19-februari-2016 | Door: Gerhard Kwak
Verschillende slagersvak wedstrijden

Verschillende slagersvak wedstrijden

Wedstrijden zijn van alle tijden. Dat geldt uiteraard ook voor slagers. Zij houden vak-wedstijden en keuringen op allerlei gebied. Ze laten hun slagerijen keuren 'de slager met ster'. Ze laten hun producten keuren tijdens wedstrijden als de Noordelijke Slagers manifestatie, de VAS (Amsterdamse slagersvakwedstrijden) en de Slavakto een internationale vakbeurs. Daarnaast strijden ze ieder jaar weer om de Gouden Slagersring (wedstrijd voor nieuwe producten), de spareribs trophy, lekkerste grillworst, de fijnste gehaktbal van Nederland, de beste rookworst van Nederland in Arnhem Rookworststad en kiezen ze de beste jonge vakmensen tijdens de International Young Butcher's Competition (IYBC). Slagers vinden wedstrijden leuk. Uiteraard vanwege de eer en de prijzen, maar ook omdat ze zo hun producten op een hoger niveau brengen. Mooi meegenomen. 

Branche Erkende Meesterslagers

Alleen de allerbeste slagers van onze branche kunnen Branche Erkende Meesterslager worden. Het is hét bewijs dat je tot de top van de slagerij behoort. Niet alleen als vakman, maar ook als ondernemer. Je hebt een heel eigen visie en je bent in voor innovaties. De titel verwerf je na het geslaagd afleggen van de meesterproef.

Branche Erkende Meesterverkoper

Dat geldt ook voor de titel Branche Erkende Meesterverkoper. Het is de hoogst haalbare erkenning op het gebied van de verkoop in de slagerij. Ook het afleggen van een meesterproef geeft hier de doorslag.

Gouden Slagersring

De wedstrijd om de Gouden Slagersring wordt gehouden onder auspiciën van het Vleesmagazine: het vakblad voor de totale vleessector. De Gouden Slagersring is een ring die wordt uitgereikt aan een slager die een vernieuwend product heeft bedacht. Uitgangspunt is daarbij dat het geen variatie op een bestaand product mag zijn en dat het product voldoet aan de hoge eisen van de broederschap en uiteraard de wettelijke voorschriften. Deze slager ontvangt niet alleen de ring maar wordt ook opgenomen het broederschap van de Gouden Slagersring. Sinds 1953 zijn er 39 leden toegelaten.

Sterrenslager

Alleen slagers die zich onderscheiden door uitzonderlijke prestaties op het gebied van kwaliteit, service, organisatie en klantgerichtheid kunnen een 1-, 2- of 3-sterrenbeoordeling behalen. Slager met Ster wordt je dus niet zomaar. Werkelijk alles moet uit de kast gehaald worden om te behoren tot dit selectieve gezelschap. Er wordt gekeurd in 2 ronden. De eerste om te kijken of een slagerij recht heeft op een ster en in de tweede ronde wordt bepaald welke ster.

Slavakto

Deze internationale tentoonstelling vindt iedere drie jaar plaats in Utrecht. Aan deze vakbeurs is tevens een internationale productenkeuring verbonden. Hier zie je vleeswaren en worsten uit de hele wereld. Deze producten worden door keurmeesters uit het eigen land van de inzender gekeurd. De kampioenskeuring geschiedt door de internationale keurmeesters gezamenlijk. Er worden op deze vakwedstrijd gouden en zilveren certificaten uitgereikt.

VAS-beurs

De jaarlijkse vakbeurs van de Vereniging van Amsterdamse Slagers (VAS) is de plaats waar slagers kunnen deelnemen aan een keuring van hun producten. Er wordt door speciaal geselecteerde keurmeesters onder nummer gekeurd. Op die manier is eerlijkheid gewaarborgd. De aangeboden producten variëren van een gewone leverworst tot de meest luxe varianten als hammen, maaltijden en specialiteiten. Naast de gewone vakwedstrijden zijn er speciale wedstrijden voor jongeren en wordt er tevens gestreden om het traiteurkampioenschap van Nederland. Om een certificaat te behalen is een minimum van 96 uit 100 punten voorwaarde.

De Noordelijke Slagersmanifestatie

Sinds de jaren 80 van de vorige eeuw is de NSM een stichting die vakwedstrijden organiseert in combinatie met een vakbeurs voor alles en iedereen met affiniteit in de slagerij- en vleessector. In de loop der jaren is de NSM uitgegroeid van een regionale beurs in Groningen tot een toonaangevende landelijke beurs in Zwolle. De opzet van de aangeboden keuringen is hetzelfde als die van de VAS-beurs. Er wordt door speciaal geselecteerde keurmeesters onder nummer gekeurd. Op die manier is eerlijkheid gewaarborgd. De aangeboden producten variëren van een gewone leverworst tot de meest luxe varianten als hammen, maaltijden en specialiteiten. 

La Confrérie des Chevaliers du Goute-Andouille

De Confrérie (broederschap) stamt van oorsprong uit Frankrijk en is uitgewaaierd over vrijwel geheel West-Europa. Het oorspronkelijke doel was het verbeteren van de reputatie en de kwaliteit van de plaatselijk zeer bekende 'andouille' een worst gemaakt van pens. Na jaren wilde men de dit product ook in het buitenland promoten waardoor geleidelijk de huidige vakwedstrijden ontstonden De basis wordt gevormd door leden/worstmakers puur sang. Er zijn momenteel wereldwijd ongeveer 4500 leden. Zij laten op verschillende landelijke keuringen hun producten beoordelen door de erkende vakspecialisten. Deelname staat vrij voor iedere vakman die onder erewoord verklaart ingestuurde product zelf gemaakt te hebben. Er wordt gekeurd in maar liefst negen verschillende categorieën. Van hammen en worsten tot en met de Hollandse grillworst. De deelnemers ontvangen,, wanneer het product aan de eisen voldoet, een diploma.

De Keurslagerkeuringen

De organisatie van Keurslagers keurt op twee fronten. Allereerst is er de verplichte keuring om te controleren of de desbetreffende keurslager nog wel voldoet aan de eisen om Keurslager te mogen zijn. Ten tweede heeft de organisatie meermaals per jaar vrijwillige productkeuringen. De bekendste is de najaarskeuring van de rookworst. Hier probeert iedere Keurslager/worstmaker een Goudkeurcertificaat te halen om te bewijzen dat zijn rookworst tot de toppers behoort. Om het certificaat te behalen is een score van 95 uit 100 punten noodzakelijk. De keuring wordt verricht door worstmakerijspecialisten.

Het keuren gebeurt onder nummer om op die manier bevoordeling te voorkomen. Er worden per dag door verschillende teams meer dan 400 producten gekeurd. Om goed te kunnen blijven proeven worden de proefplakjes niet doorgeslikt maar weer uitgespuwd. Om de smaak te neutraliseren gebruiken de keurmeesters mineraalwater en stukjes appel tussendoor.

De Gildeslagerkeuringen

De organisatie van Gildeslagers is het gilde van worstmakers in Nederland. Het zijn stuk voor stuk specialisten die zich vanwege hun liefde voor het worstmaken bij deze organisatie hebben aangesloten. De organisatie keurt op winkelgebied maar vooral ook op het terrein van de worstmakerij. Zo is er ieder jaar de wedstrijd om de beste worstmaker van Nederland. Om deze belangrijke titel in de wacht te kunnen slepen worden van ieder bedrijf tientallen producten gekeurd.

Skillsworld

Tot 2019 organiseerde één van de leden van de International Butchers’ Confederation (IBC) de International Young Butchers Competition. Deze competitie is echter gestopt. Vanaf 2021 neemt Nederland nu deel aan de internationale vakwedstrijd voor MBO studenten: "Skillsworld". Deze organisatie is door het ministerie aangewezen als organisator van vakwedstrijden voor alle beroepen die in het MBO onderwijs worden aangeboden. De opzet van de vakwedstrijd voor slagers is grotendeels hetzelfde gebleven.

Arnhem Rookworststad

Tijdens deze jaarlijkse wedstijd worden rookworsten en daarvan afgeleide producten gekeurd. De keuring vindt zijn oorsprong in het gegeven dat de rookworst van oorsprong uit Gelderland stamt en van daaruit zijn zegetocht door heel Nederland startte. De slagers kunnen tijdens deze vak happening hun worsten insturen in verschillende categorieën te weten: grove en fijne rookworst, runder, kip, kalf, lam paard, kalkoen en wild en daarnaast kan ingezonden worden in de innovatieklasse. Dit is een rubriek waarin producten worden gekeurd die voor minimaal 25% rookworst moeten bevatten en die qua samenstelling en structuur overeenkomen met de naam rookworst. De deelnemende slagers ontvangen een juryrapport en boven de 96 punten een goud-certificaat.

Spare Ribs Trophy

Bij deze nationale vakwedstrijd wordt gestreden om de lekkerste spareribs van Nederland. De wedstrijd wordt georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Slagersbond. Leden van de KNS maken in twee voorrondes kans op een plek in de finale waarin wordt gestreden om de national Spare Ribs Trophy. De slagers met de hoogste cijfers uit de eerste en tweede ronde gaan naar de finale. De spareribs worden gekeurd op: kleur, geur, smaak, malsheid, sappigheid, uiteraard op bevleesdheid en op de af- en bewerking van het vlees. Alle deelnemers ontvangen na uitreiking van de Spare Ribs Trophy een juryrapport met de op- en aanmerkingen van de jury aan de hand waarvan het aanbrengen van verbeteringen een stuk eenvoudiger wordt.

De lekkerste bal gehakt van Nederland

Deze vakwedsrijd om de lekkerste gehaktbal en de lekkerste gehaktvariant wordt jaarlijks, in het najaar, georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Slagersbond (KNS). De deelnemende slagers moeten lid zijn van deze organisatie en sturen die kant en klare gebraden gehaktballen in ter beoordeling door een vakkundige jury. Dit geldt ook voor de gehaktvariant. Er wordt in koude toestand gelet op het uiterlijk, de geur en de smaak. Daarna wordt het gehakt verwarmd en wordt er gekeken naar kleur, geur, smaak, vetverhouding, snijdbaarheid en structuur. Om tot een winnaar te komen zijn er twee keuringsronden. In de tweede ronde wordt bij de deelnemende slagers een 'geheime aankoop' verricht waarna het gehakt bacteriologisch wordt gekeurd door het KBBL.

De grote grillworst test

De grote grillworsttest wordt jaarlijks, in het voorjaar, georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Slagersbond (KNS). De deelnemende slagers moeten lid zijn van deze organisatie en sturen hun grillworst in ter beoordeling door een vakkundige jury. Er wordt in koude toestand gelet op het uiterlijk, de geur en de smaak. Daarna wordt de grillworst verwarmd en wordt er gekeken naar kleur, geur, smaak, vetverhouding, snijdbaarheid en structuur. Om tot een winnaar te komen zijn er twee keuringsronden. In de tweede ronde wordt bij de deelnemende slagers een 'geheime aankoop' verricht waarna het gehakt bacteriologisch wordt gekeurd door het KBBL.

Terug naar boven