van een aanvraag voor een officieel document tot het indienen van de belastingaangifte, het kan in principe met een paar muisklikken. Dat is vaak gevoelige informatie en dat vraagt om een betrouwbaar inlogmiddel dat organisaties zekerheid biedt over de online identiteit van de persoon waarmee zij zakendoen.

Nieuwe wet voor veiliger inloggen

Inmiddels zijn al meer dan 400 overheidsorganisaties aangesloten bij eHerkenning. En op termijn worden dat er nog meer. De nieuwe Wet digitale overheid, die nu in de Tweede Kamer ter bespreking ligt, verplicht namelijk het gebruik van eHerkenning door overheidsorganisaties. 

Veilig, veiliger of veiligst

eHerkenning kent vijf ‘betrouwbaarheidsniveaus’. Hoe gevoeliger de informatie die je uitwisselt met de overheid, hoe hoger het betrouwbaarheidsniveau. Voor de aanvraag van een extra vuilcontainer bij de gemeente volstaat een lager betrouwbaarheidsniveau dan voor het ziekmelden van een medewerker bij het UWV. Veel organisaties vragen om betrouwbaarheidsniveau 3. Dat is dus een goed niveau om in te stappen.

Heb ik eHerkenning nodig?

Besteed je bepaalde werkzaamheden uit? Dan hoef je vaak geen eHerkenning aan te vragen, maar machtig je jouw tussenpersoon. Werk uitbesteden zoals een aangifte loonheffingen kan met een ketenmachtiging. Hiermee machtig je accountant om namens jou een online dienst te regelen met eHerkenning. De intermediair kan vervolgens een machtiging op naam van één (of meerdere) medewerker(s) laten registeren. Zo is die medewerker bevoegd om namens het bedrijf te handelen via eHerkenning. Je hoeft als ondernemer zelf in dat geval geen eHerkenning aan te vragen. Eénmanszaken kunnen bij de belastingdienst DigiD gebruiken om in te loggen.

Straks echt onmisbaar

Inloggen bij het UWV kan al niet meer, de belastingdienst gaat ook langzaam afscheid nemen van het oude portaal. Doe je als ondernemers zelf aangifte loonheffingen via de website van de Belastingdienst, dan heb je voor je aangiften over 2020 nu al een eHerkenning nodig om in te loggen. De loonaangifte over januari moet uiterlijk 29 februari binnen zijn bij de Belastingdienst. Voor de aangifte vennootschapsbelasting over 2019 is de uiterste datum 31 mei 2020. 

Heb je nog geen eHerkenning, wacht dan niet met aanvragen en neem snel contact op met één van de erkende leveranciers. 

Meer weten?
Kijk op eherkenning.nl/inloggen voor meer informatie over erkende leveranciers, een animatie en een stappenplan voor de aanvraag.

eherkenning.nl

Bron: De Slager

© vakblad Vers-inspiratie - een uitgave van b2b Communications BV - (026) 370 00 27 - Publicatiedatum: 25 February 2020

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl