21-september-2021 |
Reuzel, smout, Schmalz & kaantjes

Reuzel, smout, Schmalz & kaantjes

Reuzel kent verschillende benamingen in de ons omringende landen. Zo spreken we over Smout in België, Schmalz in Duitsland en Lard in Engeland. Het is dierlijk vet dat wordt gemaakt door het nierbed en het spek, voornamelijk van de varkensbuik, te smelten. Het  nierbed en het spek wordt eerst gemalen en dan langzaam gesmolten. Wat overblijft is vloeibaar vet en allerlei restjes van velletjes, aders en andere harde stukjes. Die restjes noemen we de kaantjes. Na het uitzeven van de kaantjes, blijft een op boter lijkende substantie over die vroeger ook wel 'boter voor de arme luiden' werd genoemd. Ook werd de gesmolten en vaak sterk gezouten reuzel wel gebruikt om gebraden vlees in te bewaren. 

Gesmolten reuzel wordt niet altijd gezeefd. Soms blijven de kaantjes erin afhankelijk van het doel waarvoor deze ouderwetse lekkernij wordt gebruikt. Op deze pagina een overzicht van verschillende mogelijkheden.

♦ Reuzel: Gezeefde en gezouten. Bedoeld als vervanger van boter en bakmiddel. 
♦ Reuzel met kaantjes: Bedoeld als broodbeleg. Voornamelijk op bruin- of roggebrood. 
♦ Kaantjes: herkomst uit de huisslacht. Warm gezouten en gekruid. Lekker op brood.
♦ Kempische smout is gezeefd, zeer licht gekruid, met peper en zout. Het is ideaal als bakmiddel. Voor op de boterham strooit men er nog wat zout op en/of bruine
   kandijsuiker. De Kemische smout is een erkend streekproduct.  Meer info: VOF Janssens 
♦ Smout uit de Belgische Westhoek. Een erkend streekproduct. 
♦ Pajotse gekruide smout: Goed gekruid en lekker op de boterham eventueel samen met kaas of  droge worst. Een erkend streekproduct. Beenhouwerij Gaston Wauters.
♦ Kaantjes uit de Westhoek: In de Westhoek worden de kaantjes apart verkocht en op de boterham gegeten met extra kruiden.  Een erkend streekproduct. 
♦ Kaantjesworst uit Meetjesland.  Een erkend streekproduct.  Een worst gemaakt van vleesrestjes met een toevoeging van kaantjes zodat er minder vlees nodig was.
   De kruiding is pittig. Slagerij Johan&Inge
Griebenschmalz uit Duitsland
Hubertusreuzel uit Duitsland

 

 

Terug naar boven