14-juni-2016 | Door: Gerhard Kwak
Geit

Geit

In Nederland leven duizenden biologische melkgeiten. Om melk te kunnen produceren krijgt elke geitenhouder jaarlijks een aantal lammeren waarvan de helft bokjes. De binnenlandse markt voor geitenvlees is minimaal. De Nederlander eet per hoofd van de bevolkingtussen de 100 en 150 gram geitenvlees per jaar.

Het gevolg is dat vrijwel alle Nederlandse biologische geitenbokjes buiten Nederland worden verkocht. Bekende afnemers zijn: Zuid-Europa, Azië, Afrika, Het Midden-Oosten en ook de Antillen. 

Een aantal Nederlandse biologische geitenhouders hebben het initiatief genomen om hun lammeren biologische af te mesten en af te zetten op de Nederlandse markt. Het biologische geitenvlees heeft ondertussen de weg naar de Nederlandse keuken gevonden. Het feit dat het vlees biologisch is, heeft een duidelijke meerwaarde. De dieren hebben meer ruimte, weidegang en biologisch voer gehad. De leefomstandigheden en voeding van het dier bepalen met name de smaak en structuur van het vlees. Aan het vlees van kan je direct zien dat het dier veel beweging heeft gehad. In de biologische geitenhouderij wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van de natuurlijke weerstand van het dier.

Geitenvlees is gezond. het bevat heel weinig cholesterol, minder vet dan kippenvlees en veel ijzer. Alle noodzakelijke calorieën zijn van nature aanwezig. 

Meer info de site Geitenvlees.com

Smaak: Hoe smaakt geitenvlees?
Het vlees van geiten is, in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, absoluut niet sterk van smaak. Het wordt volgens de één omschreven als de pittige variant op kalfsvlees, terwijl de ander meer denkt aan wild van hert of ree. De kenner kwalificeert het vlees als mild, niet opdringerig van smaak maar juist vol en romig met een tikkeltje zoet.

Kleur: Is er kleurverschil tussen lams- en geitenvlees?
Bij jonge dieren is er nauwelijks verschil tussen lams- en geitenvlees. Geitenvlees is meestal iets iets magerder en is soms wat donkerder. Het enige verschil, wat je trouwens in de toonbank meestal niet ziet is dat het lam een blauw goedkeuringsstempel heeft en een geit rood.

Leeftijd: Geitenvlees komt toch van oude melkgeiten?
Nee. Dat is absoluut niet het geval. Geitenvlees komt van de jonge bokjes die niet geschikt zijn voor de afgifte van melk en dus net als lammeren afgemest worden voor de vleesproductie.

Terug naar boven