Pekelvlees, bijna vergeten als vleeswaren, maar een echt authentiek Nederlands product dat zeker de aandacht verdient. De KNS gaat in op de oproep van Felix Wilbrink in De Telegraaf om hiervoor een wedstrijd te organiseren. Slagers, aan de slag en schrijf je in voor de vakwedstrijd Het Perfecte Pekelvlees.

Pekelvlees is zoals de naam al doet vermoeden vlees dat in de pekel wordt bewaard. De naam is afkomstig uit de tijd van de VOC waar aan boord van de schepen, om de bemanning te voeden, het vlees in houten vaten in pekel werd bewaard. Het vlees bleef in deze vaten maanden goed, maar was door de langdurige opslag bremzout. Het pekelvlees werd gekookt gegeten. Later was dit gezouten product uit de runderborst vooral ook populair in de Joodse gemeenschap en vooral als onderdeel van het broodje ‘half om’ naast lever. In de Receptenmap voor het Slagersbedrijf staat de basis receptuur pekelvlees omschreven.

1 keuring
Op donderdag 11 oktober vindt deze speciale vakwedstrijd plaats waarin pekelvlees centraal staat. Het product wordt gekeurd op uitwendig aanzien en uitwendige kleur, aanzien snijvalk en inwendige kleur, geur en smaak. De reguliere KNS-vakwedstrijden kennen een keurings- en finaleronde. Bij Het Perfecte Pekelvlees is er 1 keuring.

Jury
De jury bestaat uit aanjager Felix Wilbrink als juryvoorzitter, expert Paul van Trigt en branche erkende meesterslager Dennis van Dun. Zij gaan zich over de inzendingen buigen. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de Slavakto.

Spelregels
Aan deze vakwedstrijd zijn spelregels verbonden:

♦ Deelname is voorbehouden aan slagersbedrijven (met winkel voor consumentenaankoop) die vallen binnen de werkingssfeer van de Cao voor het Slagersbedrijf. Zowel leden van de KNS als niet-leden kunnen meedoen.

♦ Minimaal 500 gram gesneden pekelvlees dient ingestuurd te worden.

♦ Bij voorkeur goed verpakt in vacuüm. Het pakket moet voldoende worden gefrankeerd en voorzien van een label met daarop de bedrijfsnaam, het adres en het telefoonnummer van de deelnemer. Verzendkosten zijn voor rekening van de deelnemer.

♦ Ingezonden producten dienen uiterlijk de dag vóór de keuring vóór 14.00 uur te worden aangeleverd bij de KNS, Diepenhorstlaan 3, 2288 EW Rijswijk. Dit kan zowel per post of persoonlijk. Producten die te laat binnenkomen, worden niet meer gekeurd.

♦ Indien het product bedorven is of als hier enige twijfel over bestaat, wordt het product niet gekeurd.

♦ De ingezonden producten mogen niet van derden worden betrokken en ter keuring worden aangeboden.

♦ Indien je lid bent van een commerciële formule en gebruik maakt van gezamenlijke productie, kan er één (1) inzending van de gezamenlijke productie meedoen met de vakwedstrijd.

♦ Het pekelvlees dat je inzendt, is gelijk aan het pekelvlees dat je verkoopt.

♦ Het pekelvlees wordt koud gekeurd.

♦ De producten zijn voor de jury anoniem. Na de keuring krijgt elke deelnemer het onafhankelijke juryrapport toegestuurd.

♦ Elke deelnemer dient, indien de jury dit wenst, inzicht geven in hun productieproces.

♦ Over de uitslag kan niet met de jury worden gecorrespondeerd.

Schrijf je in via deze link 'Het beste pekelvlees' van de KNS

- Publicatiedatum: 4 August 2018

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl