Frans suikerbrood

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 50 gram desem
  • 10 gram gist
  • 3 eieren
  • 5 gram zout
  • 25 gram basterdsuiker
  • 150 gram boter
  • 1 losgeklopt ei, om af te strijken
  • 125 gram parelsuiker
  • 250 gram bloem,
  • 50 gram desem,
  • 10 gram gist,
  • 3 eieren,
  • 5 gram zout,
  • 25 gram basterdsuiker,
  • 150 gram boter,
  • 1 losgeklopt ei, om af te strijken,
  • 125 gram parelsuiker

Benodigheden

  • Ronde bakvormen van ca. 18 cm Ø

Bereiding

  • "Dit is de Franse versie van ons Nederlandse suikerbrood. Eerlijk gezegd vind ik de Franse variant nog iets lekkerder, de boter geeft het brood een wollig zachte structuur" - Robèrt van Beckhoven

  • Kneed alle ingrediënten, behalve de boter en de parelsuiker, tot een deeg. Let op: kneed het deeg niet helemaal af, maar tot ongeveer driekwart van het gewenste resultaat. Voeg op lage snelheid de boter toe en kneed het geheel tot een soepel deeg. Leg het deeg in een plastic bak met deksel en laat het 30 minuten rijzen op kamertemperatuur. Zet het daarna een nacht in de koelkast. 

  • Kneed de volgende dag de parelsuiker rustig door het deeg. Verdeel het deeg in 2 stukken, bol ze op en laat ze 15 minuten rusten onder een deegkleedje. 

  • Bol het deeg nogmaals op en doe het in de lichtjes met boter ingevette bakvormen. Strijk het suikerbrood voorzichtig af met ei. Laat het nog ongeveer 90 minuten narijzen onder een deegkleedje. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C.

  • Bak het suikerbrood ongeveer 25 minuten. Laat afkoelen en serveer met poedersuiker.

Terug naar boven