Foto: granberry roompaté

Van oorsprong komen paté's niet uit Nederland maar uit Frankrijk. Nederlanders zijn meer leverworsteters. Toch is het verschil niet zo groot. Beide varianten worden opgebouwd uit een bepaalde vleessoort, zacht spek en lever. In paté zit vaak veel meer lever en minder bestanddelen dan zwoerd en dergelijke die een sterk bindend effect hebben. Paté is daardoor smeuïger en smeerbaarder. Paté's hebben een fijne (roompaté) of de grovere (boerenpaté) uitvoering. Daarnaast wordt paté meestal verrijkt met allerhande verschillende, vaak luxe, smaak-ingrediënten. Dat kan varieren van speciale kruiden en noten tot wijn en likeur. In de afwerking wordt een paté gebakken of gekook tin potten, bakken of speciale vormen die vaak voor het vullen worden bekleed met spek, varkensnet (een vliesje dat om de ingewanden van een varken zit) of een laagje pasta of deeg. Bij het gebruik van een paté in deeg spreken we van: paté en croûte. De bovenkant van een paté wordt vaak afgedekt met een laagje gelei of aspic*. In deze laag worden, als versiering en kenmerken van de paté, de gebruikte ingrediënten als champignon, pepers, bessen, noten enz. verwerkt. Per land  kunnen de variaties enorm verschillen. Via deze pagina maak je kennis met tientallen paté 's uit de verschillende landen in Europa. Feestelijk prodcuten op basis van lever en verschillende andere vleessoorten. Per land kunnen de variaties enorm verschillen. 

 

- Publicatiedatum: 1 March 2016
  • 9 per pagina
  • 12 per pagina
  • 15 per pagina
  • 18 per pagina
  • Toon alles

Winterpaté

De hier gepresenteerde paté is gemaakt van fijn gemalen varkensvlees, lever en zacht spek. De paté is door het gebruikte spek en...

Vijgenpaté met port

De basis bestaat uit mager en vet varkensvlees en spek. Na kruiding, het toevoegen van port en het malen van de grondstoffen worden vijgen...

Truffelpaté

Deze 'puur natuur' paté is gemaakt van mooi zacht biologisch varkensvlees dat rauw wordt verwerkt. De structuur is heel fijn en...

Triangel paté met truffel

De triangelpaté is gemaakt van de beste grondstoffen en door de combinatie van verschillende soorten een uiterst smakelijke combinatie...

Terrine met walnoten

De basis bestaat uit mager en vet varkensvlees en spek. Na kruiding en het malen van de grondstoffen worden stukken walnoot toegevoegd. Het deeg...

Terrine met vijgen confiture

De basis bestaat uit mager en vet varkensvlees en spek. Na kruiding en het malen van de grondstoffen wordt een confiture van vijgen toegevoegd....

Terrine met uiconfiture

De basis bestaat uit mager en vet varkensvlees en spek. Na kruiding en het malen van de grondstoffen wordt een ui-confiture toegevoegd. Het deeg...

Terrine met Pruimen en noten

De basis bestaat uit mager en vet varkensvlees en spek. Na kruiding en het malen van de grondstoffen worden pruimen en noten toegevoegd. Het...

Terrine met kiwi

De basis bestaat uit mager en vet varkensvlees en spek. Na kruiding en het malen van de grondstoffen worden geblancheerde kiwi's toegevoegd....

Terrine de Liege

De basis bestaat uit mager en vet varkensvlees en spek. Na kruiding en het malen van de grondstoffen worden stukjes appel en stroop toegevoegd....

Staafpaté

De staafpaté is in wezen een heel fijne crémepaté. De paté heeft als basis, afhankelijk van de gewenste kwaliteit en...

Snijpaté

Een snijpaté is in tegenstelling tot een gewone paté uitstekend te snijden op de snijmachine. Dat komt door het gebruik van...

Rookworstpaté

Voor de paté is het deeg van een 'room'paté gebruikt. Zacht varkensvlees, spek en lever. Dit deeg gaat in de vorm en wordt...

Peperpaté

De peperpaté heeft dezelfde basis als de crèmebasis, afhankelijk van de gewenste kwaliteit en prijsstelling, kalfskopvlees of...

Peperpaté

De basis bestaat uit mager en vet varkensvlees en spek. Na kruiding en het malen van de grondstoffen worden pittige pepertjes toegevoegd. Het...

Paté met woudvruchten

Een paté in staafvorm. De fijne samenstelling van het deeg op basis van varkenslever, mager varkensvlees en spek geeft vooral een...

paté met eekhoorntjesbrood

Varkensvlees, zacht spek en lever in combinatie met eekhoorntjesbrood en de rijkelijke toevoeging van room geeft een heel apart smakende...

Paté en croûte

De basisbestanddelen van deze verfijnde paté kunnen bestaan uit alle soorten vlees dat in smalle repen wordt gesneden. Vaak wordt in...

Paté du chef

Deze stevige paté is afgebakken in een grote ovale ovenschaal. De basis bestaat uit mooi varkensvlees, verse lever en zacht spek. De...

Paté de Provence

Uiteraard bestaat ook deze paté uit varkensvlees, zacht broekspek en mooi blanke varkenslever. Het smaakverschil echter ontstaat...

paté de campagne

De Franse naam doet vermoeden dat deze puur ouderwetse paté uit verre oorden komt. Niets is minder waar want deze lekkernij komt uit de...

Paté d'Ardenne

Een typisch Belgische vleeswaar samengesteld uit een fijn basisdeeg van gezouten mager varkensvlees en lever. Daaraan wordt wat grover...

Normandische paté

Voor de paté wordt door de slager uitsluitend scharrelvlees gebruikt. Van dit vlees wordt een zacht en smeuïg deeg gemaakt dat op...

Morillenpaté

De zachte varkenslever, het verse varkensvlees in combinatie met de 'morielje' een eetbare paddenstoel met een sponsachtige donkerbruine...

Mini patétaartje

De patétaart is verkrijgbaar in miniformaat (160gram) of het standaardformaat (1300 gram). Het is een paté in krokant korstdeeg....

Leverpastej

Een tulbandvorm wordt belegd met repen vers mager spek en gevuld met een deeg van fijn gemalen varkenslever, varkensvlees, verschillende...

Kyllinge paté

Een bekende paté gemaakt van kippenvlees en kippenlevertjes. Het vlees wordt samen met uien en spek gemalen gemalen waarna grof gehakte...

Herfst notenpaté

Een mooie paté in staafvorm. De fijne samenstelling van het deeg op basis van varkenslever, mager varkensvlees en spek geeft vooral...

Ganda terrine

De basis van deze specialiteit is een fijn patédeeg op basis van varkensvlees en lever waaraan stukjes Gandaham en pistachenoten zijn...

crèmepaté

De crèmepaté heeft als basis, afhankelijk van de gewenste kwaliteit en prijsstelling, kalfskopvlees of varkensvlees, zacht spek en...

Cranberrypaté in glas

De cranberrypaté is een vruchtenpaté van fijn gemalen varkensvlees, lever en spek. Door de toevoeging van de cranberry's, in...

Cranberry roompaté

Voor deze zachte en romige paté wordt als basis een smeuïge smeerleverworst gebruikt. Deze worst is gemaakt van varkensvlees,...

Bourgondische paté

Deze paté heeft als basis, afhankelijk van de gewenste kwaliteit en prijsstelling, kalfskopvlees of varkensvlees, zacht spek en kalfs- of...

Bourgondische fruitpaté

De Bourgondische paté kent vele varianten zoals deze waar aan de paté fruit wordt toegevoegd. Dat is vaak vaak een gedroogde...

Boerenpaté

De boerenpaté is van oorsprong afkomstig van de huisslacht. Hij wordt vervaardigd van de varkensbuik, varkenslever en eventueel...

Boerenjongens paté

Deze wel heel aparte paté dankt zijn unieke smaak aan de 'boerenjongens'. Boerenjongens zijn rozijnen op brandewijn. Ingelegde...

Appel-bessenpaté

De basis bestaat uit mager en vet varkensvlees en spek. Na kruiding en het malen van de grondstoffen worden stukjes appel en...

Appel calvados paté

Een roomzachte fijne paté, gemaakt van varkensvlees, spek en lever, die op smaak is gebracht met stukjes appel, krenten en calvados, een...

Abdijpaté van Oudenburg

Deze grove paté die wordt geserveerd in de koperkleurige ovenbak waarin ze is gebakken is een klassieke boerenpaté. Verse...

Abdijbroodje Oudenburg

Deze variant op de abdijpaté is vervaardigd van dezelfde grondstoffen maar verrijkt met stukjes ham. Ook is de buitenkant door de...

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl