26-maart-2016 | Door: Gerhard Kwak
Romige salades

Romige salades

Een salade met een romige dressing is een koud gerecht dat bereid is op basis van een mix van verse of geblancheerde groenten, vruchten en vlees of vis en een zachte dressing van (plantaardige) olie, mayonaise, (Bulgaarse) yoghurt, karnemelk en/of een combinatie van deze soorten. 

De samenstelling verschilt per per fabrikant of producent. Dat geldt ook voor de smaak en kwaliteit van de gebruikte grondstoffen. Hun kwaliteit is essentieel voor het eindresultaat. Matige grondstoffen geven een matig resultaat. Voor het afmaken van de smaak wordt gebruik gemaakt van allerlei kruiden en specerijen, veelal uit het land van herkomst. Een salade kan worden gebruikt als snack, voor- en hoofdgerecht. Afhankelijk van de samenstelling vormen salades vaak een belangrijk onderdeel bij een dieet, maar zijn ook niet te versmaden bij een buffet of de barbecue. De omschrijving van de hier getoonde salades biedt een gemiddeld beeld van de samenstelling. Die is namelijk sterk  afhankelijk van de producent. 

De foto's op deze pagina zijn beschikbaar gesteld door producent Hansel.

Sellerysalade

Uiteraard vormt de selderijknol de basis. De dun gesneden reepjes zijn lekker knapperig. De volle smaak ontstaat door het gebruik van azijn en room. Voor de kruiding wordt gebruik gemaakt van ui, zout, kruiden en rozemarijn.

Herkomst: Nederland

Asperge-hamsalade

Varkensham en verse gegaarde asperges met nog voldoende beet vormen een smaakcombinatie die uniek is. Zeker door de smaakverrijking met verse tuinkruiden. Om de ham en de asperges mooi uit te laten komen worden deze tuinkruiden vaak tot een pasta gewreven. Soms worden aan de salade nog champignons toegevoegd.

Herkomst: Nederland

Eisalade

Een goede eisalade bestaat voor minimaal 40% uit verse eieren. De herkomst van de eieren is daarbij smaakbepalend evenals de gebruikte kruiding. Afhankelijk van de smaak van de maker kunnen aan de salade stukjes appel, augurk, mais, paprika, ui, verse tuinkruiden als bieslook en bacon toegevoegd worden.

Varianten: ei-bacon en ei-bieslooksalade

Herkomst: Nederland

Farmersalade

Deze salade is eigenlijk een variant op de bekende sellerysalade. Circa 30% bestaat uit selderij die wordt aangevuld met wortelreepjes en vers gesneden prei. De smaak is afkomstig van room en azijn en kruiden als peper en rozemarijn.

Herkomst: Amerika

Geitenkaas-pestosalade

Wil deze salade goed smaken dan moet minstens de helft bestaan uit geitenroomkaas. Aangezien iedere geitenkaas haar eigen smaak heeft is die sterk van invloed op het eindresultaat. Dat geldt trouwens ook voor de in deze salade gebruikte pesto. De smaak krijgt een extra dimensie door de toevoeging van pijnboompitten en knoflook.

Herkomst: Griekenland

Franse salade

Deze salade dankt de naam aan het land van oorsprong. De basis bestaat uit garnalen, champignons, stukjes asperge en selderij. Alle onderdelen zijn gegaard en hebben nog voldoende beet om de verschillende smaken goed te proeven. De smaak wordt ondersteund onder andere door het gebruik van verschillende kruiden en andere smaakmakers als tomatenketchup en mosterd.

Herkomst: Frankrijk

Surimisalade

Deze salade wordt soms als imitatie krabsalade op een buffet geserveerd. Jammer en onnodig. Surimi is namelijk een product gemaakt van, met aroma's op smaak gebrachte, witvis. Dat wil echter niet zeggen dat deze salade minder is van kwaliteit. Ook witvis is een uitstekende vissoort die prima smaakt. Heerlijk als snacksalade.

Variatie: Door aan de salade verschillende vissoorten toe te voegen zoals bijvoorbeeld garnalen ontstaat een uitstekende viscocktail.

Herkomst: Nederland

Haringsalade

Vooral zure haring en zacht gegaarde rode bieten zorgen voor de unieke smaak en uiteraard de rode kleur. Bij sommige haringsalades worden nog wel eens stukjes appel toegevoegd. Dat geeft een net even andere smaak. Als kruiding wordt over het algemeen gebruik gemaakt van peper, mosterd. Een haringsalade wordt vaak op een visbuffet gepresenteerd.

Herkomst: Scandinavië

Garnaalsalade

Uiteraard bestaat een garnalensalade voor een groot deel uit garnaaltjes. Een goede salade moet minimaal 25% bevatten. Voor extra smaak en vulling wordt soms surimi toegevoegd waardoor de salade een wat andere smaak heeft en voordeliger is dan een 'echte' garnalensalade.

Herkomst: Nederland

Hampreisalade

Zacht gegaarde ham van het varken en verse, licht geblancheerde prei vormen de basis. Voor een wat steviger beet wordt ook wel in reepjes gesneden witte kool toegevoegd. Samen met een saus van meestal plantaardige olie en een kruiding van zout, suiker, mosterd en verschillende specerijen ontstaat er aldus een smakelijke snacksalade.

Herkomst: Nederland

Indonesische kipsalade

Kenmerkend van deze salade is de grote hoeveelheid op oosterse wijze gemarineerd kippenvlees. Om een lekkere salade met veel beet te krijgen moet er veel kip in zitten. Samen met originele satékruiden ontstaat zo een meesterlijke salade met een typisch Índische' smaak die op geen enkel buffet misstaat.

Herkomst: Indonesië

Kipkerriesalade

Ook deze kipsalade variant is gebaseerd op een ruime hoeveelheid zacht gegaard kippenvlees waaraan verse ananasblokjes worden toegevoegd. Dat geeft een verfijnde wat zoete smaak die nog wordt geaccentueerd door een kerriemelange afkomstig uit de Indiase keuken. Die zoals we weten bekend staat om haar meesterlijke kerries.

Herkomst: Nederland

Komkommersalade

De basis bestaat voor een groot deel uit in dunne plakken gesneden komkommer. Voor een mooi beeld wordt de komkommer gewassen, maar niet geschild. Voor de smaak worden tuinkruiden als dille en peterselie toegevoegd.

Variatie: Tzazikisalade. (Griekse keuken) Aan de komkommer wordt dan dikke Griekse of Turkse yoghurt, zure room en knoflook toegevoegd.

Herkomst: Nederland

Krabsalade

Wanneer een krabsalade geheel uit krab zou worden vervaardigd dan is deze onbetaalbaar. In een goede salade zit minstens 10% echt krabvlees. Daarnaast worden naast kruiden en specerijen surimi en verschillende smaakmakers als gemalen garnalen en witte wijn en bij de betere soorten Franse cognac toegevoegd.

Herkomst: Scandinavië

Romaanse kipsalade

Ook bij deze kipsalade wordt de smaak bepaald door de ruime hoeveelheid gemarineerde kip. (minimaal 40%). Daarnaast proef je witte kool, paprika en pijnboompitten. De naam Romaans komt van het gebruik van ingrediënten als pesto en andere kruiden afkomstig uit de Mediterrane keuken.

Herkomst: Italië

Tonijnsalade

Ruim tonijn, plantaardige olie en azijn vormen samen met een weinig tomaten ketchup en verschillende kruiden de basis tonijnsalade. De later toegevoegde ingrediënten zijn bepalend voor de uiteindelijke kleur. Op bijgaande foto wordt de kleur voornamelijk bepaald door de peppadew (Een zoet pikante pepertje uit Zuid-Afrika).

Variatie: Tonijnsalade met olijven.

Herkomst: Wereldwijd

Vruchtensalade

Ananas, peper, meloen, druiven, perzik, papaja en mandarijn vormen de basis van deze frisse salade. Het fruit wordt zo nodig in partjes gesneden en vermengd met een zachte saus van olie, yoghurt en mayonaise. De kruiding is afhankelijk van de gebruikte vruchten.

Herkomst: Nederland

Waldorfsalade

De naam werd verzonnen door één van de chefs van het beroemde Waldorf-Astoria hotel in New York die deze lekkernij bedacht. Vers gesneden selderij en gehakte walnoten met partjes mandarijn vormen de basis voor deze salade die verder bestaat uit een saus van plantaardige olie en zoete room. Een puur vegetarische salade van een uitzonderlijke smaak.

Herkomst: Frankrijk

Zalmsalade Frazer river

De salade bestaat voor 45% uit mild gerookte zalm. De saus bestaat uit plantaardige olie. Een extra zuurtje ontstaat onder andere door het toevoegen van fijn gehakte augurk waardoor de salade net even wat frisser wordt.

Variatie: De kwaliteit van de zalm is bepalend. Zo is er een soort zalm afkomstig uit de 'Frazer rivier, de langste rivier in de Canadese provincie Brits-Columbia, die een meesterlijke smaak kombineert met een puur rode kleur.

Herkomst: Canada

Hagelandse Uiterzure

Het ging vroeger om doorbloede resten van kopvlees, longen, lever en hersenen. Deze werden samen gebakken of gekookt, vermengd met zout en azijn en seizoengroenten en koud geserveerd als een salade of broodbeleg. De samenstelling van deze ‘uittenzure', vlees uit het zuur, verschilde van streek tot streek. De Vertrijkse sla van Beenhouwerij Vangramberen bouwt voort op deze oude traditie en is een erkend streekproduct. De naam Vertrijk komt van de deelgemeente van Boutersem waar de slagerij is gevestigd. De Vertrijkse sla wordt gemaakt van de ‘snijlingen' van rundvlees, gekookt en gemengd met een lichte dressing van azijn, ui, tomaat, peterselie, peper en zout.

De Uiterzure wordt koud gegeten als broodbeleg, op een toast of een geroosterd brood of als vulling in een tomaat.

Producent: Beenhouwerij Vangramberen
Herkomst: België

Terug naar boven