Vanaf 1 januari mogen geen gratis plastic tasjes meer worden weggegeven. Consumenten betalen dan aan de kassa een klein bedrag voor een plastic tas. Deze maatregel moet het aantal plastic tasjes terugdringen en de schade voor het milieu daarmee verkleinen. Betalen voor een boodschappentas is al langer een gewoonte in de Nederlandse supermarkten. Nu gaat er een verbod gelden voor alle winkels. In sommige gevallen mogen verswaren en levensmiddelen nog wel worden verpakt in dunne plastic tasjes als dit voedselverspilling tegengaat of als er geen andere manier is deze hygiënisch te verpakken. 

Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu): “Een prijs voor plastic tasjes zorgt voor meer bewustwording over afval. De praktijk wijst uit dat bij een kleine vergoeding voor een tasje de meeste consumenten er liever voor kiezen zelf een tas mee te nemen. Met minder plastic tasjes verminderen we de plastic afvalberg. Zo worden minder grondstoffen verspild, is er minder plastic troep op straat en gaan we de plastic soep in oceanen tegen.” 

Wat kun je doen als versspecialist?

Een bedrag vragen voor een plastic draagtas. Nu het ‘gratis’ verstrekken van de plastic tas in de meeste gevallen wordt verboden, moet je per januari 2016 een bedrag vragen voor een plastic tas. Dit bedrag kun je vrij kiezen. Het is aan jou of je bijvoorbeeld 5, 10 of 25 cent voor jouw tasje vraagt. Houd er echter rekening mee dat een bedrag van 25 cent fors is op het aankoopbedrag van bijvoorbeeld een pond gehakt. Communiceer wel dat je vanwege nieuwe wetgeving geld moet vragen voor een plastic tas. 

Tip: Doelstelling van het verbod is het sparen van het milieu. Je kunt er voor kiezen om te communiceren naar je klant dat je de opbrengst van de verkoop van de tassen stort op bijvoorbeeld de Plasticsoupfoundation.org. 
Een organisatie, die zich inzet voor schonere oceanen. De klant zal dan eerder begrip opbrengen voor het bedrag dat je vraagt voor een plastic tas. 

Stimuleer je klanten om een eigen tas mee te nemen. Dit kan je op diverse manieren doen. Denk bijvoorbeeld aan een korting voor het meebrengen van een eigen tas of een actie waarbij je een artikel cadeau doet. Daarnaast kan je ook eenmalig een duurzame tas verstrekken met jouw logo erop, met het verzoek deze opnieuw mee te nemen. Kijk of een alternatief kansen biedt. Het verstrekken van ‘gratis’ tassen van papier, jute, katoen en dergelijke blijft per 2016 mogelijk. Wellicht biedt dit voor jou een alternatief. Houd er rekening mee dat eenmalig te gebruiken papieren tassen een zwaardere milieulast geven dan de dunne plastic tasjes. 

De wet in het kort

De tas dikker dan 15 micron mag in alle gevallen niet meer gratis verstrekt worden. Tassen dunner dan 15 micron, dit zijn draagtassen die zeer licht zijn, ook wel hemd- of vliestasjes genoemd, mag je alleen gratis verstrekken als er vers vlees in zit in een niet lekdichte verpakking. Vleeswaren en gegrilde gegaarde producten gaan in een betaalde tas. De uitzonderingsregels zijn complex en kan discussie veroorzaken. De KNS adviseert daarom om de slagers voor alle plastic tassen een bedrag in rekening te brengen en deze aan te slaan op de kassa. Dit is duidelijk voor het verkopend personeel en voor de klanten.  

Informatie voor ondernemers

Op de website www.rijksoverheid.nl/ plastictas-ondernemers van de rijksoverheid kunnen ondernemers meer informatie vinden.

  • Veelgestelde vragen en antwoorden 
  • Contactgegevens van de Helpdesk Plastic Tas (0800 - 77 11 111) 
  • Een bestelformulier voor het nabestellen van posters en stickers 
  • Downloadbare poster en banner Consumenten kunnen meer informatie over deze maatregel vinden op www.rijksoverheid.nl/plastictas 
     
©De Slager 2016 - een uitgave van de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) - (070) 390 63 65 - Publicatiedatum: 21 February 2016

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl