21-september-2021 |
Bavette

Bavette

De bavette, halve maan of 'flanksteak'. is de dikke rand vlees die in de vang* van de koe zit. Het heeft een lange en grove draad. Het is 'werkvlees' en daardoor wat stugger dan biefstuk. Vroeger sneden de slagers het vlees vaak door de doorregen runderlappen of gebruikten het voor poulet of gehakt, maar bij de echte voor het vlees gefokte runderen is de bavette botermals en wordt het gebruikt in de lekkerste gerechten. Door de ruim aanwezige vetdooradering heeft het vlees een volle vette smaak. Het vlees moet schuin op en tegen de draad in gesneden worden. 

In Amerika wordt de 'vinkelap' eveneens afkomstig uit de vang nogal eens aangezien voor een bavette. Ten onrechte van dat vlees is de draad veel fijner en het vereist dus een andere bereidingswijze. 

Voedingswaarden per 100 gram onbereid

energie 498kJ / 119kcal
eiwit / vet 23 gr / 3 gr
koolhydraten 0 gr

Bereidingswijzen

 
bakken 5 tot 7 min.
grill / bbq 8 min.
fondue / gourmet  nee




 


 

Terug naar boven