03-december-2018 |
Even stilstaan bij… Sallands Trots

Even stilstaan bij… Sallands Trots

Zo nu en dan kom je ze tegen: de pareltjes. Dat is genieten. Zo ook tijdens ons bezoek aan de Vakbeurs Foodspecialiteiten in oktober in Houten. Ineens sta je voor een klein standje. Er liggen tien soorten puur ambachtelijke droge worst uit Salland. Je proeft. Je bent verrast. Wat is dít lekker! Hier willen we meer van weten. 

Sallands Trots is een kleine moderne worstmakerij in Nieuw-Heeten waarvan Frank en Marian Hutten de eigenaar zijn. Ze maken vooral streekproducten; droge worst is hun specialiteit, maar in de koelcel liggen ook producten als Nägelholt, Twentse baklever- en bloedworsten en balkenbrij. Frank: “We begonnen met een droge worst met kruidnagels. Marian bedacht de naam. ‘Sallandse snaaiworst’”. Inmiddels is het assortiment uitgegroeid naar 10 verschillende soorten, allemaal met een eigen unieke smaak. De producten worden hoofdzakelijk verkocht op streekmarkten en bij delicatessenwinkels. 

Als vroeger

“We maken alle worstjes zoals mijn opa dat vroeger deed”, vertelt Frank. “Het vlees komt van varkens hier uit de buurt, gewone slachtvarkens. Daarvan gebruiken we geen luxe delen, maar alleen de grondstoffen die vroeger ook op de boerderij werden gebruikt: wangen, kopvlees, mager met, buikranden en spek. Daarbij hanteren we twee strikte regels: het moet altijd ‘kersvers’ zijn, en de juiste verhoudingen zijn essentieel, zodat we uiteindelijk de goede bite hebben. We malen en kruiden het vlees met door onszelf samengestelde kruidenmelanges. Geen poespas, geen hulpstoffen of andere fratsen. Daardoor krijgen de producten hun unieke eigen smaak. Elk worstje wordt afgestopt in een varkensdarm. Elke soort markeren we een gekleurd touwtje, voor de herkenbaarheid. Voor het drogen beschikken we over een loods, waar we geheel op ervaring en door regelmatig te controleren de worsten binnen 14 dagen naar de gewenste kwaliteit brengen. Er is geen klimaatkamer en we hebben geen dure computergestuurde apparatuur.” Kortom; alles draait om vakmanschap en het oog van de meester. En om hygiëne, want Sallands Trots is HACCP-gecertificeerd en heeft een EEG-erkenning als uitsnijderij en vleeswarenproductiebedrijf.

In eigen beheer

Zon tachtig procent van de producten wordt verkocht door delicatessenzaken, de rest verkopen ze zelf op streekmarkten. “Daar komt ‘Sallands Trots’ het beste tot zijn recht”, vinden ze. Marian: “Wij zijn volkomen eerlijk in onze aanpak. Geen trucs, mooie kreten of marketingpraat. Wij verkopen gewoon onze worstjes uit eigen keuken. Ze zijn niet biologisch, maar wel puur Nederlands. En ja, om onze runderworst zit een varkensdarm. Zo is het. We geven aan waarom we hiervoor kiezen, dat stellen klanten zeer op prijs. Runderdarmen zijn niet te verkrijgen in het kaliber waar wij de worsten in afstoppen. Wij zeggen dit erbij, omdat sommige mensen puur rund willen. Maar als je het velletje eraf haalt is het weer puur rund, en vaak geen enkel probleem. Vrijwel niemand verlaat onze kraam zonder een paar worstjes, dat zegt toch genoeg? We geven iedereen een briefje erbij. Daarop geven we in een overzicht weer welke smaak bij welke kleur touwtje hoort.” 

‘Vrijwel niemand verlaat onze kraam zonder een paar worstjes, dat zegt toch genoeg?’

Wars als ze zijn van opsmuk, houden ze zich ook niet bezig met social media als facebook, of met een eigen website. “Wij moeten het hebben van mond tot mondreclame, van enthousiaste klanten die een eerlijk en puur natuurlijk product willen.” En dat werkt. Zo vonden de winkeliers aan wie nu ze leveren, hen niet op de digitale snelweg, maar in levende lijve op de streekmarkten. “Ze benaderden ons zelf, en vroegen of zij onze producten in hun winkel mochten verkopen. Uiteraard hadden we daar geen bezwaar tegen.” Deze afnemers bestellen hoofdzakelijk via de mail. Frank en Marian bezorgden de producten eerst zelf, maar dat werd al snel te veel. Nu schakelen ze een landelijke besteldienst in, die alles goed verpakt en in dozen aflevert. Afnemers delen voor vijf euro mee in de verzendkosten. 

Energieneutraal

Waar zoveel bewuste keuzes worden gemaakt, past ook een milieuvriendelijke aanpak van de werkzaamheden. “Zodra dat idee concreet werd en we er echt voor wilden gaan, namen we contact op met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Toen bleek dat we met een Rijksubsidie een flink deel van de totale kosten konden dekken. Dat maakte het energieneutraal ombouwen van ons bedrijf helemaal de moeite waard.” Medio januari zijn de warmteterugwininstallatie, waterzuivering en de zonnepanelen een feit. 

Uit de hand gelopen hobby

Maar eerst breekt er een drukke tijd aan. De wintermaanden zijn het ‘droge-worst-seizoen’ bij uitstek, en vooral in december is er veel extra werk: door Sinterklaas, kerstmarkten, kerstpakketten en de feestdagen met borrelplankjes. Maar extra mensen in dienst te nemen? Nee, daar piekeren ze niet over. “Mijn vader komt regelmatig nog even helpen”, zegt Frank. “Verder houden we graag alles in eigen hand. Vooral ook de kosten, want die zijn nu relatief laag.” 

Frank en Marian werken keihard aan hun ‘uit de hand gelopen hobby’, zoals ze het zelf noemen. Enthousiast: “We vinden het geweldig om steeds opnieuw vol passie en trots naar onze doelgroep te stappen. Onze klanten houden van de kwaliteit die we leveren, en van de smaken van ‘Sallands Trots.’ Ouderwets lekker. Daar blijven we bij.” 

Terug naar boven