Van oorsprong is de hotdog een Frankfurter knakworst. In Duits sprekende landen worden ze over het algemeen Wiener Würstchen (Weense worstjes) genoemd. Het deeg van de originele Frankfurter werd vroeger in de dunne darm ven een schaap gestopt. Tegenwoordig gaat het deeg van de hotdog in de meeste landen in kunstdarmen van collageen. Daardoor ontstaat een  mooi regelmatig model dat zich gemakkelijk laatbakken en/of grillen. 

Hotdogs zijn 'streetfood' om maar eens een algemeen gebruikte naam te noe/upload/images/Maaltijden/Streetfood/Hotdogs/Originelen/Holl-hotdog-O.jpgmen. Eten dat meestal op straat wordt verkocht en uit de hand wordt gegeten. Het is een worstje dat in alle mogelijk vormen word aangeboden. Gewoonlijk gekookt, maar tegenwoordig ook regelmatig gegrild. De naam is vermoedelijk ontstaan naar aanleiding van een cartoon van de Amerikaanse tekenaar karikaturist Tad Dogan die, omstreeks 1901, een blaffende teckel tussen een broodje tekende omdat er tijdens de plaatselijke polowedstrijd teckelworstjes werden verkocht voor de honden van de bezoekers.

Nederland

Hollandse hotdog

Deze hotdog bestaat uit een zacht soort knakworst die meestal wordt verkocht in een zacht broodje. Het broodje heeft binnenin een gat, gemaakt met behulp van een speciale warme pen. In het gat wordt eerst wat saus gespoten, meestal een zachte mosterd-mayonaise, waarna de worst er in geschoven wordt. 

Nederland

Aangeklede hotdog

De wat luxere variant bestaat eveneens uit een zacht broodje dat in dit geval wordt opengesneden zodat de worst er tussen kan. Als smaakmakers worden tomatenketchup of mosterd en mayonaise meegeserveerd. Soms gaat er ook zuurkool, relish, uitjes, chili of een plakje kaas bij.

Nederland

Utrechtse hotdog

Deze hotdog wordt verkocht in Maartensdijk, provincie Utrecht. Hij bestaat uit luchtig bladerdeeg met daarop een plakje licht belegen Hollandse kaas en een smakelijke originele knakworst. Het bladerdeeg wordt dichtgevouwen en de hotdog voorgegaard. Thuis kun je hem snel serveren als heerlijke snack of tijdens de lunch. 10 Minuten in de oven op 160ºC en smullen maar.

Gezien bij: slagerij Zweistra in Maartensdijk

Nederland

Limburgse hotdog

De Limburgse hotdog bestaat uit een langwerpig broodje, dat wordt belegd met komkommer of augurk in plakjes, wat mayonaise en een warme knakworst. De worst wordt afgedekt met 'zuurvlees' Een puur Limburgs streekgerecht. De naam komt van het marineren van het vlees in azijn. Zuurvlees lijkt op het Hollandse draadjesvlees en is ondanks de naam niet zuur en dat komt door het ruime gebruik van peperkoek en stroop tijdens de bereiding. 

Amerika

US-hotdog

Een US hot dog is een worst geserveerd in een open gesneden broodje. Een 'hotdog bun'. Het wordt heel vaak gegarneerd met mosterd of ketchup. Het deeg bestaat uit varkens- en/of rundvlees en is zeker niet mager. Er wordt een fijne milde kruidenmelange gebruikt zodat de worst met van alles en nog wat gemakkelijk gecombineerd kan worden. De worstjes zijn gegaard en licht gerookt en worden warm gebakken of gegrild verkocht. 

Amerika

Chicago style hotdog

Een originele Frankfurter op een vers maanzaadbroodje. Over het worstje gaan: gele mosterd, gehakte uien, groene augurken relish, een reep augurk, plakjes tomaat, ingelegde paprika en selderijzout. Vanwege de ruime aanwezigheid van groentes wordt weleens gezegd dat de worst voor consumptie eerst door de tuin is gesleept (dragged through the garden). In de meeste gevallen is de worst in warm water gegaard, maar hij kan ook op de gril bereid worden. In dat laatste geval heet de worst 'char-dog'. In de ogen van de inwoners van Chicago is ketchup bij dit broodje uit de boze. 

Amerika & Australië

Trucker hotdog

De trucker hotdog is de benaming voor een worst en een broodje dat in verschillende delen van de wereld onderweg verkrijgbaar is. De variaties zijn legio, want vrijwel iedere vorm van beleg is mogelijk. ook qua formaat. Er zijn zelfs verkooppunten die kilo's zware hotdog's verkopen. Ze gaan er van uit dat truckers nu eenmaal grote eters zijn. 

Amerika

Chilidog

Voor deze wel heel aparte hotdog worden bij voorkeur runderbraadworsten gebruikt. Deze worden gegaard en verrijkt met een mix van gebakken knoflook, chilibonen, tomatenpuree en pittige peppersauce. De worst gaat op een in de lengte doorgesneden broodje samen met de mix van gebakken chilibonen. Meestal wordt er nog een guacamole (advocado-dipsaus) aan toegevoegd.

Denemarken

Rød pølse (aangekleed)

Wanneer je de deze hotdog in Denemarken koopt bij de pølsevogn, een soort hotdog snackkar die je overal tegenkomt, dan krijg je er normaal gesproken mosterd, ketchup en/of remouladesaus bij. De worstjes worden gegrild of gekookt en soms voor het grillen met mager spek omwikkeld.

Noorwegen & Denemarken

Rød pølse

In Noorwegen is deze worst één van de meeste gegeten worsten op straat. Het is bijna een nationaal gerecht. Karakteristiek is de fel rode kleur die op de darm wordt gebracht door het gebruik van de natuurlijke kleurstof karmijn. De worst is te vergelijken met de Hollandse knakworst. 

In vrijwel elke krantenwinkel, IKEA, berghut en op ieder treinstation wordt deze pølse aangeboden. Er zijn twee variaties verkrijgbaar. 
• med lompe: de worst wordt in een aardappelpannenkoekje (lompe) gevouwen zoals op de foto.
• med brod: de worst ligt in een opengesneden broodje zodat je er sauzen aan kunt toevoegen. 

Duitsland

Ketwurst

Deze hotdog stamt oorspronkelijk uit het voormalige Oost-Duitsland. De naam is afkomstig van de kombinatie ket(chup) en Wurst. Het broodje worst werd jarenlang gezien als het Oost-Duitse antwoord op de Amerikaanse hotdog. De speciale, wat langere Bockwurst wordt in de ketchup ge-doopt en vervolgens in een langwerpig broodje geduwd waarin, met een hete metalen staaf, een gat is geduwd. Na het verdwijnen van de muur verdween de Ketwurst uit het zicht, maar is de laatste jaren terug als 'Orginal Ket-wurst' en wordt alom in Berlijn verkocht via kraampjes. 

Amerika

Bagel dog

Een knakworst omwikkeld met een eenvoudig licht gekruid deegje en gerold door de maanzaadjes. Voor consumptie wordt de hotdog afgebakken. Dat kan in de oven, maar ook op de barbecue. 

Amerika

Corndog

Rond 1920 ontstond in Amerika deze variant op de hotdog die tegen het begin van de Tweede Wereldoorlog ongekend populair werd. Het is een hotdog omgeven door een dikke laag beslag van maismeel. In de hotdog wordt een houten staafje gestoken en de lekkernij wordt in de olie gebakken.

Amerika

Krautdog

Neem een vers broodje beleg dat met echte zuurkool. Leg er een warme hotdog op en bedek deze weer met zuurkool en, wanneer je dat wilt een reep augurk. Voeg rijkelijk ketchup of mosterd toe en je hebt een krautdog. Door te wisselen met verschillende garneringen zijn allerlei variaties mogelijk. Meestal wordt de naam daar danook op aangepast. 

Oostenrijk

Käsekrainer

Rond de jaren 80 van de vorige eeuw werd de Käsekrainer op grote schaal in Oostenrijk verkocht. Dat gebeurt tegenwoordig vanuit worstkarretjes. Het is een hotdog gevuld met 10 - 20% Emmentaler kaas. Het worstje kan worden gekookt, gebakken en/of gegrild. De temperatuur mag daarbij niet te hoog worden omdat anders de buitenkant verbrand terwijl de binnenkant nog koud is. Pas met eten op voor de gloeiend hete kaas binnenin. De worst wordt geserveerd met curry, ketchup of mosterd. Er wordt soms bruin brood bij geserveerd maar meestal gaat de worst in een uitgehold ministokbroodje (circa 10 cm lang).

Argentinië

Panchuckers

De hotdogs worden in Argentinië ook regelmatig gesignaleerd als onderdeel van de warme maaltijd. De worsten worden dan in stukken gesneden en in de koekenpan gegooid (to chuck betekent smijten of kwakken) en gebakken samen met wat rauwe bladgroenten. Als de worst bijna is gebakken worden blokjes kaas toegevoegd. 

Japan

Black hotdog

Bij Japanners is het meest vreemde voedsel soms heel populair. Zo was er al een zwarte hamburger en is er nu een zwarte hotdog. Deze worst staat bekend als Black Terra Hotdog. De worst is ongeveer 30 cm lang en wordt gegrild geserveerd met verschillende sauzen. De worst, maar ook het broodje heeft haar zwarte kleur vermoedelijk te danken aan het gebruik van de inkt van inktvissen of het gebruik van bamboe houtskoolpoeder. Helemaal duidelijk is dat niet.

Lees meer op: Wow Keren

Amerika

Double Italian dog

Voor deze Amerikaans stevige hotdog worden maar liefst drie worsten gebruikt. Geen idee waarom ze er drie gebruiken terwijl ze de hotdog 'double' noemen. De toevoeging 'Italian' zal wel komen van de verkoper. Een Italiaanse immigrant. Deze aanpak is in Amerika heel gebruikelijk. Maar goed. Deze hotdogs worden in een opengesneden pistolet gelegd en vervolgens bedekt met gefrituurde uiringen die overgoten worden met pittige mosterd. De afsluitende laag bestaat uit stukken gefrituurde aardappel en ketchup. Al met al een stevige hap. 

Argentinië

Choripán of mariposa 

De naam is afkomstig van een samentrekking van de woorden Chorizo (worst) en pan (knapperig brood). De naam mariposa duidt op het feit dat een in de lengte open gesneden worst aan een vlinder doet denken. In wezen is de choripán een soort verse worst die echter als een hotdog wordt verkocht. De worst wordt in de lengte doormidden gesneden en aan beide kant gebakken. In tegenstelling tot de 'hotdog-buns' worden de worstjes geserveerd op stukken doorgesneden rechthoekig stokbrood. Het is gebruikelijk om de Argentijnse 'chimichuri'saus toe te voegen. De worsten worden vaak gegeten als een soort voorgerecht 'tijdens de voorbereiding van de 'asado' (Argentijnse barbecue) en worden veel bij sportwedstrijden en langs de straat verkocht. 

Spanje

Chistorra

In deze Spaanse grilworst wordt naast varkensvlees ook rundvlees gebruikt. Over het algemeen is de worst vrij vet. Het deeg is op smaak gebracht met knoflook, zout en paprikapoeder, waardoor er een heldere rode kleur ontstaat. De worsten zijn gemiddeld 40 cm lang, maar er zijn ook soorten tot 1 meter lang. De worst wordt meestal gebakken, gefrituurd of gegrild.

Australië

Kransky

Deze worst werd vooral na de Tweede Wereldoorlog in Australië ingevoerd door Sloveense immigranten die niet zonder hun 'kranjska klobasa' konden. De worst is mateloos populair en wordt alom geserveerd als de Australische hotdog. Ze worden voorgekookt en daarna gerild. Er zijn naast de gewone karnsky's ook varianten met kaasblokjes in het deeg. Ze hebben dan, qua smaak, veel weg van de Käsekrainer. 

Amerika

Homewrecker

Een homewrecker is een hot dog waarvan allen de worst al meer dan 250 gram weegt en dan komen het brood en de garneringen er nog bij. Een wrecker is een sloper of een kraanwagen. Vrij vertaald komt het er op neer dat het nuttigen van zo'n maxi hotdog betekent dat je een takelwagen nodig hebt om hem op te tillen en in iedere geval thuis niet meer hoeft te eten. Als smaakmakers kun je namelijk kiezen uit verschillende sauzen en meerdere toppings die variëren van zuurkool en okra tot aan hete pepers en cole slaw. In dikke lagen uiteraard. 

Amerika

Homewrecker

Een homewrecker is een hot dog waarvan allen de worst al meer dan 250 gram weegt en dan komen het brood en de garneringen er nog bij. Een wrecker is een sloper of een kraanwagen. Vrij vertaald komt het er op neer dat het nuttigen van zo'n maxi hotdog betekent dat je een takelwagen nodig hebt om hem op te tillen en in iedere geval thuis niet meer hoeft te eten. Als smaakmakers kun je namelijk kiezen uit verschillende sauzen en meerdere toppings die variëren van zuurkool en okra tot aan hete pepers en cole slaw. In dikke lagen uiteraard. 

Colombia

Perro Caliente Colombiano

In Colombia worden de hotdogs niet gegrild. Daar worden ze gekookt en krijgen ze op het broodje een garnering mee van coleslaw, ananassaus, ketchup, mayonaise, mosterd en chips.

