Slager Gerhard Kwak is geboren in Winterswijk. Hij is een een ouderwets opgeleide slager en kreeg de liefde voor het vak van Gerrit zijn vader. Een eenvoudige, maar uiterst creatieve dorpsslager uit Winterswijk in de Achterhoek die zijn tijd toen al ver vooruit was. 

Gerhard heeft alle onderdelen van het vak geleerd. Vanaf het inkopen en slachten van het vee tot het verkopen van de producten die je van deze mooie grondstoffen kunt maken. Hij houdt van een goed stuk vlees. Eerlijk vlees. Hij gaat voor puur natuur. 

Gerhard Kwak ontdekte in de loop van de jaren de creatieve kanten van het vak. Deze kant verdiepte en verbreedde hij bij verschillende bedrijven die ieder voor zich weer een andere aanpak van het slagersvak voor stonden. Gerhard startte in 2011 met de site 'Mijn Slager.info'. en site die hem de ruiomte bood om zijn liefde voor het slagersvak aan een breed publiek over te dragen. Zijn kennis is nu opgenopmen in 'Vers-inspiratie' gewoon om er zeker van te zijn dat zijn kennis voor jaren bewaard blijft. In zijn eentje bleek dat helaas niet langer mogelijk. 

 

 

Slagersvakopleiding

De slagersvakopleiding van Gerhard voltrok zich hoofdzakelijk in Hengelo (O) waar hij bij slagerij Herman Olde Olthof het vak tot in de puntjes leerde beheersen. Vanuit hier werd hij slager, vakleraar en bekwaamde hij zich in een aantal creatieve aspecten van het slagersvak onder andere door een opleiding als etaleur. Tijdens deze periode behaalde hij de eerste gouden plakken met het vervaardigen van salade- en koud buffetschotels. 

 

 

Diensttijd

De diensttijd bleek één van de meest vernieuwende ervaringen van de nog jonge slager. Hij werd Marinier en verbleef onder andere in Suriname en de Nederlandse Antillen. Na zijn diensttijd werkt Gerhard weer bij Olde Olthof en vervolgens als slager bij AH en als chef-slager bij een particuliere supermarkt.

Korps Mariniers

 

 

 

Bedrijfschap voor het Slagersbedrijf

In 1971 trad Gerhard in dienst bij het Bedrijfschap voor het Slagersbedrijf als wervings-functionaris. Hij hield zich daar bezig met de werving van slagersleerlingen op scholen. Dat gebeurde door het inrichten van kleine beroepstentoonstellingen en het geven van gastlessen. Ook was hij verantwoordelijk voor de organisatie van de toentertijd befaamde 'huishoudscholendagen'. Dat waren wedstrijden in het bereiden van vleesgerechten. Alle huishoudscholen in Nederland deden via voorrondes mee en een kleine selectie streed om de kampioenstitels. Ook begeleidde hij de demonstratiekoks die overal in Nederland demonstraties 'koken met vlees' gaven. Van hen leerde hij de kneepjes van het demonstratievak. 

 

 

Vleesgroothandel Jos Winters

Gedurende een korte tussenperiode was Gerhard bedrijfsadviseur bij Vleesgroothandel Jos Winters in Aalten. Hij begeleidde daar met name de afnemers op commercieel en promotioneel gebied. Hij richtte zich daarbij hoofdzakelijk op de vaktechnische aspecten en de vervanging van bedrijfsleiders in supermarkten. Kort voor hij bij Jos Winters in dienst trad werd Gerhard Internationaal kampioen tijdens de internationale Slavakto (SlagersVakTentoonstelling) met zijn vetsculptuur 'de blinde zwerver'. 

 

 

Vereniging voor Keurslagers 

Als adviseur maakte Gerhard in de 12,5 jaar dat hij bij deze organisatie werkte kennis met keurslagers in heel Nederland en België. Hij was in eerste instantie bezig met vaktechnische en bedrijfsinrichtingsadviezen maar bekwaamde zich daarnaast vooral in het schrijven over het vak en de producten, het organiseren van promotionele activiteiten en het voor het voetlicht brengen van nieuwe ideeën en stromingen zoals het destijds nog vrijwel onbekende barbecueën.

 

 

Hema Amsterdam

Bij de Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij trad hij in dienst als 'verswarenspecialist' en trainde de medewerkers op de winkelvloer. Hij leerde ze snijden, verpakken, vleeswaren- en vleesherkenning en probeerde ze de liefde voor het vak bij te brengen. Een tijd lang hield hij zich nog bezig met een project vlees binnen het bedrijf, maar de ambachtelijke slagerij trok toch meer en hij nam ontslag.

 

 

Van den Born Hoevelaken

Gerhard trad in dienst van Van den Born Verswaren in Hoevelaken. Nu VersAlert, De Meern, Utrecht. Hij werd daar bedrijfsadviseur en verrichtte niet alleen openingen en hielp de slagers waar nodig, maar organiseerde ook allerlei promotionele acties voor slagers en supermarkten. Hij was de organisator achter de grootste vleeswaren schotel ter wereld in 1990. Daarnaast publiceerde hij freelance voor verschillende vakbladen. 

 

 

Slagerswereld (Reed Business Information)

De laatste jaren van zijn werkzame leven schreef Gerhard als vakredacteur voor Vleesmagazine (Slagerswereld). Hij hield zich tevens bezig met de organisatie van 
'de slagerij van het Jaar'. De bekendste vakwedstijd voor vooruitstrevende slagers in Nederland. 

 

 

www.mijnslager.info

Slager, redacteur, fotograaf, ontwerper en initiatiefnemer van 'www.mijnslager.info'. Anno 2010, zit hij achter de geraniums, zoals dat zo mooi heet, maar besloot hij zijn liefde voor het vak en de slagerij tot uiting te brengen via zijn website 'mijnslager.info'. Die is opgegaan in 'Vers-inspiratie'. Zodat iedereen die dat wenst van zijn kennis kan profiteren. 

 

Copyright 2017 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Telefoon 026 – 370 00 27 | Email saskia@b2bcommunications.nl