Hij dacht altijd dat er geen mooier vak was dan het slagersvak. Maar na acht jaar fulltime docentschap bij SVO vakopleiding food, komt Jan Willem Doppenberg (51) daar op terug. 

Jan Willem Doppenberg was twaalf toen hij het slagersvak inrolde. Een buurtgenoot begon een slagerij en Jan Willem werd afwashulp. Het slagersvak pakte hem en hij doorliep alle slagersopleidingen. Op zijn 22e opende hij zijn eerste slagerij, zonder medewerkers. “Ik deed alles zelf”, vertelt hij. “Ik begon met een budgetslagerij, maar op een bepaald moment ben ik me op barbecue gaan toeleggen. Slagerij Doppie werd Barbecuespecialist Doppie. Ik werd twee keer Nederlands kampioen barbecue.” Jan Willem begon in 2007 met lesgeven bij SVO, naast zijn zaak. “In 2010 volgde één van de moeilijkste beslissingen die ik ooit heb moeten nemen: zou ik mijn zaak opgeven en fulltime docent worden, of wilde ik toch ondernemer blijven?”

Teamgevoel creëren 

Jan Willem koos voor SVO en ging er fulltime aan de slag als docent voor de mbo 3-opleiding Slager. Van die beslissing heeft hij nooit spijt gehad. Het docentschap bevalt hem uitstekend. “Het is alsof je een sportteam coacht: je traint mensen en zorgt dat ze steeds beter worden in wat ze doen”, zegt hij. “In de klas probeer ik bewust een teamgevoel te creëren, want studenten leren ook erg veel van elkaar.” Het mooiste aan zijn werk vindt hij de ontwikkeling van jongeren. “Ik vind het prachtig als ze bevlogen raken door mijn kennis van het vak. Sinds ik bij SVO werk, ben ik anders tegen jongeren gaan aankijken. Ze moeten tegenwoordig zoveel weten en kunnen en ze worden van alle kanten beïnvloed. Kijk alleen maar naar sociale media en digitale technieken. Als docent probeer ik altijd verder te kijken dan de lesstof en hen ook bij hun persoonlijke ontwikkeling te ondersteunen. Als een student problemen heeft, dan help ik daar graag bij.”

Zorgen voor bewustwording

Jan Willem vindt het belangrijk dat zijn studenten zich er bewust van zijn waaróm ze dingen op een bepaalde manier moeten doen. “Denk aan het verkleinen van de afvalberg en het beperken van energieverbruik”, zegt Jan Willem. “Waarom is dat belangrijk? Wat gebeurt er met het vlees voordat het in de slagerij aankomt? Wat kost een half varken, en wat betekent dat voor je omzet? Als je zoveel tijd bezig bent met een bepaald stuk vlees, wat zou het product dan moeten kosten? Die focus zorgt ervoor dat ze echt begrijpen waar ze mee bezig zijn. Dat helpt hen om nog beter te worden in hun vak.”

www.svo.nl

© vakblad Vers-inspiratie - een uitgave van b2b Communications BV - (026) 370 00 27 - Publicatiedatum: 3 December 2018

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl