14-juni-2016 | Door: Gerhard Kwak
Lams- en schapenvlees

Lams- en schapenvlees

Nederlanders zijn geen echt grote lamsvleeseters. Met uitzondering van onze allochtone medeburgers die het vlees van lam, schaap en geit wel weten te waarderen. Waarom zo weinig lamsvlees gegeten wordt is niet echt duidelijk. Men beweert dat het kort na de oorlog geïmporteerde schapenvlees uit Australië de oorzaak daarvan is. Ouder schapenvlees heeft een vrij sterke smaak en werd juist daarom niet echt op prijs gesteld ondanks de heersende honger. Ondanks het hoge aanzien dat het vlees heeft in Engeland, Frankrijk en in de landen rondom de Middellandse Zee is de consumptie in ons land nooit goed van de grond gekomen. Desondanks vinden we een origineel broodje shoarma heerlijk en ook de mooie kebab (op houtskool geroosterd vlees aan een spiesje) vindt gretig aftrek. In Nederland hebben we heerlijk lamsvlees van eigen bodem, maar er wordt ook veel ingevoerd uit Australië en Nieuw Zeeland. 

Het schaap wordt al eeuwenlang in Nederland gehouden voor het vlees, de melk en de wol. Er zijn verschillende typisch Nederlandse schapenrassen als het Rijnlam, de Swifter, de Blessum en de Texelaar. Het op duurzame manier fokken met schapen en geiten is volop in ontwikkeling. Schapen kunnen het hele jaar buiten verblijven. Ze zijn graag als kudde bij elkaar. Alleen bij het lammeren staan ze graag in een stal. de lammeren groeien op bij de moeder. Hollands lamsvlees is van april tot november volop verkrijgbaar.
 Het meest bekende ras is de Texelaar. het kan, door de talloze kruisingen met andere rassen, beschouwd worden als het 'vaderdier' van meer dan 75% van alle Nederlandse rassen. Voor de vleesverkoper heeft het Texelse lam een ideale been- en vleesververhouding (veel vlees en relatief weinig been en vet). 

Een lam dat worden gehouden voor het vlees worden tussen de 3 maanden en een jaar oud. Wanneer het geslacht wordt weegt het lam doorgaans rond de 35 kilo. Na het slachten blijft daarvan tussen de 15 en 20 kilo over. 

Herkomst: Waar komt lamsvlees vandaan?
Buiten het vlees uit ons eigen land komt lamsvlees vaak uit landen als Nieuw Zeeland, Australië en Zuid Amerika. Deze landen produceren voordeliger en dat maakt het vlees interessant. 

Kebab: Waar komt de kebab vandaan? 
De kebab is van oorsprong Turks en is een delicatesse die bestaat uit aan pennen geregen stukken lams- of schapenvlees. Om en om worden kleine stukken ui en tomaat meegeregen. De pennen worden geroosterd. Jouw slager levert vele verrassende varianten op dit thema, waarbij ook varkens- en rundvlees en diverse marinades worden gebruikt.

Ritueel slachten: Wat is ritueel slachten?
Mijn slager heeft over het ritueel slachten een aparte pagina gemaakt. Klik op ritueel slachten om die te bekijken. 

Shoarmavlees: Waarom eten wij hoofdzakelijk shoarma van varkensvlees?
Dat heeft twee verschillende redenen. Op de eerste plaats zijn wij Nederlanders van oorsprong geen lamsvleeseters. Een aspect van veel latere jaren is dat goed lamsvlees beduidend duurder is. Door de komst van onze Turkse medelanders en ook onze reizen naar Moslimlanden hebben veel consumenten weer lekker lamsvlees leren eten. 

Texelslam: Waarom is Texels lam zo lekker?
De lammeren die grazen op weidegronden die dicht langs de zee liggen vreten gras met een wat groter zoutgehalte. Daarom smaakt het vlees zouter dan andere lammeren. Verder is het Texels lam fijn van been en is beter bevleesd dan de ander schapenrassen in ons land. 


 

Terug naar boven