21-september-2021 |
Boeren karbonade
Vroeger werd tijdens de huisslachting nauwelijks een karbonade afgehakt. De streng werd in meerdere stukken verdeeld en er werden verschillende gezouten en gedroogde vleeswaren van gemaakt. Bekende voorbeelden zijn: de casselerrib gemaakt van de ribkarbonadestrook (met been) en de gedroogde en gerookte procureur gemaakt van het stuk schouderkarbonade zonder been. In latere jaren begonnen verschillende dorpsslagers, toen de snit nog niet zover verfijnd was als tegenwoordig karbonades af te snijden inclusief spek en zwoerd*. Een nieuw (nostalgisch aandoend) product was geboren. De boerenkarbonade. Een stuk vetter maar lekker en sappig.
Voedingswaarden per 100 gram onbereid
energie | 1250kJ/310kcal |
eiwit / vet | 20 gr. / 25 gr. |
koolhydraten | 0 gr. |
Bereidingswijzen |
|
bakken | circa 15 min |
grill / bbq | ja |
fondue / gourmet | nee |