Cor Klaver, Sector Coördinator Meat Processing bij ‘PUM’ en voormalig keurslager uit Dronten, spant zich al jaren in om slagers en aanverwante bedrijven in ontwikkelingslanden te helpen. De organisatie is op zoek naar vers bloed. 

‘Vaklui in Nederland beschikken over een schat aan kennis en expertise, terwijl daar elders in de wereld een schreeuwend tekort aan is’. Deze gedachte vormt de basis achter PUM Netherlands senior experts, kortweg PUM. De vrijwilligersorganisatie richt zich op duurzame ontwikkeling van het midden- en kleinbedrijf in ontwikkelingslanden en opkomende markten. PUM-experts adviseren ondernemers die zelf geen commerciële hulp kunnen betalen, op alle denkbare terreinen: van logistiek tot lastechniek, van horeca en houtbewerking tot brood- en vleesbewerking. “PUM-experts voeren jaarlijks wereldwijd meer dan 2.000 projecten uit in een dertigtal  landen. Op het gebied van de slagerij alleen al, zijn dat zo’n 50 projecten per jaar”, vertelt Cor Klaver. “De kracht van de werkwijze is het één-op-één-advies dat de experts ondernemers geven.” 

Achtergrond

PUM werd op 24 april 1978 opgericht door werkgeversvereniging NCW, met steun van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Doelen van de stichting zijn: in ontwikkelingslanden de werkgelegenheid in het midden- en kleinbedrijf vergroten, er de productie te verbeteren en de internationale samenwerking in de private sector te stimuleren. De aanpak is zakelijk en richt zich zo objectief mogelijk op verbetering van de bedrijfsvoering. De PUM-expert deelt zijn kennis en ervaring met ondernemers wereldwijd. Zo stimuleren ze het ondernemerschap, de zelfredzaamheid en duurzame ontwikkeling van het MKB, en dragen ze bij aan het creëren van (jeugd)werkgelegenheid.  Door de inzet van deze experts zijn de bedrijven beter in staat om de eigen groei en ontwikkeling te bevorderen, en de kwaliteit van de organisatie en hun producten te verbeteren. Ze leren onder meer moderne managementtechnieken toe te passen, de afzetmarkt te vergroten en samenwerkingsverbanden aan te gaan met (Nederlandse) partners.

Duurzaamheid

“PUM-experts kijken met een frisse blik naar de onderneming”, vervolgt Cor. “In eerste instantie richt de expert zich op bedrijfseconomische aspecten, maar pakt ook arbeidsomstandigheden, milieuzaken en sociale aspecten mee. Vaak zijn verbeteringen gemakkelijk te realiseren, niet zelden zonder enige kosten. Nog beter; met duurzame oplossingen kunnen ze vaak op langere termijn geld besparen.”

Er zijn ook oud-slagers voor de PUM aan het werk, “maar veel te weinig!”, vindt Cor. Hij zoekt daarom mensen met een grondige kennis van de vleessector in de breedste zin van het woord, die PUM-expert willen worden. “We zoeken nu vooral naar specialisten op het gebied van slachten, maar ook andere experts zijn hard nodig. Mensen met kennis van en expertise in slachtafvalverwerking en slachthuisinrichting; vleesbewerking, worst- en vleeswarenbereiding; vleestechnologie; halal; traiteur; training en opleiding; verpakken; haccp, ISO en voedselveiligheheid; marketing; en bedrijfsvoering en calculatie.
PUM zorgt voor de nodige ondersteuning van de expert. Bovendien heeft hij of zij toegang tot een digitale werkomgeving voor vakliteratuur, en een achterban van circa 2000 collega-experts om mee te sparren en communiceren. Daarnaast bieden we de mogelijkheid om de workshop Adviesvaardigheden te volgen.”

Als PUM-expert:
•    ben je minimaal 2x per jaar beschikbaar;
•    heb je de persoonlijke drive je te blijven ontwikkelen;
•    neem je graag deel aan trainingsdagen van PUM;
•    heb je ruime ervaring in het bedrijfsleven;
•    vind je het overdragen van kennis en ervaring een uitdaging;
•    heb je de Nederlandse nationaliteit en ben je niet ouder dan 68 jaar;
•    spreek je goed Engels (Frans en Spaans zijn een pré);
•    heb je affiniteit met ontwikkelingslanden en/of opkomende markten;
•    ben je avontuurlijk, flexibel en je ontmoet graag mensen uit verschillende culturen. 

Expert Hans de Mooij, (key)manager SVO Vakopleiding Food: “Groot geworden als slager en verder gevormd door SVO binnen het middelbaar beroepsonderwijs, ervaar ik mijn werk als een ‘way of life’. Ik doe dit nog steeds met veel plezier. Voor het opgebouwde potje vrije dagen bij SVO zocht ik een zinvolle bestemming. Als PUM-expert zet ik al enkele jaren mijn kennis en ervaring in bij adviesopdrachten gericht op het ontwikkelen van middelbaar beroepsonderwijs in relatie tot de vleesverwerkende industrie. Ik doe dit werk voornamelijk in de herfst- of krokusvakanties.” 

“‘Delen is het nieuwe vermenigvuldigen’; dit principe zit sinds het ontstaan van de organisatie in de genen van de mensen die voor  PUM actief zijn. Wat is er mooier dan je kennis te kunnen delen met mensen en bedrijven in ontwikkelingslanden, met als doel vanuit een lokaal perspectief de persoon, het bedrijf, een organisatie te kunnen laten groeien in zijn of haar ontwikkeling? Dat je daarnaast ook op plaatsen komt die je zelf niet zou uitkiezen, in aanraking komt met verschillende culturen, in gesprek raakt met de meest uiteenlopende mensen is geweldig. Daar zouden veel meer jonge vakspecialisten aan mee moeten werken. Ik ‘offer’ er graag mijn vrije dagen voor op.”

www.pum.nl 

© vakblad Vers-inspiratie - een uitgave van b2b Communications BV - (026) 370 00 27 - Publicatiedatum: 19 February 2019

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl