Broodpudding met gruyère en mosterd

Ingrediënten

  • voor 4 personen. Voorbereiding: 25 minuten, plus 30 minuten weken. Bereiding: 4 uur. Stand: LAAG
  • 85 g zachte boter
  • 2 theelepels grove mosterd
  • 1⁄2 stokbrood, in dikke sneetjes
  • 3 dl volle melk
  • 3 eieren
  • 4 eetlepels versgeraspte Parmezaanse kaas
  • 125 g gruyère, geraspt
  •   flinke snuf cayennepeper voor 2 potten van 400 gram Voorbereiding: 20 minuten, plus 4 uur wellenBereiding: 6 uurStand: HOOG
  • 225 g gedroogde abrikozen, in vieren
  • 4 flinke tenen knoflook, gehalveerd
  • 1 grote rode ui, grof gesnipperd
  • 5 cm gemberwortel, fijngehakt
  • 3 kleine rode pepertjes, zaadjes verwijderd en grof gehakt
  • 1,5 dl ciderazijn of rijstwijnazijn
  • 450 g rijpe tomaten, in stukken
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 theelepels groentebouillonpoeder
  • 3 eetlepels bruine basterdsuiker
  • voor 4 personen. Voorbereiding: 25 minuten, plus 30 minuten weken. Bereiding: 4 uur. Stand: LAAG,
  • 85 g zachte boter,
  • 2 theelepels grove mosterd,
  • 1⁄2 stokbrood, in dikke sneetjes,
  • 3 dl volle melk,
  • 3 eieren,
  • 4 eetlepels versgeraspte Parmezaanse kaas,
  • 125 g gruyère, geraspt,
  •   flinke snuf cayennepeper voor 2 potten van 400 gram Voorbereiding: 20 minuten, plus 4 uur wellenBereiding: 6 uurStand: HOOG,
  • 225 g gedroogde abrikozen, in vieren,
  • 4 flinke tenen knoflook, gehalveerd,
  • 1 grote rode ui, grof gesnipperd,
  • 5 cm gemberwortel, fijngehakt,
  • 3 kleine rode pepertjes, zaadjes verwijderd en grof gehakt,
  • 1,5 dl ciderazijn of rijstwijnazijn,
  • 450 g rijpe tomaten, in stukken,
  • 2 eetlepels tomatenpuree,
  • 2 theelepels groentebouillonpoeder,
  • 3 eetlepels bruine basterdsuiker

Bereiding

  • Broodpudding is in Groot-Brittannië een geliefd gerecht. Hij is vaak zoet, maar kan ook hartig bereid worden, met kaas en mosterd. Geef er knapperig uitgebakken spek of worstjes bij met tomaat-chilichutney.

  • Vet met 25 gram boter een ovenschaal (inhoud 1,2 liter) in die past in de keramische schaal van uw slowcooker.

  • Meng de resterende boter met de mosterd en besmeer een kant van de sneetjes stokbrood ermee. Leg de sneetjes iets overlappend in een enkele laag in de ovenschaal, met de mosterdkant boven.

  • Klop de melk, eieren, de helft van de Parmezaanse kaas, de cayennepeper en gruyère door elkaar en schenk het mengsel over het brood. Duw het brood in de vloeistof en laat het 30 minuten weken.

  • Bestrooi het brood met de resterende Parmezaanse kaas. Dek de schaal stevig af met aluminiumfolie. Leg een omgekeerd schoteltje of een metalen koekjessteker op de bodem van de keramische slowcookerschaal en zet de ovenschaal erop (door een lange, dubbelgevouwen strook aluminiumfolie onder de schaal aan te brengen tilt u de hete schaal er makkelijker uit). Leg het deksel op de slowcooker en kook de broodpudding 4 uur op de lage stand. Verwarm de ovengrill voor. Zet de ovenschaal eronder en gratineer de broodpudding 2-3 minuten.

  • Maak uw boterham met ham of eieren met spek wat pittiger met deze zelfgemaakte chutney. Als u de pot eenmaal geopend heeft, moet u de chutney in de koelkast bewaren en binnen 3 weken opeten.

  • Meng in een grote kom de abrikozen, knoflook, ui, gember, rode pepertjes en azijn en wel de inhoud minstens 4 uur. 

  • Voeg na die tijd de resterende ingrediënten toe en pureer alles met een staafmixer tot een grove puree. Schenk de puree in de keramische slowcookerschaal. Leg het deksel erop en kook alles 6 uur op de hoge stand.

  • Steriliseer intussen 2 weckpotten of jampotten (inhoud 400 gram) door ze af te wassen in een heet sopje, ze af te spoelen en ze 12-15 minuten te drogen in een oven van 140 °C. Schep de hete chutney in de warme potten, leg een rondje paraffinepapier (wax paper) op de opening en sluit de deksels goed. Laat de potten afkoelen en bewaar ze koel en donker. Zo blijven ze 3 maanden goed. Bewaar geopende potten in de koelkast (hooguit 2-3 weken).

Terug naar boven