Amerika

Chicago-styl hot dog 

Deze hotdog is oorspronkelijk ontstaan rond Chicago. Er wordt wel eens van gezegd dat hij door de tuin is gesleept vanwege de vele groenten die er op het broodje zitten. De basis is een knapperig maanzaadbroodje bestreken met gele mosterd en belegd met ui, zoete augurk, mint, paprika's, tomaten, selderij en zout. Uiteraard ontbreekt ook de Frankfurter worst niet. Wanneer de worst op houtskool is gegrild dan wordt het broodje aangeduid als char-dog (houtskool-dog). Volgens de kenners is het gebruik van ketchup op deze lekkernij uit den boze. 

Amerika

Chicago-styl hot dog 

Deze hotdog is oorspronkelijk ontstaan rond Chicago. Er wordt wel eens van gezegd dat hij door de tuin is gesleept vanwege de vele groenten die er op het broodje zitten. De basis is een knapperig maanzaadbroodje bestreken met gele mosterd en belegd met ui, zoete augurk, mint, paprika's, tomaten, selderij en zout. Uiteraard ontbreekt ook de Frankfurter worst niet. Wanneer de worst op houtskool is gegrild dan wordt het broodje aangeduid als char-dog (houtskool-dog). Volgens de kenners is het gebruik van ketchup op deze lekkernij uit den boze. 

Vancouver, Amerika

Teri-majo

Een puur Japanse hotdog. De beste varianten van deze worst zijn vervaardigd van het vlees van zwarte Chinese varkens, een topklasse varken dat kwalitatief op dezelfde eenzame hoogte staat als het beroemde wagyu rundvlees. De worst heeft een topping van teriyakisaus, Japanse mayonaise en zeewier. 

Amerika

Cucumberdog

De smaakmakers van deze hotdog bestaan uit stevig gebakken uireepjes en zoetzure plakjes augurk. Naar believen kan er een zachte mayonaise meegeserveerd worden. 

Amerika

Chilidog

Het karakteristiek van deze hotdog is niets anders dan het gebruik van een behoorlijk scherpe chilisaus. Zo'n saus bestaat voor het overgrote deel uit chilipepers en varieert qua smaak van mild en zoet tot super scherp en zelfs zuur. Deze saus kan zo heet zijn dat je de worst soms niet meer proeft. Wees daar dus voorzichtig mee. 

Portugal

Ham and cheesedog

Met een beetje goede wil kun zou je deze creatie, een "Hollandse hot dog" kunnen noemen. Hij bestaat uit een warme hotdog, een plak ham en een plak jonge kaas. Uiteraard met een forse lik (hot) ketchup en wat mayonaise. Op de foto hebben ze tevens "lucifer-frites"meegeserveerd. Dat zijn gefrituurde flinterdun gesneden aardappelreepjes. 

Amerika & Duitsland

German hotdog

De Duitse variant van de hotdog. Een vers zacht broodje belegd met ruim zuurkool en een Duitse knakworst, bij voorkeur een Frankfurter. Regelmatig zie je deze variant ook met een Duitse Bratwurst. Zoals hier op de foto. Uiteraard hoort er een lik mosterd bij. en Bratwurst kan ook

Thailand

Thai style

Deze foto is om te laten zien dat niet iedere hotdog met een broodje wordt gegeten. In Azië en met name in Thailand, waarvandaan de foto afkomstig is, worden de worsten op alle mogelijke manieren ingesneden en gekerfd en daarna gegrild. Door het grillen gaan de insnedes uit elkaar staan en dat levert heel aardige worstmodellen op. Er wordt voor of na het grillen een satépen in de worst geprikt en smullen maar. 

Amerika

Pineappledog

De hotdog wordt in dit geval gegrild en vervolgens op een broodje gelegd dat is bedekt met sla en bacon. Daaroverheen gaat een ruime hoeveelheid ananas partjes aangevuld met gesnipperde ui, gebakken baconreepjes en rijkelijk barbecuesaus. 

Amerika

Onion and cheesedog

Op het wat hardere broodje ligt een grilworst die ruimschoots wordt afgedekt met een gebakken mix van bacon en champignons. Daaroverheen gaat een plak kaas die wat smelt en tot slot gaat er een ruime hoeveelheid gebakken uiringen over deze lekkernij. 

Australië

Australian dog

In Australië doen ze meestal niet erg moeilijk met het eten. Bak, kook of frituur een worst, neem een plak brood en vouw die om de worst heen. Een forse lik ketchup en genieten. 

   
   
   

 

- Publicatiedatum: 9 June 2016

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl