Kippenbouten met dadelsaus

Ingrediënten

  • Kippenbouten met vel (220 - 270 gram per stuk)
  • 10 gram keukenzout
  • 3 gram witte peper
  • 2 gram kerrie
  • 100 gram uien
  • 300 gram groene paprika
  • 100 gram olijfolie
  • 400 gram kippenbouillon
  • 10 gram bloem
  • 12 dadels
  • 1 potje crème fraîche
  • 50 gram amandelen
  • Kippenbouten met vel (220 - 270 gram per stuk),
  • 10 gram keukenzout,
  • 3 gram witte peper,
  • 2 gram kerrie,
  • 100 gram uien,
  • 300 gram groene paprika,
  • 100 gram olijfolie,
  • 400 gram kippenbouillon,
  • 10 gram bloem,
  • 12 dadels,
  • 1 potje crème fraîche,
  • 50 gram amandelen

Bereiding

  • Maak eerst alle ingrediënten schoon, snijd van de kippenbouten het vet aan de binnenkant weg. Snipper de ui, snijd de paprika in smalle reepjes, snijd de dadels doormidden en verwijder de pit en schaaf de amandelen. Weeg daarna alle ingrediënten nauwkeurig af en zet ze gereed.

  • Wrijf de bouten in met zout, peper en de kerrie.

  • Bak de kippenbouten in de hete olie in een braadpan aan alle kanten goudbruin. Haal ze uit de pan en bak in de achtergebleven olie de ui en de paprika’s enkele minuten.

  • Leg de bouten weer in de pan en giet de bouillon erbij. Laat de bouten 50 minuten zachtjes stoven.

  • Haal de bouten uit de pan en houd ze warm. Zeef het stoofvocht door een puntzeef en druk alles heel goed uit.

  • Maak de bloem aan met wat water en bind hiermee het stoofvocht.

  • Voeg de dadels bij de saus en laat ze goed warm worden. Schep de crème fraîche door de saus.

  • Rooster de geschaafde amandelen goudbruin in een droge koekenpan.

  • Doe de bouten bij de warme saus en meng er de geroosterde amandelen door. Laat afkoelen en in de koelcel geheel laten doorkoelen.

  • Presenteer deze kippenbouten met dadels in zwarte of witte stenen bakken in de toonbank. Presenteer er apart rijst bij. Of in oven of magnetron bakjes. Vul een ander bakje met gekookte rijst. Verhitten volgens de gebruiksaanwijzing van uw magnetron. Verhit het gerecht in een pannetje, op middelhoog vuur zeker 15 minuten verwarmen voorzichtig omroeren (in een oven van 150 graden gaat gemakkelijker tot het gerecht door en door warm is af en toe omroeren). Verhit in een ander pannetje de gekookte rijst eventueel met iets boter tot hij door en door warm is. Borden goed warm maken in heet water en op de warme borden serveren.

  • Lekker met een Beaujolais, maar dan wel een echte cru uit de streek, bijvoorbeeld een Brouilly.

Terug naar boven