In Amerika is het eten vaak verkrijgbaar in de 'large' uitvoering. Een stevige hap staat voorop. Vooral tijdens de lunch wordt veelvuldig gebruik gemaakt van de talloze fastfoodketens. De Amerikaan kiest daar voor een Big Mac,  een super wopper, hotdogs bij de vleet en dat alles meestal vergezeld van sloten Cola met veel ijs. Vaak ook kom je reusachtige maaltijden of  'lunchgerechten' tegen bij het'roadfood'. Eten dat langs de Amerikaanse highways wordt verkocht aan truckers en andere reizigers. De hoeveelheden zijn dan vaak buiten alle proporties. 

De hoeveelheid eten is vooral een probleem vanwege het hoge vetgehalte. Je leest soms de meest schokkende verhalen van zieke mensen die, vanwege hun gewicht,uit huis getakeld moeten worden, mensen die  vanwege hun omvang niet door de deur kunnen of nauwelijks fatsoenlijk kunnen lopen. Natuurlijk kun je niet alle Amerikanen over één kam scheren, maar onderstaande extremiteiten die uw schrijver tegenkwam tijdens zijn reizen door Amerika en over het web zeggen soms genoeg. 

Lees meer over 'roadfood'.

Grootse hamburger ter wereld

Deze hamburger kun je eten in Denny's Beer Barrel Pub in Pennsylvania. Hij bevat ruim 40 kilo vlees (dat zijn circa 400 gewone hamburgers), 500 gram sla, 160 plakken kaas, vijf uien, twaalf tomaten. En dat alles inclusief ketchup en mayonaise ligt op een broodje!! van 15 kilo. 

Streakybaconburger

Niet zo maar een broodjebacon maar een stapel vlees waar je bijna tegenop kijkt. Tussen de helften broodjes ligt naar schatting een berg van ruim een kilo. 'streaky bacon' dat is gemaakt van heel dun gesneden lapjes gekruide varkensbuik, waar in Nederland de speklappen van worden gesneden. Na het snijden wordende lapjes gegrild. Ze smaken kruidig en wat zoutig. Je komt deze bacon vaak tegen op de bacon-burger van de grote fastfoodketens. 

Reindeersausage

Een grilworst van gekruid rendiervlees dat in een dunne varkensdarm is gestopt en gekookt en daarna wordt gegrild boven een houtskoolvuur. De worsten worden heel vaak in een maxiformaat van 25 - 30 cm verkocht. Recht of rond. Ze zijn ze te vergelijken met de Nederlandse barbecueworst alleen de smaak is veel steviger. Echt wild en vaak 300 - 400 gram zwaar.

Cornedbeef tower

In Edison, New Jersey ligt New York Harold's Deli. Het restaurant is bekend om zijn cornedbeef en pastrami. De 'kleinst' broodjes wegen om en nabij 500 gram en de grootste zijn genoeg om een olifant te voeden. De basis is corned-beef (gezouten en gekookt rundvlees), pastrami (gezouten, gekookt en gerookt rundvlees) en sappig huis geroosterd wit kalkoenvlees. De gasten genieten verder van een uitgebreide 'zuur'-bar boordevol augurken, augurken chips, warme groenten in het zuur, tomaten in het zuur, ingemaakte hete pepers, zuurkool, en al het roggebrood je nodig hebt om een geweldige sandwich te maken.

Salat-meatburger

Op deze manier kun je natuurlijk ook een hamburger bestellen. In dit geval lijkt het welhaast een 'gezonde' variant gezien de enorme hoeveelheid groente die de burger bedekt. Er wordt gebruik gemaakt van sla, tomaat, uien en augurk Aan het formaat te zien, doorsnede pakweg 25 cm, denk je al snel aan een halve kilo vlees, gebakken bacon, kaas en meer dan 250 gram groente. Om van het sesambroodje nog maar niet te spreken. Hoezo gezond?!
 

Double cheeseburger po'boy

"A burger gone to far", wordt wel gezegd. In gewoon Nederlands een uit de hand gelopen burger. Het brood is ongeveer 35 cm lang en belegd met acht 170 grams hamburgers samen goed voor bijna 1,5 kilo vlees en dan hebben we het nog niet eens over het beleg van uiringen, tomaten en kaas. De naam van deze maxiburger, vroeger een wat minder rijk belegd stokbroodje, schijnt afkomstig te zijn van de uitdrukking 'poor boys lunch' . De benaming van een lunch die rond 1929 werd bedacht tijdens grote landelijke stakingen. De lunch voor arme arbeiders. 

Giant pizza slice

Wanneer je in Nederland over een pizzapunt praat dan denk je aan een punt van pakweg 150 gram. In Amerika zie je niet zelden punten van 500 gram en zelfs nog veel groter. De punt op de foto is daarbij ook nog eens armzalig belegd. Het kan dus nog zwaarder.

'Monster' sandwich

Deze, pakweg, 15 cm hoge sandwich is belegd met verschillende soorten vlees. Zo zie je ham, chorizoworst, roast chicken, pastrami, cornedbeef en als extraatje kaas, sla en salsasaus. 

Giant cowboy steak

Deze steak is voor de echte vlees-liefhebber. Hij weegt maar liefst 2 kilo. Deze reusachtige lap vlees werd voorafgegaan door een garnalen-cocktail en geserveerd met een frisse salade, gebakken aardappels en een vers gebakken broodje. 

Spaghetti meatball

Deze gigantische gehaktbal ter grootte van een voetbal en een gewicht van zeker 2 kilo is helemaal gevuld met spaghetti, de smaakmaker marinara-saus en ricottakaas. De saus is lekker pittig en is gemaakt van tomaten die zijn gekruid met onder andere knoflook, chilipoeder, gedroogde basilicum , oregano, tijm en wat honing. 

Half pound Kogi-burger

Het restaurant dat in Amerika deze grote jongens serveert heet 'Kogi BBQ Truck'. De gehaktschijf van ongeveer 250 gram wordt gemaakt van gehakt van runderen die alleen met gras gevoerd zijn en ligt tussen een geroosterd sesambroodje. Het vlees is bedekt met een plak cheddarkaas, rode en groene salsasaus en gebakken uiringen. Als extra smaakmaker is de bovenkant bestrooid met geroosterde sesamzaadjes. 

Ham-kaas sandwich

Lekker voor tussen de middag deze reuze sandwich van bijna 500 gram gekookte ham en Zwitserse kaas. Of het nog niet genoeg is krijg je er nog een handvol potatochips bij. En cola natuurlijk. 

Maxibeef

Samuel J. Lynes, eerstejaars student rechten bij Western New England College, probeerde een broodje te eten met daarop 2 kilo corned beef, 500 gram Zwitserse kaas, twee gesneden tomaten, een krop sla en 250 gram mosterd. Dat alles op een brood van bijna 800 gram. De sandwich werd geserveerd met ruim 500 gram cole slaw en 2,5 kilo frites.

Quadruple bypass burger

Op 13 april 2012 ontving de fastfoodketen Heart Attack Grill in Las Vegas een wereldrecord certificaat voor de meest calorierijke hamburger ooit. De burger die 1,44 kilo weegt telt maar liefst 9982 calorieën dat is 6,91 calorieën per gram. Het maal bestaat uit vier forse hamburgers, spek, brood, kaas, rode ui, tomaten en uiteraard de bijbehorende saus.

   
   
   

 

 

- Publicatiedatum: 9 June 2016

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl