90 min

Calamari ripieni - gevulde pijlstaartinktvis

Ingrediënten

  • Voor 4 personen
  • 4 grote pijlstaartinktvissen (diepgevroren tubes zijn een goed alternatief)
  • 150 gram oudbakken brood
  • 150 ml melk
  • 2 eieren
  • 10 gezouten ansjovisfilets, fijngehakt
  • Tentakels van de inktvissen of 200 gram zeevruchten, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 3 takjes bladpeterselie, fijngehakt
  • 20 gram kappertjes, liefst in zout ingelegd en gespoeld
  • Zout en peper
  • Olijfolie
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 3 tenen knoflook
  • 1 kleine ui
  • 1 kleine wortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 100 ml droge rode wijn
  • 2 laurierblaadjes
  • Voor 4 personen,
  • 4 grote pijlstaartinktvissen (diepgevroren tubes zijn een goed alternatief),
  • 150 gram oudbakken brood,
  • 150 ml melk,
  • 2 eieren,
  • 10 gezouten ansjovisfilets, fijngehakt,
  • Tentakels van de inktvissen of 200 gram zeevruchten, fijngehakt,
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt,
  • 3 takjes bladpeterselie, fijngehakt,
  • 20 gram kappertjes, liefst in zout ingelegd en gespoeld,
  • Zout en peper,
  • Olijfolie,
  • 2 blikken gepelde tomaten,
  • 3 tenen knoflook,
  • 1 kleine ui,
  • 1 kleine wortel,
  • 1 stengel bleekselderij,
  • 100 ml droge rode wijn,
  • 2 laurierblaadjes

Benodigheden

  • Keukenmachine
  • Cocktailprikkers
  • Grote kookpan
  • Grillpan of barbecue (optioneel) 

Bereiding

  • Maak de pijlstaartinktvissen schoon door de kop met tentakels en ingewanden te verwijderen. Trek ook het kraakbeenachtige schild eruit. Spoel de inktvis aan de binnenkant goed uit. Bewaar de tentakels. Breng een pan gezouten water aan de kook en gaar hierin de tentakels of de zeevruchten als je die gebruikt gedurende 10 minuten. Neem ze uit de pan en laat afkoelen. Week in de tussentijd het brood in de melk tot het zacht is.

  • Snijd de ansjovis en tentakels, of zeevruchten als je die gebruikt, klein. Hak alle ingredienten, behalve de kappertjes, ongeveer 30 seconden met de keukenmachine tot een ‘deeg’. Meng er met de hand de kappertjes doorheen. Breng op smaak met zout en peper. Vul de inktvissen met een lepel, niet al te strak, want de vulling zet uit tijdens het garen. Sluit met een cocktailprikker. Leg koel weg.

  • Hak alle groenten voor de saus, behalve de tomaten, fijn in een keukenmachine. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak hierin op laag vuur de fijngehakte groente gedurende 20 minuten. Roer regelmatig en laat niet bruin worden. Voeg de tomaten toe aan het groentemengsel en plet ze een beetje met spatel of vork; ze mogen best een beetje grof blijven. Giet de rode wijn erbij.

  • Smeer de gevulde inktvissen in met olie. Grill de inktvissen ze tot ze een mooi bruin streepje hebben. Een loeihete grillpan of hete barbecue met gietijzeren rooster geven het mooiste effect, maar even aanzetten in een gewone koekenpan mag ook. Let op, inktvis bruint niet zo makkelijk. Leg de inktvissen in de tomatensaus. Gaar met de deksel half op de pan gedurende ongeveer een half uur op een laag vuur, totdat de saus wat is ingedikt. Draai de inktvissen regelmatig om.

  • - Serveer met een visueel aantrekkelijk pastavariant, zoals rigatoni, farfalle of gewoon spaghetti. Een vers stuk grof brood is natuurlijk ook geweldig. Maak af met wat fijngehakte peterselie en een scheut olijfolie.- Inktvis gaat opvallend goed samen met vlees. Het ene dier gevuld met het andere. Mag dat? Ja, dat mag. Elke worstvulling kan eigenlijk wel, zie het recept op pag. 226.- Nederlandse viskenner Bart van Olphen – auteur van De Visbijbel – schreef voor het tijdschrift Jamie ooit een recept waarbij hij de pijlstaartinktvis vulde met gehakte gamba’s, ansjovis, peterselie en knoflook en vervolgens gaarde in olie met knoflook en chilipepers. Wij dromen daar nog weleens van.- Glasnoedels (in plaats van de tentakels) in de vulling zien er leuk uit.

Terug naar boven