27-december-2016 | Door: Gerhard Kwak
Iberico varken

Iberico varken

De cerdo Ibérico komt alleen voor in Spanje. Het varken stamt af van het mediterrane wilde zwijn. Het varken is donker van kleur en heefteen fijne bouw. Het wordt gefokt in 'La Dehesa' en gebied langs de Portugese grens. Hier groeien onder andere de befaamde kurk- en steeneiken die zorgen voor de 'bellotta's (eikels). Met  name door deze eikels krijgt het vlees van het Ibérico varken haar specifieke smaak.Een gezond dier eet, naast de in het gebied voorkomende knollen, tussen de 6 en 10 kilo van deze eikels per dag. Wanneer de eikels volop aanwezig zijn kan deIbérico per dag wel een kilo in gewicht aankomen en spoedig een eindgewicht van tussen de 160 tot 180 kilo halen. Verder is hetvlees rijk aan enkelvoudige onverzadigdevetzuren dat vooralintramusculair (tussen de spiervezels) aanwezigis en ervoorzorgt dat het vlees als het ware smelt in de mond. Voor het mooiste eindresultaat moet het vlees niet door en door gaar gebraden worden. Bijna gaar (a point) is veel lekkerder. 

Meer over Iberico  

Productoverzicht

Klik op een foto voor de vergroting.

 

Producten

Terug naar boven