Vlnr. Johan van Uden, Herman ter Weele, Arno de Best

Op 18 maart 2019 zijn drie slagers geïnaugureerd als branche erkende meesterslagers. Arno de Best van de gelijknamige slagerij in Bergen (L), Johan van Uden van Chateaubriand in Heemstede en Herman ter Weele van Slagerij Ter Weele in Oene/Emst hebben deze hoogst haalbare titel in de slagersbranche behaald. Daarmee zijn er 5 meesterslagers in de branche. Vorig jaar hebben Wouter van de Veen en Dennis van Dun hun meestertitel behaald.  
 
Ad Bergwerff, voorzitter Commissie Meesterproef, roemde de drie gedreven kandidaten: “Wat een fantastisch werk is geleverd door deze drie vakmensen! Samen met de andere branche erkende meesterslagers vormen zij een mooi visitekaartje voor en in onze branche. Onze beoordelaars zagen zeker de onderlinge verschillen en de diverse accenten die elke kandidaat wist te leggen. Voor de een op het gebied van de worstmakerij en de smaakbeleving die daar bij hoort, voor de ander de passie voor een hoogwaardig vleesproduct en voor de presentatie daarvan en de ander op zeer hoog ondernemersniveau.” 
 
De drie nieuwe branche erkende meesterslagers kregen uit handen van Ad Bergwerff de oorkonde  uitgereikt. Uit de handen van SVH Meesterkok en spreker tijdens de inauguratie, Erik van Loo, ontvingen de heren officiële gouden ‘meesterspeldjes’. Vanaf vandaag mogen de drie meesterslagers ook hun persoonlijke buis met signature ‘branche erkende meesterslager’ dragen.  
 
Meesterproef
De meesterproef bestaat uit drie onderdelen: vers vleesbewerking (1), ondernemerschap en communicatie (2) en worstmakerij en traiteur (3). Bij het onderdeel vers vleesbewerking staan zaken centraal als levende inkoop, slachttechnieken, uitbenen, portioneren, vliezen en verdelen. Dit onderdeel vindt plaats op een vleesbewerkingsbedrijf. Bedwelmen en fixeren wordt uitgevoerd door een gecertificeerde slachter. 
 
Bij het onderdeel worstmakerij en traiteur worden in twee dagen tijd 11 producten vervaardigd, waarin 22 technieken zijn verwerkt. Het onderdeel ‘communicatie en ondernemerschap’ bestaat uit een theorietoets en het presenteren van een eigen bedrijfsplan waaruit ondernemersvisie blijkt. In totaal beslaat de meesterproef vijf dagen.  
Elk onderdeel van de meesterproef wordt beoordeeld door 2 beoordelaars. Beoordelaars zijn vakmensen uit de branche die door de Stichting Meestertitels Slagersbranche zijn benoemd. Zij rapporteren aan de Commissie Meesterproef.  
 
Excellent
De meestertitel is de hoogst haalbare titel in de slagersbranche en toont aan dat een slager het slagersvak excellent beheerst: als ambachtelijke vakman en ondernemer. De introductie van de meestertitel in de slagersbranche draagt bij aan een betere waardering en erkenning van het slagersambacht binnen en buiten de branche. Zeker ook om de instroom in de branche te verbeteren.  
 
Over Stichting Meestertitels Slagersbranche De meestertitel ‘branche erkende meesterslager’ is ondergebracht bij de Stichting Meestertitels Slagersbranche. De titel ‘branche erkende meesterslager’ is er alleen voor de állerbesten in de slagersbranche. Het behalen van de meestertitel getuigt van excellente beheersing van het slagersvak in alle facetten. Het bestuur van de stichting wordt gevormd door vertegenwoordigers van Koninklijke Nederlandse Slagers, FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen.  
 
 Bron: KNS

- Publicatiedatum: 18 March 2019

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl