04-maart-2017 | Door: Gerhard Kwak
Zo maak je smoothies

Zo maak je smoothies

De naam smoothie is oorspronkelijk afkomstig uit Engeland waar 'smooth' in samenhang met voedsel staat voor glad en zonder stukjes. Een smoothie is een koud drankje gemaakt van groenten, fruit en verschillende toevoegingen. Deze toevoegingen kunnen bestaan uit ijs, melk, room, yoghurt of gewoon water, maar ook suiker en honing. In ieder geval bevat de smoothie geen alcohol. Een bekende variant is de groene smoothie die naast verschillende fruitsoorten ook groenten als boerenkool, spinazie en/of sla kunnen bevatten. Deze drankjes worden algemeen aanbevolen als puur gezonde sapjes. Bas Jansen verkoop drie varianten die hij presenteert als 'vitaminebommetjes'. Hij verkoopt de groene vitaminebom met spinazie als groenmaker, de rode vitaminebom met rode biet als kleurdrager en smaakmaker en de gele vitaminebom met zuidvruchten, ananas en gember als smaakmakers.  

Alle onderdelen worden vermalen met behulp van een sapmachine die de vaste delen scheidt van het sap. Hieronder laten we de productie van een groene smoothie zien die bij groentespecialist Bas Jansen als 'groene vitaminebom' vanuit de zelfbedieningskoeling wordt verkocht.

Met dank aan: Groentespecialist Bas Jansen in Brummen

Klik hier voor een handig receptenboek

De basis van smoothies wordt gevormd door verschillende groenten en vruchten. Op deze manier zijn er talloze heerlijke 'gezondmakers' te bedenken. Op de foto zie je links spinazieblad en spitskool en rechts vruchten als druiven, appels, peren, kiwi en komkommer. De laatste zorgt voor een unieke smakelijke 'touch'.

Tijdens het maken van de smoothie wordt een sapmachine gebruikt die het sap van de vaste delen scheidt. De verschillende vruchten worden doorgesneden in stukken die straks gemakkelijk door de machine verwerkt kunnen worden. Alleen de kiwi wordt geheel geschild. De overige vruchten gaan met schil en al door de molen. Wel worden de klokhuizen, steeltjes, pitjes en ongerechtigheden verwijderd. Alle ingrediënten worden gewassen.

Om lekker en hygiënisch te kunnen werken worden onder de uitstroomopening van de sapmachine een paar schone emmertjes geplaatst die alles opvangen. Uiteraard wordt er met handschoenen gewerkt.

Pers de verschillende groenten en vruchten rustig door de sap-machine zodat deze de tijd krijgt om vaste stoffen en vocht goed te scheiden.

Op de foto zie je het eindresultaat van het vermalen van de ingrediënten. In de praktijk komt het er op neer dat je tussen de 30 - 40 % vaste stof verliest. Een en ander is natuurlijk wel afhankelijk van de hoeveelheid vocht die de gebruikte producten bevatten. Na het malen kun je eventueel het schuim van de vloeistof scheppen, maar echt nodig is dat niet.

Plaats na het malen de deksel op het emmertje en schud de vloeistof goed door elkaar. Dan krijg je een egale kleur en een goed vermenging van de verschillende vruchten en groenten. Verpak de smoothie meteen na het malen. Dat garandeert de beste hygiëne en houdbaarheid.

Voor de verkoop giet je de smoothie in de verkoopverpakking. Bas Jansen koos voor goed sluitbare glazen flesjes van 250 cc. Die zijn goed te vervoeren. Maar je kunt uiteraard ook een kunststofverpakking kiezen. Jouw verpakkingsspecialist heeft mogelijkheden genoeg.

Tot slot worden de verpakkingen gestickerd. Dat is wettelijk verplicht wanneer je het product aanbiedt in de zelfbediening. Op het etiket worden de verschillende grondstoffen vermeld evenals de houdbaarheidsdatum. Bij Jansen geven ze een houdbaarheid van drie dagen mee.

Een uitstekende manier om de verkoop te bevorderen is het laten proeven. Daarvoor zijn kleine minibakjes te koop die net voldoende smoothie bevatten om een heerlijke smaakindruk te geven. Zet deze bakjes op de toonbank zodat de klant een slokje mee kan pakken. Verkoop gegarandeerd.

Terug naar boven