Foto: v.l.n.r. Tessa, Dylan, Josja

Vandaag is tijdens de nationale voorronde bekend geworden dat Josja Haagsma en Dylan van Leeuwen volgend jaar strijden om de Europese titel tijdens de International Young Butchers’ Competition 2019. De International Young Butchers’ Competition vindt plaats op 4 en 5 mei 2019 in Frankurt, Duitsland.

Tijdens deze wedstrijd zijn er vier opdrachten uitgevoerd: uitbenen en verdelen van een runderschouder, splitsen en portioneerklaar van de runderschouder, maken en presenteren van grill en barbecuespecialiteiten en een verrassingsopdracht.

Dylan van Leeuwen is als eerste geëindigd geworden en vormt samen met Josja Haagsma, reserve-kandidaat 2018, het Nederlands team. Tessa Moerland werd tweede en is daarmee reserve-kandidaat. Karel de Leest voorzitter college van bestuur SVO vakopleiding food luidde de loftrompet. “Wat je ziet met deze wedstrijd is gewoon kunst en dat is de kunst van het ambacht. Prachtig om jonge mensen zo enthousiast te zien. Fred Karremans, voorzitter Koninklijke Nederlandse Slagers, sprak de kandidaten toe en gaf in zijn korte speech aan trots te zijn op dit jonge talent en uit te kijken naar de trainingsfase en de prestatie op de wedstrijd.

De afgelopen jaren bleek het Nederlands team zeer succesvol bij deze internationale vakwedstrijd voor jonge slagers.

2018: Wessel Starink en Kevin van der Veen behaalde beiden een tweede plaats op een van de wedstrijdonderdelen.
2017: Nederlands team, Dennis de Geijter en Wiebe Merkus, behaalde derde plaats in het landenklassement.
          Wiebe Merkus werd bovendien derde in het individuele klassement.
2016: Nederlands team, Maarten Wolters en Wiebe Mulder, werd tweede en Maarten behaalde zelfs de eerste plaats in het individueel
          klassement.
2015: Nederlands team, bestaande uit Kristian Grooten en Johan Augustinus, behaalde de tweede plaats.
2014: Nederland, team bestaande uit Joey Baan en Nathan Burggraaf, wordt Europees  kampioen, voor de vierde keer op rij. In de jaren
          daarvoor wonnen Jeroen Kroon en Tommy Kuijten (2013), Marco van der Hout en Juan Lopez (2012), Leendert van Leeuwen en
          Sjouke Bouma (2011).

Het Nederlandse team 2018

Het Nederlandse team bestaat dus uit Josja Haagsma en Dylan van Leeuwen.  Josja werkt bij Slagerij Biesma in Opeinde. Dylan werkt bij Keurslager Reas in Zoetermeer. Josja volgt de opleiding bedrijfsleider vers (SVO Heerhugowaard) en Dylan volgt de opleiding slager (SVO Rijswijk).

Tessa werkt bij Keurslager Marco van der Hout in Poeldijk en volgt de opleiding bedrijfsleider vers (SVO Rijswijk).

Voorbereiding

In samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Slagers bereidt SVO vakopleiding food de Nederlandse deelnemers goed voor op de komend wedstrijd. Het team volgt tot april 2019 een intensief trainingsprogramma om zich optimaal voor te bereiden waarbij vakdeskundigen worden ingezet voor instructie en oefening. Ook besteden de deelnemers in het (leer)bedrijf de nodige tijd aan de meegegeven opdrachten ter voorbereiding.

International Young Butchers’ Competition 2019

Dit jaar wordt de International Young Butchers’ Competition (IYBC) gehouden in Frankfurt waar diverse landenteams strijden om de Europese titel. Elk jaar wordt deze vakwedstrijd voor jonge slagers georganiseerd door één van de leden van de International Butchers’ Confederation (IBC).

De wedstrijd bevat de volgende wedstrijdonderdelen:

  • Uitbenen, verdelen, vliezen en sorteren van een runderschouder
  • Het maken van een soepterrine, hartige taart of galantine
  • Vervaardigen van een gevuld braadstuk of gevulde rollade
  • Maken en presenteren van grill- en barbecuespecialiteiten
  • Vervaardigen van twee keukenklare producten
  • Het bereiden en presenteren van een hoofdgerecht met vlees

Over de Koninklijke Nederlandse Slagers

De Koninklijke Nederlandse Slagers is de branchevereniging voor de ambachtelijke slager in Nederland. De KNS schept omstandigheden voor de slager, zowel individueel als voor de hele branche, om succesvol te ondernemen. Vanuit de KNS worden voorwaarden en middelen gecreëerd om succesvol te zijn als ondernemer, werkgever en vakman.

Over SVO vakopleiding food

SVO vakopleiding food leidt vakmensen op voor slagerijen, visspeciaalzaken, groentespeciaalzaken, poelierbedrijven, supermarkten, industriële voedingsbedrijven en out of home-bedrijven,  waaronder restaurants, fastfoodketens, cafetaria’s en andere fastservicebedrijven.

SVO biedt mbo-opleidingen van entree-niveau tot en met niveau 4, voor functies van medewerker tot manager, en een breed aanbod van vak- en vaardigheidstrainingen. Naast de BBL-opleidingen biedt SVO op vijf locaties een voltijd mbo-opleiding aan: Generation Food, dé opleiding tot de foodprofessional van de toekomst. Goed opgeleide medewerkers bepalen het succes van een foodbedrijf, deze vakmensen maken uiteindelijk het verschil. En SVO helpt hen dat verschil te maken.
___________________________________________________________
Meer informatie via:

Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie, Marian Lemsom, Hoofd PR & Communicatie, 070 331 46 23 / 06-13945518 , m.lemsom@knsnet.nl

SVO vakopleiding food, Diana Budding, 030 275 81 13 / 06-11011700, d.budding@svo.nl.

 

- Publicatiedatum: 10 September 2018

Copyright 2018 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Telefoon 026 – 370 00 27 | Email saskia@b2bcommunications.nl