Foto: Kwaksworst

De mozaïekvleeswaren, galantines en pasteien en vormen een aparte groep. Mozaïekvleeswaren zijn producten die door het gebruik van verschillende (vaak gekleurde) vleessoorten en kruiden, worden samengevoegd tot echte kunstwerkjes die eetbaar zijn. Voorbeeld van een mozaïekworst is de kwakworst (foto).Een mooie galantines is bijvoorbeeld de wildgalantine en artkelen die we kennen alsde uit Engeland afkomstige meatpie.

Galantines zijn eveneens sprekend voorbeeld van de groep. Deze kenmerken zich echter ook nog door de vergaande fantasie van de maker waardoor het uiterlijk van deze vleeswaren vaak heel verassend is.

Pasteien daarintegen hebben meestal dezelfde grondstoffen maar die worden meer toegepast zonder al te ingewikkelde patronen. Ze zijn, om de uitdrukking maar eens te gebruiken, meer 'boers' van vorm zoals de(tongpastei). Daarnaast hebben pasteien veelal  een omhulsel van brood- of bladerdeeg. 

Maak hier kennis met prachtige producten gemaakt door vaklui.

- Publicatiedatum: 1 March 2016
  • 9 per pagina
  • 12 per pagina
  • 15 per pagina
  • 18 per pagina
  • Toon alles

Wildpastei of -galantine

Van rund, varkensvlees en spek wordt een heel fijne gekruide farce* bereid. Daarna worden mooie magere stukken vlees uit de varkenschouder in...

Tourtière

Een delicatesse uit het Canadese Quebec. Een tourtière bestaat uit vers varkensvlees dat wordt gekruid met zout peper, kruidnagel,...

Tourte la viande hache

Een streekproduct uit de Franse Auvergne. De taart is gemaakt van bladerdeeg gevuld met zacht en niet al te vet varkens- en kalfsvlees. Dat is...

Tongpastei

Deze bloedworstvariant is opgebouwd uit varkensbloed, zwoerd*, rugspek en gekookte varkenstong. Het is een pastei van een unieke eenvoud maar...

Steak and kidneypie

Een hartige taart die wordt gevuld met een mengsel van in blokjes gesneden rundvlees , gesneden nieren van rund, lam of varken, gefruite...

Russel pastete

Van varkenskoppen van jonge varkens worden de snuiten afgehakt. Deze snuiten gaan ongeveer een week in de pekel en worden daarna met de...

Provençaalse eirollade

Magere varkensbuiken waar normaal de speklappen van gesneden worden zijn nauwkeurig ontdaan van de botjes en het kraakbeen en in model gesneden....

Pastei en croûte

Kort gezegd is een pastei en croûte een gekruide vleesmassa die al dan niet fijn gemalen wordt gegaard in een korstdeeg. Het vlees...

Mozaïkworst

Deze oud ambachtelijke worstsoort werd in vroeger dagen gemaakt als proeve van bekwaamheid. Voor het deeg wordt een kookworstdeeg (farce)...

Mini pastei en croûte

Van de gewone pastei en croûte kunnen ook mini varianten worden vervaardigd. Deze worden dan niet als hoofdgerecht maar als snack of...

Metwurst pastete

De metworstpastei, zoals de letterlijk vertaling luidt, heeft het basisdeeg van de gewone boterhamworst. De kleuren van de rand worden gemaakt...

Melton Mowbray pork pie

Deze klassieker is genoemd naar de gelijknamige Engelse stad in Leicestershire. Deze pastei werd daar populair aan het einde van de 19e eeuw...

Marbré

Het woord marbré betekent 'gemarmerd'. In dit geval spreken we van een terrine die is opgebouwd uit laagjes Wagyu tong, Cecina de...

Kwaksworst

De kwakworst is een mozaïekworst die qua smaak te vergelijken is met de gewone boterhamworst. Via ingenieuze pijpsystemen worden de...

Kerstmanworst

De kerstmanworst is een mozaïekworst die qua smaak te vergelijken is met de gewone boterhamworst. De kleuren van het deeg worden gemaakt...

Kalfspastei met truffel

Deze pastei wordt op dezelfde manier vervaardigd als bovenstaande pastei. Alleen wordt de filet nu vervangen door grove stukken kalfsvlees....

Ham and cheese pie

Een pie gemaakt van blokjes gekookte ham, geraspte cheddar kaas, gesnipperde uien en stukjes appel. De ingredienten worden vermengd met een...

Gourmet pie's

Deze van oorsprong Nieuw Zeelandse pie wordt ook in Nederland vervaardigd. De pie (180gram) is gemaakt van roomboterdeeg en geeft mede daardoor...

Gaumse vleestaart

De vleestaart stamt uit het einde van de 19e eeuw en werd toegeschreven aan 2 slagers uit Virton in België. Het is een taart gemaakt van...

Frühlingsrolle

Op een vel plastic wordt een dikke laag heel fijn boterhamworstdeeg uitgesmeerd. De kleur is afkomstig vaan een grotere hoeveelheid rundvlees in...

Fantasiegalantine

Een galantine is een koude vleeswaar waarvan de speciale vullingen bijeen worden gehouden door een farce (plakkerig basisdeeg). Het is een...

Eipastei en croûte

Een variant van bestaande pasteien. Deze keer is er echter ei toegevoegd. Vandaar dat deze pasteien meestal tijdens de Pasen worden verkocht....

Cornish pasty

Van oorsprong is de Cornish pasty een hartig gebak uit de omgeving van Cornwall. Het gebak werd door de mijnwerkersvrouwen gemaakt als stevige...

Conchitawurst

Deze worst die is gemaakt naar een foto van Conchita Wurst de winnaar van het Songfestival in 2014. Deze worstsoorten worden gemaakt met...

Beefpie

Met het piedeeg wordt een vorm van binnen bekleed waarna de vulling er in gaat. In dit geval vervaardigd van gestoofd rundvlees. De bovenkant...

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl