21-september-2021 |
Speklap
De speklap wordt gesneden van de buik van het varken. De mooiste variant is de speklap waar geen knars* of kraakbeen meer in zit en waarvan het zwoerd is verwijderd. De mate van bevleesdheid is bepalend voor de kwaliteit van de speklap. Speklappen kunnen ook gestoofd of gesmoord worden. Reken dan een bereidingstijd van minimaal 35 tot 40 minuten.
Speklappen worden vaak gemarineerd. Een lekkere variant. Op deze manier zijn ze ook meteen op smaak op de barbecue. Pas wel op met speklappen op de barbecue. Het uitlekkende spekvet veroorzaakt vaak grote vlammen die het vlees verbranden en de heerlijke smaak te niet doen.
Voedingswaarden per 100 gram onbereid
energie | 1390kJ/330kcal |
eiwit / vet | 15 gr. / 30 gr. |
koolhydraten | 0 gr. |
Bereidingswijzen |
|
bakken | 8 à 12 min |
grill / bbq | ja |
fondue / gourmet | nee / ja |