De lekkerste Goudse oude- en Jong belegen Geitenkaas van Nederland

Tijdens de prijsuitreiking van het Nederlands Nationaal Kaaskeurconcours in Nijkerk heeft donderdagavond 5 oktober 2017 de directeur van het Centrum voor Smaakonderzoek (CSO) Dr. Ir. Bob Cramwinckel, de lekkerste Goudse oude - en Jong belegen Geitenkaas van de Holland Kaaskeuring 2017 bekend gemaakt.

Bij Holland Kaaskeuring staat de consumentensmaak 100% centraal. De consumentenpanels van het Centrum voor Smaakonderzoek hebben in Wageningen “blind” het neusje van de zalm op kaasgebied mogen proeven. De verschillen waren klein, maar uiteindelijk hebben de consumentenpanels uit de kleine 50 opgegeven topkazen de allerlekkerste aangewezen.

Type Goudse kaas 48+ oud

Goud: Gooische Pikante - De Groot-Verburg Kaas te Bodegraven.
Goud: Lutjewinkel 1916 Pittig en Romig - Zijerveld te Bodegraven.
Zilver: Weydeland O.C. -Treur Kaas te Woerden.
Brons: Oude Gracht Kaas - De Kaasfabriek B.V. te Woerden.

Goudse oude kaas is vooral bij fijnproevers populair vanwege de pittige rijke smaak. In tegenstelling tot andere Gouda producerende landen, heeft Nederland dankzij haar rijke traditie met de productie van Gouda kaas als bijzonderheid, dat naast de jonge ook de oude kazen in een grote verscheidenheid voorhanden zijn. De consument in binnen- en buitenland houdt van Nederlandse Goudse oude kaas met een rijpe smaak en de gespecialiseerde rijpingsbedrijven in Nederland zorgen hiervoor door deze tot maximaal 12 maanden rijpen.

Type Geitenkaas 50+ jong belegen

Goud: Arina jong belegen - Zijerveld te Bodegraven GOUD
Zilver: Amalthea - Amalthea B.V. te Rijen ZILVER
Brons: Hommage Mild - Veldhuyzen Kaas B.V. te Bodegraven BRONS

Geitenkaas van het half harde type is een snelgroeiend niche segment in Nederland en daarbuiten. Consumenten in vooral de leeftijdsgroep 25-40 jaar zijn betrekkelijk onbekend met geitenkaas en ontdekken en waarderen steeds meer de zuivere en milde smaak. Daarnaast past de huidige trend en behoefte aan eerlijke natuurlijke producten bij kaas. In tegenstelling tot Goudse kaas wordt de half harde geitenkaas voornamelijk in Nederland** geproduceerd. Dit is het eerste jaar dat de half harde geitenkaas mee heeft gedaan met Holland Kaaskeuring.

Over het CSO
Het Centrum voor Smaakonderzoek is gespecialiseerd in het meten van consumentenervaringen en helpt bedrijven als Albert Heijn, Johma en Bolletje met het verbeteren van hun producten. Daarnaast voert CSO ook jaarlijks de oliebollen-, koffie- en fritestest voor het Algemeen Dagblad uit.

**In 2014 heeft de Europese Commissie de Hollandse Geitenkaas beloond met de status van Beschermde Geografische Aanduiding. Dit betekent, dat de historie, de bereidingswijze, de smaak en het bijzondere karakter van Hollandse Geitenkaas wettelijk is beschermd.

Over het NNKC
Het Nederlands Nationaal Kaaskeurconcours (NNKC) is een instituut in de kaassector en organiseert

♦ Holland Kaaskeuring: de lekkerste kaas.
♦ Het Kaaskeurconcours: de beste kaaskenners.

De Holland Kaaskeuring is dit jaar voor de vierde keer georganiseerd. De inschrijving stond open voor alle merkkazen die voldoen aan de groepsomschrijving. Bij het Centrum voor Smaakonderzoek (CSO) heeft het blind proeven door de consumentenpanels plaatsgevonden. Holland Kaaskeuring is dé neutrale objectieve kaaswedstrijd in Nederland ter bepaling van de lekkerste kazen. Ieder kaasmerk dat voldoet aan de technische omschrijving kan meedoen.

Het Kaaskeurconcours werd dit jaar voor de 58e keer georganiseerd. De circa 500 deelnemers aan dit professionele kaaskeurconcours kijken, ruiken, voelen en proeven “blind” 10 kaasmonsters. Vakmanschap en kennis van de persoon staan voorop en jaarlijks wordt bepaald wie zich de beste kaaskenners van Nederland mogen noemen. De keuringen vonden plaats op 26 en 27 september en de prijsuitreiking op 5 oktober 2017 in Nijkerk.

 

 

- Publicatiedatum: 6 October 2017

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl