Taquito’s met pikante kip en chipotlesaus

Ingrediënten

  • ½ portie tortilla / wrapdeeg
  • 2 eetlepel tacokruiden (zie ingrediënten hieronder)
  • 400 gram kipdijfilet, in blokjes
  • 2 eetlepel olijfolie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 tomaten, in stukjes
  • 100 gram maiskorrels
  • 200 gram gare kidneybonen
  • 75 gram zoutarme kaas, geraspt
  • 1 potje chipotlesaus (zie boek Spice Wise Too, pag 191)
  • 2 lente-uitjes, in ringetjes
  • 1 deel knoflookpoeder
  • 1 deel uienpoeder
  • 1 deel chilivlokken
  • 1 deel oregano, gedroogd
  • 3 delen paprikapoeder
  • 5 delen komijnzaad, gemalen
  • 1  deel cayennepeper
  • 2 delen zwarte peper, gemalen
  • Tip tacokruiden: gebruik 2 eetlepels van de melange voor 1 kg kipfilet, lams- of varkensvlees.
  • Vega: Roerbak 400 gram Gara Quina met de tacokruiden en 2 tot 3 eetlepels tomatensalsa tot het eruit ziet als rul gehakt. Gebruik dit in plaats van de kip voor vega taquito’s
  • ½ portie tortilla / wrapdeeg,
  • 2 eetlepel tacokruiden (zie ingrediënten hieronder),
  • 400 gram kipdijfilet, in blokjes,
  • 2 eetlepel olijfolie,
  • 1 ui, fijngesnipperd,
  • 2 tomaten, in stukjes,
  • 100 gram maiskorrels,
  • 200 gram gare kidneybonen,
  • 75 gram zoutarme kaas, geraspt,
  • 1 potje chipotlesaus (zie boek Spice Wise Too, pag 191),
  • 2 lente-uitjes, in ringetjes,
  • 1 deel knoflookpoeder,
  • 1 deel uienpoeder,
  • 1 deel chilivlokken,
  • 1 deel oregano, gedroogd,
  • 3 delen paprikapoeder,
  • 5 delen komijnzaad, gemalen,
  • 1  deel cayennepeper,
  • 2 delen zwarte peper, gemalen,
  • Tip tacokruiden: gebruik 2 eetlepels van de melange voor 1 kg kipfilet, lams- of varkensvlees.,
  • Vega: Roerbak 400 gram Gara Quina met de tacokruiden en 2 tot 3 eetlepels tomatensalsa tot het eruit ziet als rul gehakt. Gebruik dit in plaats van de kip voor vega taquito’s

Bereiding

  • Het verschil tussen taco’s en tortilla’s? Tortilla is de ‘pannenkoek’ van mais- of tarwemeel, en een (dubbelgevouwen) tortilla met vulling erin heet taco. Taquito’s zijn een kleine versie daarvan, vaak opgerold en soms gefrituurd. Andere bekende gerechten met tortilla’s zijn burrito’s (opgerolde grote tortilla’s met bonen en meestal vlees) en quesadilla’s (gevuld met kaas en dan gegrild). De naam fajita’s slaat juist op de vulling van reepjes kip of vlees met uien en paprika’s, die wordt geserveerd met… tortilla’s! 

  • Maak het tortilladeeg zoals aangegeven in het recept. Maak in plaats van grote tortilla’s, 12 kleintjes van ongeveer 10 cm doorsnee. Bak ze op dezelfde manier als de grote tortilla’s.

  • Verwarm de oven voor op 200 ˚C. Strooi de tacokruiden over de kip. Verhit de olijfolie en bak de kip gaar en bruin. Voeg de ui toe en bak deze glazig. Voeg de tomatenstukjes, mais en kidneybonen toe en laat dit nog 3 minuten pruttelen.

  • Leg de tortilla’s op een bakplaat en schep op elke tortilla een flinke eetlepel van het kipmengsel. Strooi er geraspte kaas over en zet de tortilla’s 5 minuten in de oven, tot de kaas is gesmolten. Leg de taquito’s op een schaal en schep er een lepel chipotlesaus op. Bestrooi met lente-ui en serveer direct.

Terug naar boven